A HetiTV reggeli hírei 2017,02,20

A HetiTV reggeli hírei 2017,02,20

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülésen kezdi meg tavaszi ülésszakát, amelyen a képviselők belefognak a belügyminiszter illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagjának tárgyalásába, továbbá újra szavazhatnak egy az Alkotmánybíróság által több ponton alaptörvény-ellenesnek minősített előterjesztésről. Az első ülésnapon a megszokott interpellációk, azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el, majd a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításával összefüggő kormánypárti előterjesztés vitáját folytatják le.

Felfüggeszti az olimpiai szerződések kifizetését a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., amíg helyre nem áll a budapesti olimpia egységes támogatottsága. Az olimpiai pályázat vezetőségének közleménye szerint a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés hatására  jelentősen csökkentek Magyarország esélyei az ötkarikás játékok megrendezésére. Mint ismeretes, a Momentum mozgalom Nolimpia  akciója során 266 151 aláírást gyüjtött össze és adott át múlt  péntek délután a fővárosi választási bizottságnak.   Pénteken a miniszterelnök és a főpolgármester abban állapodott meg, hogy a kormány és a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai külön egyeztetése után legkésőbb csütörtökön ismét találkoznak az ügyben egymással.

Egyre kevesebb helyen van árvízi készültség, és a belvízzel elöntött területek nagysága is folyamatosan csökken. 10 vízügyi igazgatóság területén, 41 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: ebből hét szakaszon másod-, harmincnégy szakaszon elsőfokú készültség mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, jelenleg 32 ezer hektár van víz alatt, amelyből 17 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

 

Az országgyűlési választások közeledtével megkezdődött a verseny az ellenzéki pártok között – mondta Kiszelly Zolán. A politológus szerint ebben a helyzetben Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének azzal kell szembesülnie, hogy míg ő csak „szavakban erős”, addig például az MSZP Botka László szegedi szocialista polgármester miniszterelnök-jelöltségének bejelentésével, vagy a Momentum Mozgalom az olimpiaellenes kezdeményezésével tettekkel is szembeszáll a kormánnyal. „Tehát ilyen szempontból most már vannak versenytársai Gyurcsánynak, aki korábban abból tudott politikai tőkét kovácsolni, hogy a többiek nem voltak ennyire aktívak” – mondta.

 

Megállapodás jött létre a kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között – ezt az orosz külügyminiszter közölte a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután ukrán, német és francia kollégájával egyeztetett. Szergej Lavrov hozzátette: a fegyvernyugvási egyezség a tervek szerint hétfőn lépne életbe. Angela Merkel német kancellár a tanácskozáson az Európai Unió, a NATO és az ENSZ hatékonyságának erősítését sürgette. Mike Pence amerikai alelnök arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kitart NATO-beli szövetségesei mellett, de elvárja tőlük a védelmi kiadások növelését. Simicskó István honvédelmi miniszter arról beszélt: az új amerikai kormány törekvései visszaigazolják a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét.

 

Egy szakértői csapatot hoznak létre a ciszjordániai zsidó telepek helyzetével kapcsolatban – mondta Benjamin Netanjahu, izraeli miniszter az amerikai tárgyalásairól. A Jediót Ahronót tudósítása szerint a kormányülésen a kormányfő azt mondta, hogy több olyan kérdésben is szakértői csoportok tárgyalnak majd, amiben nem sikerült megegyeznie az amerikai féllel. Gilad Erdan miniszter bízik benne, hogy ezek a tárgyalások sokkal sikeresebbek lesznek, mint amiket az előző adminisztrációval folytattak.

 

A terrorizmus valamennyi ellenzőjének felekezeteken átívelő összefogását sürgette a közel-keleti válságok megoldása érdekében Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián. „Elképzelésünk szerint a mérsékelt erőknek össze kellene fogniuk, hogy legyőzzék a radikális tendenciákat” – mondta az izraeli miniszter, hangsúlyozva, hogy már rég nem a zsidók és muszlimok közötti ellentétről, hanem a mérsékelt és a radikális erők szembenállásáról van szó a Közel-Keleten.

 

Avigdor Liberman arról is beszélt, hogy az izraeli-palesztin válság rendezését végső soron a kétállami megoldásban látja. A jelenleg napirenden lévő modellnek azonban, amely egy homogén palesztin államot és egy heterogén, azaz mintegy 20 százalékban palesztinokat is magában foglaló Izrael államot irányoz elő, szerinte nincs értelme. Liberman úgy vélte, hogy terület- és lakosságcsere jelenthetne megoldást.

 

Mintegy 160 ezren követelték egy barcelonai tüntetésen a madridi kormánytól, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet a háború dúlta országokból, például Szíriából. Spanyolország eddig csak 1100 menekültet fogadott be abból a 17 ezer 337-ből, amelyet 2015 szeptemberében megígért az onnan számított két éven belül. Tizenötezer-nyolcszáznyolcvannyolcat olaszországi és görögországi táborokból, 1449-et pedig Törökországból és Líbiából kellene befogadnia.

 

A franciák 65 százaléka még mindig azt szeretné, ha a tavaszi elnökválasztás konzervatív jelöltje, a felesége állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt botrányba keveredett Francois Fillon visszalépne a jelöltségtől – derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésből. Két héttel ezelőtt még 68 százalékos volt ez az arány. A jobboldali választóknak viszont hetven százaléka azt szeretné, ha Fillon nem lépne vissza, két hét hete még csak 64 százalékuk gondolkodott így. A franciák 88 százaléka meg van arról győződve, hogy Fillon nem fog visszalépni, a saját választótáborának pedig 96 százaléka hisz ebben.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy évvel ezelőtt titokban találkozott Egyiptom és Jordánia vezetőjével a jordániai Akabában, hogy az izraeli-palesztin viszályt is lezáró regionális békemegállapodásról tárgyaljanak John Kerry volt amerikai külügyminiszter segítségével, de később elutasította a javaslatot – értesült vasárnap a baloldali Háárec című izraeli újság. Múlt szerdán a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu egy újszerű, szélesebb, regionális békekezdeményezés ötletét ismertette, amelyhez sikerült megszereznie Trump támogatását is. A terv részeként a régió országai elismerték volna Izraelt zsidó államként, valamint újraindították volna az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

 

A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy valódi a veszélye egy világméretű járványnak, és a lehető leggyorsabban fel kell készülnie rá – jelentette ki a Microsoft-alapító Bill Gates az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. A 2014-15-ös nyugat-afrikai ebolajárványt és az 1918-as spanyolnáthát felidézve, valamint megemlítve annak veszélyét, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust, Gates „valószínűnek” nevezett egy világméretű katasztrófát.

 

Donald Trump amerikai elnök megerősítette híveinek korábbi ígéreteit azon a választási rendezvényekre emlékeztető gyűlésen, amelyet a floridai Melbourne városában tartott szombat este. Donald Trump nyakkendő nélkül, kötetlen stílusban beszélt, s bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy „barátai és az emberek között” akar lenni. Dicsérő szavakkal szólt követőiről, híveiről, s „igazán nagyszerű mozgalomnak” nevezte táborát. Ismét beszélt az amerikai-mexikói határra tervezett kerítés megépítéséről, hangsúlyozta, hogy lazít a gazdasági szabályzókon, és munkahelyeket teremt majd. Utalt a beutazásokat átmenetileg szigorító elnöki rendelkezésének bírói felfüggesztésére, és úgy fogalmazott: „készülök valamire a következő napokban”. Majd hozzátette: „mi soha nem adjuk fel, soha!”.

 

Kínában több mint ötszáz szénbányát terveznek végleg bezárni az idén. Kína a világ legnagyobb szénfogyasztója, de a hűlőben lévő konjunktúra, a kevésbé energiaintenzív iparágak előtérbe kerülése, és nem utolsó sorban a légszennyeződés csökkentését célzó erőfeszítések, illetve az ökológiailag tiszta energiaforrások felhasználására történő áttérés miatt mérséklődik a szén jelentősége.

 

A földgázpiac liberalizációjának visszafordítására irányulnak azok a támadások, amelyek ellenzik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázgázvezeték megépítését – mondta a vitatott beruházással kapcsolatban Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A politika nem szólhat bele abba, hogy a vállalkozások melyik szolgáltatótól vásárolnak földgázt – hangoztatta a szociáldemokrata politikus válaszul a német ellenzéki Zöldek egyik európai parlamenti képviselőjének, Reinhard Bütikofernek egy kérdésére. Bütikofer azt firtatta, hogy a berlini vezetés elköteleződése Európa egysége mellett érvényes-e az Északi Áramlat-2 vezetékre is, amelyet Németország keleti szomszédjai elvi jelentőségű és a biztonságukat fenyegető ügyként fognak fel.

 

Tavaly november óta először érkezik hitelminősítői vélemény Magyarországról pénteken, amikor ígérete szerint a Standard & Poor’s vizsgálja felül besorolását. Az komoly meglepetés lenne, ha a cég ismét felminősítene minket, bár az sem volt kisebb meglepetés, amikor szeptemberben másodikként emelték vissza a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar osztályzatot – írja a portfolio.hu. A lap emlékeztet arra, hogy ennek ellenére a Societé Generale napokban megjelent elemzése alapján továbbra is Magyarország az egyik legesélyesebb a felminősítésre a vizsgált feltörekvő országok közül.

 

Kevesebb szőlő lesz idén a tartós fagy miatt – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Elmondta, csak rügyfakadáskor derülhet ki, pontosan mennyi szőlő élte túl a januári tartós hideget, de az biztos, hogy az idei szőlő mennyisége elmarad a tavalyitól. Hozzátette, azok a szőlőfajták, amelyeket a Kárpát-medencében nevelnek, általában mínusz 15-20 fokig ellenállóak, ugyanakkor a tavaly nyári károk miatt a téli állapotuk nem volt megfelelő, nehezebben bírták a hideget.

 

A Ferencváros az elődöntő szombati visszavágóján szenzációs zárónegyedbeli, illetve kapusa, Vogel Soma nagyszerű teljesítményének köszönhetően 6-4-re legyőzte a montenegrói Jadran Carine együttesét, ezzel 17-16-os összesítéssel bejutott a férfi vízilabda Eurokupa fináléjába. Az FTC húsz év elteltével játszhat ismét döntőt ebben a sorozatban, előzőleg az Eurokupa elődjének számító LEN Kupában alulmaradt az Újpesttel szemben. A Ferencváros a fináléban a román Oradea és az olasz Verona összecsapásának győztesével találkozik.

Hétfőn változó felhőzetre, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Reggel a Dunántúlon és a középső területeken foltokban köd várható, amely ritkul, feloszlik. Este pedig észak felől vastagszik a felhőzet. A délnyugati szél többfelé megélénkül, az Észak-Alföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul .