Nagy koncertek előtt a Sabbathsong Klezmer Band

Nagy koncertek előtt

Masa Tamás, a Sabbathsong Klezmer Band vezetője az elkövetkezendő időszak koncertjeiről beszélt. 

Mi is az a Sabbathsong?

Szombati dal, de ez a zenekarunk neve is, ami már 18 éve létezik, két főrabbi, Raj Tamás és Deutsch László biztatására fogtunk bele egykor.

Azt lehet tudni, hogy ezen idő alatt hány koncertet adott a zenekar?

Közel ezer az előadásainknak a száma, mert már közel tíz éve színházként is működünk.

A Sabbathsong sem kíván kimaradni az újévi koncertet adó zenekarok sorából, január 2-án rendezik meg az eseményüket. Mit lehet erről tudni?

Kiváló vendégművészekkel lépünk fel, mint Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője, valamint Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész. Nagyon izgulunk, hogy oda is érjenek a koncertre, mert a kezdés előtt egy órával száll le a repülőjük Budapesten. Persze készülünk arra, ha netalán a gép miatt késnének, így a közönség addig sem marad zene nélkül, mert ott lesz velünk még a Kineret Kamarakórus is. Nagyon sok zsoltárt fogunk előadni ezen a koncerten, de lesznek még jiddis dallamok is modern zenébe öltöztetve. Azonban ez még nem minden, mert van egy meglepetésvendégünk is, ez pedig nem más, mint Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész. A mi zenei barátságunk, kapcsolatunk már több mint tizenegy éves, sokszor léptünk fel együtt. A koncertre egyébként január 2-án kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Persze addig sem tétlenkedünk, mert készülünk a Hanukára is, így december 26-án Komárnoba megyünk a helyi zsidó közösség meghívására, majd két nappal később az újpesti közösség meghívásának teszünk eleget, illetve még Győrbe is eljutunk.

Igaz, hogy Önök is fenntartanak minden koncerten helyet a szegények, a rászorulók számára?

Igen, minden koncertre meghívunk olyan családokat, akik nem tudják a jegyet megfizetni.

Hol lehet többet megtudni a zenekarról?

A közösségi oldalon, illetve a honlapunkon, a sabbathsong.hu oldalon.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter