A HetiTV Szerda reggeli hírei 2017,03,08

A HetiTV Szerda reggeli hírei 2017,03,08

 

Belpolitika:

A migrációs áradat csak lelassult, de nem ért véget, „ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. A határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, mert még mindig milliók készülnek arra, hogy a jobb élet reményében útra keljenek – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az Európai Unióra nem lehet számítani, „csak magunkra”.

 

A jogi határzárat szigorító módosításokat fogadott el kedden az Országgyűlés a kormány javaslatára. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A parlament kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. Így ilyen időszakban menedékjogi kérelmet alapesetben a menekültügyi hatóság előtt személyesen, kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig a kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia. Szintén döntött az Országgyűlés a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára nagypéntek munkaszüneti nappá tételéről, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.
Elfogadhatatlannak tartja az Együtt, hogy a Ház kedden „drákói szigort” vezetett be az eddig is súlyos idegenrendészeti eljárásokban, például azt, hogy a menedékkérőket kérelmük elbírálása alatt elzárásra ítélik, fogva tartják. Szelényi Zsuzsanna különösen problémásnak ítélte, hogy a védett korosztály korhatárát korábban 18-ról 14-re szállították le, így egy egyedül érkező 15 évesnek is meghatározatlan ideig a határvidéki biztonsági zónában kell tartózkodnia. Ez nemzetközi egyezményekkel, de a magyar gyermekjogi előírásokkal is ellentétes – értékelte.

 

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány fejezze be a „Budapest-ellenes háborúját”, és adja vissza a fővárostól elvett pénzeket. Gy. Németh Erzsébet azt mondta, a szemétszállítás mellett a tömegközlekedés is veszélybe került a Fidesz politikája miatt. Egy Index-cikkre hivatkozott, amely arról szólt, hogy a dolgozók tömegével hagyják el a BKV-t az anyagi és bérmegállapodási helyzet miatt.

 

Senki kedvéért nem mond le annak a félmillió embernek a képviseletérő, akik hisznek a Demokratikus Koalícióban – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Kossuth rádiónak. Arról is beszélt, a Botka Lászlóval való konfrontáció helyett inkább saját programját ismerteti, például arról, hogyan lehetne jobban élni ebben az országban. Gyurcsány megerősítette, véleménye szerint minden egyéni választókerületben közös demokratikus ellenzéki jelöltre van szükség annak ellenére is, hogy a baloldali pártok külön listán indulnak majd.

 

Budapesten három-négy év alatt lehet elérni, hogy a sürgősségi ellátás jelentős része megújuljon, erre a kormány idén 50 milliárd forintot költ – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár tájékoztatása szerint az országszerte működő 67 sürgősségi osztály közül a vidékiek mostanra mind megújultak, a fővárosi ellátás fejlesztésére pedig ebben az évben kormányzati forrásból 40 milliárd, uniós forrásból még hozzávetőlegesen 10 milliárd forintot fordítanak.

 

Az alapvető jogok biztosa szerint aggályos, hogy miközben szankciók fenyegetik azt, aki alapvető biológiai szükségleteit közterületen végzi el, a fővárosban nincs elegendő hozzáférhető és valóban használható illemhely – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Székely László ombudsman jelentése jelzi: panaszbeadvány sérelmezte a mindenki számára elérhető, hozzáférhető nyilvános illemhelyek hiányát a fővárosban, valamint a vélelmezetten ezek fenntartására kötelezett önkormányzatok mulasztását.

 

Külpolitika:

Az Irán jelentette fenyegetésről beszélt hosszasan egymással telefonon Benjamin Netanjahu és Donald Trump. Az Israel Hayom tudósítása szerint a zsidó állam kormányfője arról beszélt, hogy Irán egyre nagyobb fenyegetést jelent a Közel-Kelet biztonságára, és rosszindulatú törekvései vannak a régióban. Az Egyesült Államoknak és Izraelnek közösen kell dolgoznia, hogy ezt a fenyegetést elhárítsák – tette hozzá. Netanjahu megköszönte Trumpnak, hogy a kongresszusban ítélte el az elmúlt napokban, az Egyesült Államokban történt antiszemita cselekedeteket.

 

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a diaszpórában élő magyarságra – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár az izraeli parlamentben rendezett Diasporas 2017 – International Seminar című nemzetközi konferencián mutatta be Magyarország diaszpórapolitikáját és a kabinet nyugati kisebbségben élő magyar fiataloknak szóló legfontosabb programjait. Előadásában az államtitkár a legfontosabb programok között említette a 2013 óta nagy sikerrel futó Kőrösi Csoma Sándor Programot. Kiemelte: a program eddigi sikereinek köszönhetően az ösztöndíjasok számát idén a korábbi 100-ról 115-re emelik és 2017-ben is küldenek ösztöndíjast az Izraelben élő magyar közösségekhez is.

 

Keményen bírálta Avigdor Liberman izraeli védelmi minisztert mérsékelt politikája miatt Uri Ariel, a ciszjordániai zsidó telepeseket támogató Zsidó Otthon párt politikusa, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, s követelte tőle az izraeli ellenőrzés alatt lévő ciszjordániai C-zóna bekebelezését. „Azt mondom a védelmi miniszternek, ne azt magyarázza meg, hogy mások mit gondolnak, hanem azt mondja el, hogy ő mit gondol. És győzzön meg másokat arról, amit ő gondol”- mondta Uri Ariel a közszolgálati rádió kedd reggeli műsorában. A mezőgazdasági miniszter bírálta Libermant azon kijelentése miatt, mely szerint az Egyesült Államok arra intette Izraelt, hogy a két ország közötti „azonnali válsághoz” vezetne, ha a zsidó állam kiterjesztené szuverenitását Ciszjordániára.

 

A The Jerusalem Post vezércikkében üdvözölte a kabinet azon döntését, hogy dekriminalizálni akarja a marihuána használatát. A lap szerint ezzel a kormány a nemzetközi trendeknek megfelelően cselekszik, és így a marihuána forgalmazásának a területéről is várhatóan el fognak tűnni a bűnözői körök.  Szintén a The Jerusalem Post számolt be arról, hogy a svájci állam olyan civil szervezeteket finanszíroz izraeli és palesztin területen, amelyek a zsidó állam elpusztítására törekednek. Svájc közel 60 millió dollárból finanszírozott olyan szervezeteket, akik többek között az izraeli áruk bojkottjára szólítottak föl, de olyan is megtalálható közöttük, amely antiszemita kijelentéseket tett. Svájc egyébként nem hajlandó terrorszervezetként elismerni a Hezbollahot és a Hamászt.

 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, „senki nem állíthatja meg” kormányának tagjait abban, hogy Németországba menjenek és honfitársaikkal találkozzanak. Cavusoglu arra reagálva nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban számos német település önkormányzata visszavonta olyan rendezvények engedélyét, amelyen akár ő, akár más török miniszter felszólalását tervezték. Az alkotmánymódosítás kérdéséről Törökországban április 16-án tartanak népszavazást. A tervek szerint megszűnne a miniszterelnöki tisztség és a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje.

 

A szaúdi uralkodóház tagjai elleni támadásra készülő szélsőségeseket vett őrizetbe a malajziai rendőrség az uralkodó februári Kuala Lumpur-i látogatása előtt. Szalmán bin Abdel-Azíz király egyhónapos ázsiai körúton tartózkodott, ennek keretében járt Malajziában február 26-án. Khalid Abu Bakar rendőrségi főfelügyelő úgy fogalmazott, hogy „épp csak sikerült” elcsípni a támadókat – egy malájt és hat külföldit – a merénylet előtt. A rendőrség szerint a külföldiek négy jemeni, egy indonéz, és egy másik kelet-ázsiai ország állampolgárai.

 

A „masszív, példátlan” amerikai-dél-koreai hadgyakorlat a fő oka a Phenjanhoz fűződő nemzetközi feszültségek elmérgesedésének, ami talán valódi háborúba is torkollhat – jelentette ki Dzsu Jong Csoi észak-koreai diplomata. Észak-Korea szerint a múlt hét óta zajló amerikai-dél-koreai gyakorlat célja „egy megelőző nukleáris csapás” Phenjan ellen.

 

Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, kijevi jelentések szerint a Moszkva által támogatott szakadárok 122-szer nyitottak tüzet az elmúlt napban az ukrán katonák állásaira, miközben Hágában nemzetközi bírósági eljárás folyik Oroszország ellen terrorizmus támogatásának vádjával a Donyec-medencei beavatkozás miatt. A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint egy nap alatt egy katona esett el és négy sebesült meg a harcokban.

 

Gazdaság:

A korábbi kormányzati gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően kedvezően alakultak az első kéthavi áfabevételek, és a tavaly őszi bérmegállapodás hatásai is érződnek, a szociális hozzájárulási adó alakulása is biztató folyamatokat tükröz – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály jelentős sikernek nevezte Paks II. beruházás brüsszeli engedélyezését és elmondta, idén 99,7 milliárd forintot állított be a kormány a beruházás előkészítésére a költségvetésben.

 

Az államadósságon belül 25 százalék alá csökkenhet a deviza részaránya, amire 1973 óta nem volt példa, 2011-ben az arány még 50 százalék volt – mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Barcza György úgy vélte, ez a gazdaság szempontjából szintén emblematikus, hiszen a tavalyi évi hitelminősítői jelentések is a devizaarány csökkentésének szerepét emelték ki.

 

Újra élénkülhet az ipari termelés a következő hónapokban elemzők szerint, akik ugyanakkor a kockázatokra is felhívták a figyelmet. A KSH legfrissebb adatai szerint 6,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye januárban. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az alacsony tavalyi bázis, illetve egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 3,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a vártnál kisebb lendületet vett az ipar januárban, de a beszerzésimenedzser-indexek továbbra is arra utalnak, hogy a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés növekedése.

 

Sport:

 

Balogh Csaba szerint jó esély van arra, hogy Lékó Péter az idei Európa-bajnokságon visszatérjen a magyar férfi sakkválogatottba, amelyet rajta kívül Rapport Richárdra, Almási Zoltánra és Berkes Ferencre kíván építeni. A frissen kinevezett szövetségi kapitány elmondta, a szövetséggel egyetértésben az a célja, hogy az október végi-november eleji kontinensbajnokságon a legerősebb összeállításában vegyen részt a férfi válogatott.

 

Korrekordot döntött Miura Kazujosi, a japán másodosztályban szereplő Jokohama FC veterán labdarúgója. A csatár vasárnap 50 évesen és 7 naposan lépett pályára a V-Varen Nagaszaki elleni bajnoki mérkőzésen, ezzel megjavította a legendás Sir Stanley Matthews csúcsát. A 2000-ben elhunyt angol játékos 1965-ben 50 évesen és 5 naposan szerepelt a Stoke City színeiben, s azóta tartotta a profi futballmeccsekre vonatkozó korrekordot.

 

Kanta József a saját bevallása szerint imád az MTK-ban játszani, s bár 2008-ban lett volna lehetősége külföldre szerződni, ő végül maradt a kék-fehéreknél. A légiós élet végül nem adatott meg neki, mint ahogy a stabil válogatottság sem – mindössze háromszor húzhatta magára a címeres mezt. Utóbbi okát rendkívül őszintén abban látja, hogy valószínűleg nem nyújtott olyan teljesítményt, amivel meggyőzte volna az aktuális szövetségi kapitányt – olvasható az MTK honlapján.

 

Időjárás és

Szerdán kezdetben erősen felhős időre számíthatunk, majd napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, és a Dunától nyugatra változóan, keleten pedig közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Délen és keleten csökkenő tendenciával eső, zápor előfordulhat. Az északi szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban – derül ki egy nemzetközi felmérésből. A megkérdezett 17 550 ember szinte mindegyike azt mondta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, de minden négy megkérdezett közül három azt válaszolta, hogy a nők továbbra is szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai. „Biztató, hogy a férfiak és a nők többsége világszerte hisz az egyenlő esélyben (…), ugyanakkor sokan hiszik azt is, hogy az igazi jogegyenlőség még nem valósult meg” – mondta Kully Kaur-Ballagan, a felmérést elvégző Ipsos Mori intézet igazgatója.