A frakcióülés fő témája a migráció

A frakcióülés fő témája a migráció, Magyarország biztonságának a kérdése, valamint a kötelező betelepítési kvóta, és az ezzel összefüggő népszavazás lesz – közölte Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője jelezte, családpolitikai kérdések is napirendre kerülnek.

Évadnyitó frakcióülése kezdődik a Fidesz-KDNP-nek szerdán Balatonfüreden. A frakcióülés fő témája a migráció, Magyarország biztonságának a kérdése, valamint a kötelező betelepítés kvóta, és az ezzel összefüggő népszavazás lesz – mondta el Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján. Közölte, csütörtök délelőtt több beszámolót is meghallgatnak, és megvitatják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

„FONTOS, HOGY KÜZDJÜNK A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTA ELLEN, EZÉRT A NÉPSZAVAZÁSNAK KÜLÖNÖSEN KIEMELT JELENTŐSÉGE VAN.”

A frakcióvezető a migráció kapcsán aláhúzta, úgy gondolják, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni azokba az országokba, ahonnan a migránsok jönnek. Ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról fog beszélni, hazánk milyen erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kibocsátó országokban levő válsághelyzetek megoldását segítsük – tette hozzá.

Simicskó István honvédelemi miniszter arról számol be, hogy Magyarország milyen feladatot és szerepet lát el annak érdekében, hogy a kibocsátó országok úrrá legyenek a fegyveres belső konfliktusaikon. Magyarország akár lélekszámát, akár gazdasági teljesítményét tekintve messze a segítségnyújtó országok átlaga fölött teljesít – jegyezte meg a politikus.

Elmondta azt is, hogy pénteken a Fidesz szakpolitikai kabinetjei tanácskoznak és a kormánypárt elnöksége is ülésezik. Kósa Lajos közölte, pénteken záró sajtótájékoztatót tart Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével.