Jegyzet a Clinton-Trump vita kapcsán

 

Barát Tamás – Jegyzet a Clinton-Trump TV vita kapcsán

 

Magam még újságíró gyakornokként azt tanultam, egy újságíró a tudósításban nem nyilváníthat véleményt, a tényekre kell szorítkoznia, arról kell beszámolnia, ami történt. Jelen esetben, a tudósító nem tud szabadulni a vita közbeni érzéseitől. Ezért választottam inkább a jegyzet műfaját, hogy mi is történt szeptember 26-án este.

Az egyetem, ahol az elnökjelöltek vitája zajlott volt a házigazdája 2008-ban Barack Obama és John McCain szenátor vitájának, de itt volt Obamna elnök és Mitt Romney kormányzó szópárbajának is. Ez Amerikában az egyetlen olyan egyetem, ami valaha is otthont adott három egymást követő elnöki vitának.

A Clinton-Trump vitát az AP hírügynökség szerint nagyjából 100 millió amerikai nézte végig. Bárkivel, akivel beszéltem a vitát megelőzően azt mondta, az este nem ér rá, mert ő ezt a vitát fogja nézni. Bárkivel beszéltem és ezt megtapasztaltam saját magam is, mert egy rendkívül forgalmas úton lakom New Yorkban, a Broadway bronxi szakaszán és valóban azt tapasztaltam, az utcán jelentősen lecsökkent a forgalom.

Ami a Hillary Clinton és Donald Trump közötti vitát illeti, a rutinos műsorvezető gyakran került bajba. Amikor Donald Trump nem hagyta szóhoz jutni, lehengerlően még kérdezni sem hagyta. Nem beszélve arról, hogy állandóan közbevágott, amikor Hilary Clinton beszélt. A műsorvezető, bár többször is figyelmeztette erre, ezt Trump figyelmen kívül hagyta és állandóan közbeszólt.

Nagyon feltűnő volt az is, hogy Trump- nem tudom más szóval jellemezni – bunkó volt. Bunkó módon szívta az orrát, ahelyett, hogy elővette volna zsebkendőjét, az egész vita alatt ez történt. Magát a vitát, illetve Donald Trump bunkóságát úgy tudnám jellemezni, hogy a vitában egy ormótlan bulldog állandóan leugatta ellenfelét, a nem nagyhangú uszkárt. Az uszkárról tudni kell, mint kutyafajta megosztja az embereket, nem mindenki szereti, pedig egy intelligens, nyugodt kutyafajta, érzékeny az emberi hangra és nem bírja a durva fegyelmet. Ezzel szemben a bulldog egy nagyhangú, nagyon nehezen idomítható, határozott kutyafajta, amelyik nem adja fel egykönnyen. A műsorvezetőt pedig egy vizslához hasonlítanám, aki megpróbálta kivizslatni, kikérdezni a vitában szembenálló feleket, sajnos nem mindig járt sikerrel.

Magáról a vitáról sokan sokféleképp vélekednek az Egyesült Államokban, egy dolog azonban tény: a vitát követő közvélemény-kutatás szerint a vitát Hillary Clinton nyerte. A CNN kutatása szerint a megkérdezettek több mint 60%-a gondolta úgy, Hillary Clintotn volt a jobb vitapartner, csupán 27% gondolta azt, hogy Trump a nyerő.

Három dolgot érdemes kiemelni a vitából. Trump szerint Amerikának két dologra van szüksége, törvényre és rendre. Szerinte Clinton ezt a két szót nem ismeri. A másik, Trump szerint Hillary Clintonban nincsen elég életerő ahhoz, hogy elnök legyen. Szerinte, bár demokrata vetélytársának van tapasztalata, azonban ez kifejezetten rossz tapasztalat. A harmadik dolog, a vitában elhangzott néhány érdekes szám. Ezek egyike az volt, hogy 10 millió munkahelyet kell létesíteni az Egyesült Államokban. Az USA lakossága megközelíti a 325 milliót, ehhez kell a fenti számot viszonyítani.

Az is figyelemreméltó volt, hogy ha valaki az USA-ban hibázik, azt elismeri. Így tett Hillary Clinton, amikor kijelentette, vállalja a felelősséget az email botrányért, amelyet külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott. Clinton, a közösség szimpátiáját feltehetően a faji kérdésekben, a fekete közösség, a közbiztonság kérdésében kifejtett álláspontjával erősítette meg. Ugyanis azt jelentette ki, helyre kell állítani a bizalmat a fekete közösségek és a rendfenntartó erők között. Clinton azt állította, rendszerszintű faji megkülönböztetés van az Egyesült Államokban. Érdekes módon, ebben részben egyetértett Trump Clintonnal, szerinte a nagyvárosok belső részein az afroamerikaiak és a spanyolajkúak pokolban élnek. Chicagot említette példának, ahol olyan rossz a közbiztonság, hogy az ember az utcán sétál és agyonlövik – mondta Trump. Szerinte a fekete amerikaiak közösségeit a politikai elit magára hagyta. Clinon szerint azonban nem ilyen negatív a kép. A magyarországi politikai helyzettel is összehasonlítva a legérdekesebb kijelentés az volt, hogy Trump, a műsorvezető többszöri kérdésére hajlandó volt kimondani azt, hogy ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt.  Ilyen kijelentést Magyarországon nem lehet elképzelni.

Az első vélemények szerint Trump a saját táborát megerősítette, ám az ingadozókat és a még bizonytalan szavazókat nem nyerte meg magának, ezzel szemben Hillary Clinton a felkészültségével, nyugodtabb hangvételével erősítette a pozícióit.

Sorra kerül még az alelnökjelöltek vitájára, mellette még két alkalommal csapnak össze az elnökjelöltek.

 

?list=PLTY2q-VQ_p6mIof2DSEF_EPNvy8wFPlO3