Rákócza Richárd, a Magyar Kroki főszerkesztője az Amerikát ért terrortámadásról beszélt, de szóba került Izrael is.

Rákócza Richárd, a Magyar Kroki főszerkesztője az Amerikát ért terrortámadásról beszélt, de szóba került Izrael is.

Ön hol volt 2001. szeptember 11-én?

Ez a nap is olyan a történelemben, hogy szinte mindenki emlékszik arra, hogy éppen hol volt a tragédia alatt. Én otthon voltam, amikor felhívott egy barátom, hogy Amerikát támadás érte, kapcsoljak valahova. én azt hittem, hogy hülyéskedik, kapcsolgattam a televíziót, majd a CNN-en láttam, hogy az egyik torony füstöl. Amikor a második repülőgép is becsapódott, akkor már tudhattuk, terrortámadás történt.

Ez valóban egy vízválasztó volt Amerika és a világ életében is, de tulajdonképpen mi is történt? Váratlan volt ez az egész?

Nem volt teljesen váratlan, még Bill Clinton idejében is volt egy támadás a WTC pincéjében, tíz halálos áldozattal. Tehát azt lehetett tudni, hogy ez egy célpont lehet. Majd színre lépett Oszama bin Laden, aki egy jemeni származású szaúdi milliárdos volt, aki a vagyonát arra fordította, hogy ezt a terrortámadást véghezvigye. Már korábban is voltak kísérletei Kenyában, Tanzániában amerikai kirendeltségek ellen. A világban már volt híre, Magyarországon még nem nagyon lehetett róla tudni. Engem a támadás után hívott a kiadóm, kérdezte, hogy tudom-e ki ez az ember, én az izraeli múltamból tudtam róla. Nélgy napom volt, hogy összeállítsak egy könyvet Oszama bin Ladenről, majd többször, több helyen is beszéltem róla.

Ez a könyv még ma is kapható?

Már nem hiszem, azért 15 év telt el azóta.

Én magam a támadás utáni évben voltam Amerikában, érdekes volt a különbség a 2001 előtti és utáni állapot között. Az egész világ megváltozott.

Ma is több szervezet küzd azért, hogy megszüntesse a terrorellenes törvény intézkedéseit, amelyek kényelmetlenül érintik az amerikai állampolgárok mindennapjait.

Mégis, 2001 szeptember 11-én az amerikaiak lelkét is megsértették. Vannak és lesznek még a világban terrortámadások, de ez volt az első alkalom, ami őket érte el.

Valóban, a hatása olyan volt Pearl Habrbouré, de arról tudni kell, Hawaii még nem volt ,akkor az USA területe, csak protektorátus volt, másrészt meg messze volt. A 2001-es támadás során az Egyesült Államok szívét érték el, ha ehhez hozzávesszük a terveket is, a Capitolium, a Fehér Ház elleni merényletről, akkor még nagyobb lett volna a pszichológiai hatás. Az amerikaiak nem is értették, hogy mi történik, ahogy utána nem értették, mi a baja is a világnak velük.

Mit szól ahhoz, hogy Oszama fia is színre lépett?

Már korábban is próbálkoztak ennek a fiúnak az előbbre tolásával, én nem jósolok nagy jövőt az Al-Kaidának, már azért sem, mert az iszlám terrorban megfigyelhető, ha egy szervezet színre lép, akkor nagyon radikális, majd megjelenik egy még radikálisabb szervezet, így ők már „csak” bárányok az Iszlám Államhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy attól tartok, az Iszlám Állam leáldozásával egy még kegyetlenebb, még durvább változat jelenik meg, ez így megy addig, amíg valamilyen megoldást nem találunk a problémára.

Ön élt Izraelben is, ahol az izraeli-palesztin helyzet fokozódik. A Palesztin Nemzeti Hatóság területén évek óta nem voltak választások, Ön szerint mi lehet ennek az oka?

Elsősorban az, hogy valószínűleg a Hamasz nyerne a választásokon vagy egy még szélsőségesebb pártalakulat, ami után már tényleg nem lenne több választás. Abbasz nem szeretné kiengedni a kezéből a hatalmat, ahogy menekülni sem szeretne onnan, mert őt például az Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnökkel fenntartott kapcsolatai miatt sokan árulónak tartják. Ezért is próbál olyanokat mondani, amik elnyerhetik a hazaiak tetszését, de nem lehet kétfelé beszélni. Amíg ő él, amíg ő hatalmon van, nem írja ki a választásokat, szerintem nem is kell ezt erőltetni. Már azért sem, mert az arab világban két demokratikus választás zajlott, az egyik Algériában 1991-ben, a másik a Gázai övezetben. Mindkét helyen a szélsőségesek győztek, igaz, Algériában a hadsereg lépett fel, megakadályozva a hatalomátvételt.

Abbaszról azt lehet tudni, hogy KGB ügynök volt.

Nem meglepő, aki akkor a Szovjetunióban tanult, Abbasz kiemelt helyen ráadásul, annak ára volt. Aki ott tanult, szinte mindenki valamilyen kapcsolatba került a KGB-vel. Persze ez a hír sem tesz majd jót neki az arab társadalomban.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter