A hetiTV ma reggeli hírei

A hetiTV ma reggeli hírei

Belpolitika:

 

Ferenc pápa együttérzését fejezte ki az olaszországi Verona közelében péntek éjszaka történt baleset minden érintettjének, az áldozatok családtagjainak és a sérülteknek. A részvéttáviratot a pápa nevében Pietro Parolin bíboros-államtitkár juttatta el Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseknek. Ferenc pápa „mély fájdalommal értesült az olaszországi Verona közelében történt buszbalesetről”, melyben a Szinyei Merse Pál Gimnázium 16 diákja életét vesztette, illetve többen súlyos sérüléseket szenvedtek, és „a tragédia minden érintettjét biztosítja imádságos együttérzéséről”. A pápa „az elhunytakat a mindenható Isten irgalmas szeretetére bízva imádkozik azért, hogy a családtagok és barátok vigasztalást találjanak gyászukban, és erőt tudjanak meríteni az Úr kegyelméből”.

 

A Fővárosi Közgyűlés tudomásul vette az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes bizottság jelentését, amelyet a testület szerdai döntése értelmében a főpolgármester elküld a Legfőbb Ügyészségnek. A közgyűlés felkérte Tarlós István főpolgármestert és az Alstom-bizottság elnökét, Borbély Lénárdot, hogy kíséreljék meg az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metróépítésre vonatkozó jelentésének beszerzését, és vizsgálják meg, hogy indokolt-e a bizottság munkájának esetleges továbbfolytatása. Az előbbiekre vonatkozó két javaslatot egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlés szintén döntött arról, hogy a forgalmi engedély felmutatása mellett – szerda délután négy órától – ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt. Tarlós István hangsúlyozta, javaslatával a legrászorultabbak kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő érdekesnek tartja, hogy a Transparency Internationalnek 2010 előtt – a Gyurcsány-Bajnai kormányzás időszaka alatt, amikor alapvető problémák voltak közpénzfelhasználással – nem volt jelentős észrevétele. A TI jelentése szerint Magyarország az 57. a szervezet korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszva vissza. Kovács szerint „érdekes”, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt „szétlopták az európai uniós forrásokat”, óriási bajban volt a közpénzfelhasználás, és csökkent a gazdasági növekedés.

Az egyházi oktatási intézmények felújítására 14,3 milliárd forintos forrás nyílt meg, ebből 23 intézmény újulhat meg, 13 ezer diák tanulhat jobb körülmények között – mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: az emberierőforrás-fejlesztési operatív program második körében 90,5 milliárd forintos fejlesztés indul állami fenntartású iskolák felújítására. A miniszter ismertette, hogy Magyarországon a köznevelés 13 százaléka van egyházi kézben, 2016-ban már 204 ezer diák végezte a tanulmányait egyházi iskolákban.

 

Mintegy 4,6 milliárd forint keretösszegű fejlesztő-foglalkoztató program indul a fogyatékossággal élő emberek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a hajléktalan emberek képességeinek, készségeinek fejlesztése – jelentette Czibere Károly. Elmondta: a programban mintegy százharminc állami, civil, egyházi és önkormányzati intézmény vehet részt, és várhatóan hétezer embernek biztosítják az új szolgáltatást, amelynek célja az is, hogy javuljanak az érintettek foglalkoztatási esélyei. A program pályázatára keddig jelentkezhetnek az intézmények.

Külpolitika:

Nagyszabású vizsgálatot rendelt el választási csalások ügyében Donald Trump. Ezt az amerikai elnök maga közölte szerdán a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében. Trump szerint a nyomozás kiterjed azokra, akik egynél több államban jelentkeztek szavazásra, valamint a szavazásra nem jogosultakra, illetve a (régóta) halott szavazókra. A múlt héten beiktatott elnök szerint három-ötmillióan szavazhattak illegálisan a novemberi választásokon.

 

Házkutatásokat tartottak szerdán Németországban egy feltételezett szélsőjobboldali csoport tagjainál, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek rendőrök, menedékkérők és zsidó vallású emberek ellen. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint mintegy kétszáz rendőr bevetésével országszerte 12 lakást kutattak át. Az eljárás hét ember ellen irányul, közülük hatot azzal gyanúsítanak, hogy közösségi portálokon szervezkedve létrehoztak egy szélsőjobboldali csoportot, és 2016 tavasza óta fegyveres támadásokat terveztek. A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint a hetedik gyanúsított eszközök, felszerelések beszerzésében támogatta a csoportot.

 

Norvégia továbbra is a világ legtökéletesebb demokráciája, az Egyesült Államok azonban már nem tartozik a legdemokratikusabb országok csoportjába az Economist Intelligence Unit éves felmérése szerint. Magyarország az összes közép-európai EU-társállammal, számos euróövezeti országgal és immár az Egyesült Államokkal együtt abban a legnépesebb országcsoportban van, amelyek az intézet kritériumai szerint szintén demokráciák, de demokratikus berendezkedésüket hiányosságok is jellemzik.

Izrael jövendő miniszterelnökének a lehetséges hátteréről közölt vezércikket a Jediót Ahronót című újság. Az író megállapította, hogy Benjamin Netanjahú utóda lehet, hogy a politikából, a gazdasági életből, a tudományos szférából vagy pedig a hadseregből fog érkezni. Lehet, hogy egy gazdag régiónak a képviselője lesz, de lehet, hogy elmaradott térségé – tette hozzá. A teljes kiszámíthatatlanságot jól mutatja Donald Trump megválasztásának a példája – mutatott rá a cikkíró.

Orosz diplomáciai sikerként értékelte az asztanai szíriai béketárgyalásokat az Israel Hayom. A lap vezércikkében egyértelműen kijelentette, hogy a Közel-Keleten jelenleg a legerősebb ember Vlagyimir Putyin, aki képes olyan diplomáciai teljesítményt nyújtani, ami kezelheti a válságot. A lap az orosz elnök magatartását példaként mutatja föl az izraeli vezetés számára. A régiónkban nem az ékesszólással és hízelgéssel lehet eredményeket felmutatni, hanem határozott cselekvéssel és az érdekek masszív képviseletével – tette hozzá a szerző. Úgy látja, a palesztin-izraeli konfliktust is csak hasonló recept alapján lehet csak megoldani.

A keményen dolgozó emberekért és a szétszakadó társadalomban veszélybe került demokráciáért száll síkra a Német Szociáldemokrata Párt a szeptemberi szövetségi parlamenti választás kampányában – jelentette ki Martin Schulz, a párt jövendő elnöke és kancellárjelöltje. Arra a kérdésre, hogy az SPD melyik párttal kíván koalícióra lépni, Martin Schulz jelezte, hogy nem óhajtják folytatni a nagykoalíciót a jobbközép CDU/CSU pártszövetség kisebbik partnereként. Mint mondta, a szociáldemokraták az ország vezetésének igényével lépnek fel a kampányban, az a céljuk, hogy egy koalíció első számú erejét adják.

Az izraeli hadsereg megsemmisített egy gázai Hamász állást, miután az objektumból tűz alá vették a zsidó állam katonáit – írta az Israel Hayom. Az akcióban az izraeli katonák nem sebesültek meg. Hasonló akciót hajtott végre a hadsereg még vasárnap a gázai határnál, amikor szintén ellenséges tűz alá kerültek – írta a lap.

 

Megbillenni látszik az osztrák kormánykoalíció: Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke péntekig egyértelmű álláspontot kért a kormányprogram módosítására vonatkozó javaslataira koalíciós partnerétől, az Osztrák Néppárttól – jelentette a Die Presse című osztrák lap. Kern péntekig adott „ultimátumot” az ÖVP-nek. „Konkrét eredményeket kell előkészítenünk, különben nincs szükség a kormányra” – nyilatkozott a kancellár a Der Standard című osztrák lapnak. Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke szerint viszont eredményekre és nem ultimátumra van szükség.

Őrizetbe vettek hét embert Brüsszelben a terrorellenes intézkedések keretében tartott házkutatások során. Fegyvereket vagy robbanóanyagot nem találtak a hatóságok – közölte a La Libre Belgique című belga napilap. A belga főügyészség tájékoztatása szerint a rajtaütés az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai harcaiban részt vett, majd onnan Belgiumba visszatért egykori harcosok felkutatására irányult. Az összehangolt rendőrségi akciókat nem a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben indították – húzták alá.

Elbocsátotta azt az alkalmazottját az Amazon, aki a vizsgálatok alapján felelős volt egy ügyfél számára eljuttatott antiszemita üzenetért – írta a Jerusalem Post. Az egykori náci vezérre utaló papíron az állt: „Üdvözlet Adolf nagybácsitól”. A Daily Mail értesülései szerint a vállalat alkalmazottja a megrendelő neve alapján következtetett a Nagy-Britanniában élő hölgy zsidó származására. A lapnak nyilatkozó ügyfél az unokahúgának vásárolt játékot az amerikai cég oldaláról; és olyannyira sokkolta az eset, hogy kénytelen volt munkahelyéről szabadságot kivenni a történtek feldolgozásához.

Gazdaság:

Az amerikai BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője Budapesten létesít innovációs központot, a beruházás nyomán 500, magas hozzáadott értéket képviselő új munkahelyet is létrehoz – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a kormány 280 millió forintos képzési támogatást biztosít a vállalatnak az új munkatársak felvételéhez. Az alapkezelő több mint 5 ezer milliárd dollárt kezel, ami a magyar GDP 42-43-szorosa, a világon egyedül az Egyesült Államoknak és Kínának van ennél nagyobb méretű gazdasága.

 

A német iparszövetség szerint az amerikai elnök által tervezett vállalati- és jövedelemadó-csökkentés élénkítheti a német és a globális gazdaságot, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy veszélyt jelent a protekcionizmus. A szövetség közölte, hogy Donald Trump olyan tervezett intézkedései, mint például az adócsökkentések, vagy például az amerikai védelmi kiadások növelése, azt eredményezheti, hogy a dollár 5-10 százalékkal drágul a főbb devizákhoz képest. Ez viszont növelheti például az euróövezet és Japán exportját és az oda irányuló befektetéseket.

 

Sport:

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át csütörtöktől. Bienerth Gusztáv, a szövetség január 8-án megválasztott új elnöke elmondta: az átalakítás értelmében a mindenkori edzőbizottság vezetője – aki jelenleg Sós Csaba – látja majd el a kapitányi feladatokat. A felnőtteknél Hargitay András, az utánpótlás válogatottnál Petrov Iván, a nyíltvízi szakágban pedig Gellért Gábor megbízatása szűnik meg ezzel.

Megfosztották a pekingi olimpián szerzett aranyérmétől a jamaicai férfi 4×100 méteres váltót, mert egyik tagjának, Nesta Carternek pozitív lett a doppingtesztje. Ez egyben azt is jelenti, hogy Usain Bolt kilencszeres helyett immár „csak” nyolcszoros ötkarikás bajnok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerda délután közölte, hogy elveszi a 2008-as első helyet a jamaicai stafétától. Carter a pekingi minták újraelemzése során bukott meg – ezt már tavaly nyáron tudni lehetett -, a mintájában a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak.

 

A török első osztályban szereplő Gaziantepspor együttesében folytatja pályafutását Khaly Iyane Thiam. A középpályás – vételi opcióval – kölcsönbe kerül új klubjába. A szenegáli játékos 2014 nyarán igazolt Kaposvárról az MTK Budapesthez, amelynek színeiben 47 mérkőzésen 3 gólt és 3 gólpasszt jegyzett – olvasható a klub honlapján.

 

Időjárás 

Csütörtökön az éjszaka második felében északkelet felől csökken a felhőzet, csütörtök a déli és nyugati megyék kivételével már több órás napsütésre számíthatunk. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten helyenként megélénkül az északi szél, majd csütörtök délután gyengül a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a tartósabban borult tájakon -5 és -9, a derült, havas felszíneken -10 és -17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön +2 és -5 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Gyalog és mindenfajta külső segítség nélkül jutott el a Déli-sarkra az első lengyel nő. Malgorzata Wojtaczka 69 nap alatt tette meg az 1300 kilométeres utat, amelyen egy 100 kilogrammos, felszereléssel és élelemmel megpakolt szánt húzott maga után. A Herkules-öböltől indult, a Weddell-teger mentén lévő Ronne-selfjég délkeleti csücskéből, és naponta átlagosan 20 kilométert tett meg. Az 51 éves wroclawi nőnek hurrikánokkal, hóeséssel, mínusz 30 Celsius-foknál is nagyobb hideggel és erős szelekkel kellett dacolnia, amelyek miatt akár mínusz 46 fokra is lehűlt a hőmérséklet. Wojtaczka szerdán érte el a Déli-sarkot. „Az élet gyönyörű, ezért megérte” – fogalmazott.