Harminchetedszer is Budapesti Tavaszi Fesztivál!

Harminchetedszer is Budapesti Tavaszi Fesztivál!

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője a március végén induló Budapesti Tavaszi Fesztiválról beszélt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megkezdődik, mi lesz idén a nagy durranás?

Lesz az is, de ennek a fesztiválnak, ami immár harminchetedik alkalommal kerül idén megrendezésre, ami nem csak a nemzetközi, hanem a hazai színtéren is nagyon fontos feladatot tölt be, az is a feladata, hogy a fiatalokat, a kortárs előadókat is megmutassa. Idén már harmadik éve, hogy a főváros és  a kulturális kormányzat forrást biztosít arra, hogy a fesztivál több évre előre is tervezhessen. Ez egyrészt biztosítja a BTF nemzetköziségét, a nemzetközi sztárokat, jegyzett művészeket Budapestre tudjuk csábítani. Mellette azonban az a legfontosabb feladatunk, hogy helyet biztosítsunk a legfiatalabb generációnak. A fesztivál minden évben tematizál, az adott évhez, évfordulóhoz kapcsolódunk, idén ez a Kodály évforduló lesz. Mellette természetesen Liszt Ferenc adott, hiszen az ő munkássága adott egy magyar művészeti fesztivál keretébe. Helyet kap még a Reformáció Éve és a kiegyezés 150. évfordulója is, nagyon érdekes ötletek születtek. Bemutatásra kerül a kiegyezéstől az I. világháború időszakának zenei élete, de a Bécsi Operaház kórusa is fellép majd, ahogy a prágai filharmonikusok is, de láthatnak majd olyan világhírű színészt is, mint John Malkovich is. Sorolhatnám még a neveket, de nem érdemes, olyan sok érdekesség lesz.

Idén hány produkciót láthat a közönség?

120 produkciónk van már, annak meg külön örülök, hogy kisebb kerületi társulatok, színházi produkciók is csatlakoztak, mi az egészen frisseknek is nagy örömmel adunk helyet. Együtt dolgozunk a MOME-val, a Színházművészeti Egyetemmel, de lesznek előadások az Operában, az Erkelben, a MÜPÁ-ban, a Zeneakadémián.

Minderre honnan van ideje, ereje?

Szerencsére azért mindezt nem egyedül csinálom, vannak munkatársaim, igaz, nem vagyunk sokan, öt kiváló kollégám van, mindegyikük egy-egy területnek a szakértője.

Mekkora költségvetéssel dolgozik ez a jelentős rendezvény?

Közel egymilliárd forintos a költségvetésünk, ebbe bele kell férjen a honoráriumok, a szükséges technikai eszközök beszerzése, legyártása, szállítások, szállások költése. Azt gondolom, hogy megadjuk a módját, ma már komoly presztízst jelent Budapestre érkezni.

A Tavaszi Fesztiválra nagyon sok érdeklődő jön el, mennyit hoz ez a szervezőknek?

A jegyeladásokat tekintve, vannak olyan előadásaink, amelyekre már nem lehet jegyet kapni. A fesztivált egyébként eredtileg március elejétől tervezték, hogy a hazai szállodaiparban az év elején keletkezett űrt betöltsék, mi azért az igazi tavaszt megvárjuk, március 31-től április 23-ig tartjuk a fesztivált.

Hány helyen lesz látható a BTF 120 produkciója?

Hatvan helyen, de a közterületeken is sok helyen leszünk jelen, a már ismert piros kockák rövidesen életre kelnek. A Budapesti Tavaszi Fesztivált egyébként a Művészetek Palotájában nyitjuk meg Liszt Koronázási miséjével, majd másnap délelőtt az Andrássy úton egy nagy promenáddal indulunk a nagyközönség számára, ami majd a Hősök terén ér véget egy nagy közös tánccal.

Sok munka lesz ez a négy hét, mennyit fog aludni naponta?

Általában is keveset alszom, főleg nyaranta.

Mik lesznek azok, amiket biztosan megnéz majd a fesztivál alatt?

A nyitókoncertet biztosan, de lesznek más előadások is, ahova biztosan elmegyek, érdekel majd a fesztivál alatt megrendezésre kerülő Korea Napok is, de a záróeseményen is ott leszek, mert Kodály a gyerekkorom egyik kedvence volt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter