Biblia, politika, misztikum

Biblia, politika, misztikum

Szex és a katolicizmus

Különleges témát jár körbe a Heti Tv műsora és annak szerkesztője, Soós Eszter Petronella. Ennek alapját a világegyház családszinódusának a döntéseit összefoglaló pápai dokumentum, a Szeretet öröme adja, amit Ferenc pápa bocsátott ki.

Sok olyan problémával kell szembenéznie a katolikus egyháznak, amelyek a ma emberét foglalkoztatják, erősen érintik, melyekkel a pápai dokumentum is foglalkozik valamelyest. Ilyenek közé tartozik a válás, újraházasodás kérdése is. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg a műsorban Perintfalvi Rita teológus, hogy itt sokan a dokumentumot és így magát Ferenc pápát is támadták, például az amerikai katolikusok vezetője is, aki egyértelmű állásfoglalást kért a pápától. Az egésznek az a alapját az a rész jelentette a dokumentumból, mely szerint igenis vannak olyan esetek, amikor az elváltaknak is megkell adni a lehetőséget az áldozásra. Nagyon sokan megértéssel, míg szintén nagyon sokan kifejezetten rosszul fogadták ezt a dokumentumot, ezt a részt, köztük egyházi vezetők, püspökök, bíborosok.

Ferenc pápa szerint az Isten szeretet minden emberben ott van, azokban is, akik nem élnek jó kapcsolatban, esetleg elváltak, de azokban is, akik a saját nemükhöz vonzódnak, homoszexuális párkapcsolatban élnek. A pápa elveti az olyan kategóriákat, mint tökéletes, nem tökéletes, ezeket a kategóriákat felül kell írni.

Kérdés a fogamzásgátlás is, a katolikus egyház szerint a terméketlen napokon engedi meg a pároknak, hogy együtt legyenek szexuálisan, már ha nem akarnak gyereket, így megoldva a családtervezés problematikáját. Bármiféle mesterséges gát elhelyezése etikátlan. Megkérdezték erről a híveket is, egy német adat szerint a katolikus hívek 3 %-a tartja ezt a gondolkodást elfogadhatónak. Felmerül a kérdés, van-e értelme egy ilyen tanításnak, ha a hívek azt nem alkalmazzák. Az egyházak tanítását egyrészt a tanító hivatala határozza meg, másrészt viszont a híveknek van egy hitérzéke és ha ők azt mondják, a tanítás nem időszerű, nem reális, akkor bizony ezen el kell gondolkodni.

Sok minden mással is foglalkozik az adás, továbbra is szórakoztató, érthető módon most éppen ezekkel az érzékenyebbnek mondott témákkal.

Schmidt Róbert Vilmos