A Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában

A legfontosabb, hogy minden segítséget megadjunk a rendőrségnek, a Központi Nyomozó Főügyészségnek és az érintett szervezeteknek, hogy a tettest előkerítsék – jelentette ki Kósa Lajos a Teréz körúti robbantással kapcsolatban.

A Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában felidézte, döbbenetes eseményre került sor szombat este a fővárosban; egy ismeretlen a nagykörúton járőröző két rendőrt a nyílt színen megkísérelt kivégezni. Megdöbbentő, példa nélküli, ami történt – jegyezte meg. A járőrpár női tagja életveszélyes sérüléseket szenvedett, de állapota stabil, a férfi járőr súlyos, veszélyes sérüléseket szenvedett, ő kicsit jobb állapotban van.

„HA A TESTÜLETET TÁMADÁS ÉRI, AKKOR A MAGYAR EMBEREK BIZTONSÁGÁT IS TÁMADÁS ÉRI.”

Kósa Lajos együttérzését fejezte ki az áldozatoknak, és felépülést kívánt nekik. A legfontosabb, hogy minél gyorsabban minden segítséget megadjunk a rendőrségnek, a Központi Nyomozó Főügyészségnek és az érintett szervezeteknek, hogy a tettest előkerítsék – jelentette ki a képviselő.

A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte, minden verzió, és annak az ellenkezője is napvilágot látott már a sajtóban, de egyiket sem lehet megerősítni, sem pedig cáfolni. Kósa Lajos aláhúzta, a rendőrséget, mint testületet érte támadás, nemcsak a járőrpárt. Ha ezt a testületet támadás éri, akkor a magyar emberek biztonságát is támadás éri – tette hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Leszögezte, elemi érdekünk, hogy a leghatározottabban kiálljunk a rendőrség mellett, és kimondjuk: példátlan az ügy, nem kerülhet sor erre, és a tettest minden erővel el kell kapni, hajtóvadászatot indítva. Világossá kell tenni: ez Magyarországon, a magyar jogállamban, demokráciában mindenki számára tűrhetetlen – fűzte hozzá.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy vissza kell utasítani a napvilágra került spekulációkat, összeesküvés-elméleteket, mert semmit sem tudunk azzal kapcsolatban, hogy mi volt a tettes indítéka, milyen jellegű a támadás.

„A RENDŐRSÉG A DÉLUTÁN FOLYAMÁN NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA AZT AZ UTCAI KAMERAFELVÉTELT, MELYEN LÁTSZIK AZ ELKÖVETŐ.”

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy ma reggel az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint nemzetbiztonsági bizottsága zárt együttes ülést tartott, melyen meghallgatták a Belügyminisztérium államtitkárát, az országos rendőrfőkapitányt, és az érintett szolgálatok képviselőit. Kiállunk a rendőrség mellett, és miden erővel azon leszünk, hogy segítsük a munkájukat, hogy elkapják a tettest – szögezte le Kósa Lajos.

Kontrát Károly válaszában közölte, a nyomozás eddigi adatai szerint egyértelmű, hogy a támadás célpontjai a rendőrök voltak. A Belügyminisztérium államtitkára tájékoztatott, a rendőrség óriási erőkkel dolgozik a bűncselekmény felderítésén, eddig 145 kamerafelvételt foglaltak le, és folyamatosan értékelik ki azokat.

Kontrát Károly bejelentette, a rendőrség a délután folyamán nyilvánosságra hozza azt az utcai kamerafelvételt, melyen látszik az elkövető, és arra kéri az embereket, hogy segítsenek, hogy minél előbb kézre kerüljön a tettes.