A HetiTV reggeli hírei 2017,02,22

 

A HetiTV reggeli hírei 2017,02,22

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a budapesti olimpiai pályázat esélyei szertefoszlottak. A politikust Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő kijelentéséről kérdezték, amely szerint mielőbb vissza kell vonni a pályázatot. Kósa Lajos erre azt válaszolta: „ebben húzni az időt nem nagyon kell, belátható időn belül ezt a döntést szükséges meghoznia a Fővárosi Közgyűlésnek”. Megismételte: konzultálni természetesen kell, de jogi értelemben az ügy ura a főváros. „Az olimpiai álmaink szertefoszlottak, és nem azért, mert megvert minket Los Angeles vagy Párizs (a másik két jelentkező a 2024-es nyári játékokra), hanem azért, mert a nolimpiai aláírásgyűjtés az ellenzék hathatós támogatásával ezt hátba szúrta, elárulta” – fogalmazott.

Az MSZP szerint Orbán Viktor és kormány jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot, mert áruba bocsátják a magyar emberek és egész Európa biztonságát. Harangozó Tamás azt firtatta, hogyan lehetséges annyi visszaélés az állampolgári papírokkal, vízumokkal, letelepedési joggal egy olyan országban, amelynek vezetője az európai határok védelmezőjének szerepében tetszeleg. A politikus elmondta, hogy az Index kedden arról írt: a magyar hatóságok szeme láttára egész üzletág szerveződött ukrán csalók magyar útlevélhez való juttatására.

Megválasztotta az Országgyűlés Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek. Székely László ombudsman jelöltje 178 igen és 5 nem szavazatot kapott a titkos voksoláson. Egy képviselő tartózkodott. Megválasztásához az összes parlamenti képviselő legalább kétharmadának támogató szavazatára volt szükség. Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választották meg, és ezzel hivatalba is lépett.

Újabb közigazgatási illetékeket és díjakat szüntetett meg az Országgyűlés. A 180 igen szavazattal, 1 nem ellenében elfogadott döntés értelmében március 1-jétől nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Emellett nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem. A családi otthonteremtési támogatást érinti, hogy az ennek igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítéséért a jövőben nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért.

Az Európai Unióból történő kilépés Nagy-Britannia számára nem jelent majd alacsonyabb költségeket, éppen ellenkezőleg, London borsos árat fog fizetni ezért – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker szerint nehezek lesznek és éveket vesznek majd igénybe a kilépési tárgyalások, amelyek során az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának jövőbeli kapcsolatukat illetően közös nevezőre kell jutniuk.

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóját megelőzően a március 6-án Versailles-ban Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy

spanyol miniszterelnök részvételével tervezett négyoldalú találkozó egyik célja lehet a többsebességes Európa beindítása – írta a Le Monde. Nem arról van szó, hogy négyen határozzuk meg, milyen legyen Európa, nem ez az elképzelésünk, de mi vagyunk a négy legfontosabb ország és nekünk kell megmondanunk, hogy mit akarunk tenni, a többiekkel együtt – mondta Francois Hollande a spanyol kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Málagában, ahol bejelentették, hogy egy minicsúcson készítik elő a Nagy-Britannia nélküli EU jövőjét meghatározó római ünnepi csúcstalálkozót.

A Kolozs megyei törvényszék meghozott elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál. Az ítélet kivonatát a kolozsvári táblabíróság portálján hozták nyilvánosságra kedden. A város polgármesteri hivatalát a Minority Rights egyesület perelte be, de a perhez 370 kolozsvári polgár is csatlakozott. Szőcs Sándor, az egyesület elnöke úgy vélekedett, hogy igazságos döntés született. Hozzátette, nagyon megküzdöttek a kedvező ítéletért. A kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője a Mediafax hírügynökségnek elmondta: mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen.

A német biztonsági szervek szerint csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy a Földközi-tengeren keresztül bejusson az Európai Unióba – írta a Bild című német lap. Egyedül Törökországban 2,95 millió ember él menekültszállásokon, Líbiában pedig 1,2 millióan várnak arra, hogy átkelhessenek Európába. A német biztonsági szervek adatai szerint Jordániában mintegy 710 ezer, Egyiptomban nagyjából 500 ezer, Tunéziában körülbelül 150 ezer, Algériában 400 ezer, Marokkóban 60 ezer menekült készül az EU-ba.

Másfél év börtönre ítélte az izraeli katonai bíróság kedden azt a katonát, aki tavaly tavasszal agyonlőtt egy palesztin terroristát. Elor Azaria őrmester védői felmentésért folyamodtak, a katonai ügyészség viszont háromtól öt évig terjedő börtönt kért. A háromfős bírói testület végül ennél lényegesen csekélyebb, másféléves büntetést határozott meg, ami az elkövetett bűntényre – a bírók többsége szerint – az enyhítő körülményeket is figyelembe vevően kiszabható büntetési tétel (1,5-4 év) alsó határát jelenti.

Egy év alatt 4,2 százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai, főként azért, mert a hozamcsökkenés jóvoltából a lakáshitelek havi törlesztőrészletei elmaradtak a 2016 első negyedéviektől – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felméréséből. A szakportál Lakossági Banki Kiadási Mutatója szerint, míg 2016 első negyedévében a felnőtt lakosság átlagosan 12 195 forintot fizetett ki havi szinten, addig 2017 első negyedévében már csak 11 684 forintot.

A magyar nemzetgazdaság igazi problémája már nem a munkanélküliség, hanem a legtöbb ágazatot érintő munkaerőhiány – mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium

munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára. Úgy vélte, főként a nyugati országrészben – és ebben Zala megye is érintett – egyértelműen látszik, hogy azok az emberek, akik dolgozni szerettek volna, már munkába tudtak állni. Kiemelte, hogy a kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását, ezen keresztül a munkaerőhiány kezelését.

Sport:

Fürjes Balázs bejelentette, hogy a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye, amelyet Duna Arénának kereszteltek el. „Ez a nap az összefogásról, a magyar tehetségről és az ígéretek betartásáról szól” – jelentette ki az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. „Mindenki kivette belőle a részét, az új Duna Aréna felépítése megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk – mondta Fürjes Balázs, aki szerint „az adott szó megtartása ezekben a napokban kicsit felértékelődik Budapesten”.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága hatályon kívül helyezte Thomas Dollnak, a Ferencváros vezetőedzőjének büntetését. A fegyelmi bizottság január 19-én kétmillió forintos bírságot szabott ki a német trénerre, aki az akkori ítélet szerint a 2016. november 19-i, Vasas elleni és a december 10-i, MTK elleni „bajnoki mérkőzéseket követően a különböző médiumoknak adott nyilatkozataiban az MLSZ vonatkozásában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák”.

Időjárás:

Szerdán jellemzően közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk, rövidebb napos időszakokkal, de a Dunántúl déli felén kevesebb felhőre, több napsütésre készülhetünk. Csapadék már csak néhol északon fordulhat elő. Az élénk délnyugati szél kedden kiemelten Budapest és Komárom környékén, szerdán már másutt is megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet -3 és +5 fok között várható, északnyugaton lesz a legenyhébb az éjszaka. A legmagasabb hőmérséklet általában 10 és 16 fok között valószínű, délnyugaton illetve Sopron környékén lesz a legmelegebb, de az Északi-középhegységben 8, 9 fok is lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

És a mai érdekesség:

A fizikai és a mentális felkészülésre koncentrál Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik egy hónap múlva, március 28-án indulnak el, hogy oxigénpalack nélkül jussanak fel első magyarként a 8848 méter magas Mount Everestre. Suhajda Szilárd elmondta, hogy a felkészülés utolsó fázisában vannak és jelenleg fizikai paramétereiket igyekeznek minél jobban feltornázni olyan mozgásformákkal, amelyekkel növelni tudják a tüdőkapacitásukat és erősíteni a keringési rendszerüket. A fizikai mellett komoly mentális felkészülést is végeznek.