Varsó bankokat nyúlna le Londonból

Varsó bankokat nyúlna le Londonból

„Ösztönző csomaggal” jön a miniszterelnök-helyettes

A lengyel kormány pénzügyi szolgáltató cégeket szeretne ösztönzőkkel rábírni arra, hogy tegyék át székhelyüket Londonból Varsóba, miután Nagy-Britannia távozik az EU-ból, írta a Financial Times.

lead_large.jpg

A lap szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter „ösztönző csomaggal felszerelkezve” érkezik a héten Londonba, és a City legnagyobb bankjainak vezetőivel tárgyal. Találkozik mások mellett a Royal Bank of Scotland, a UBS, a Barclays, a BNP Paribas, a Citibank és a Crédit Suisse, illetve a globális alapkezelő társaságok közül a Schroders, a Pimco és a BlackRock vezető tisztviselőivel.

Morawiecki elmondta: számos angol pénzügyi szolgáltató maga kereste meg a lengyel kormányt, és már folynak is tárgyalások egyes pénzügyi cégekkel arról, hogy bizonyos kiszolgáló részegységeiket Varsóba telepítsék át.

morawiecki3501.jpg

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes

A Financial Times megjegyzi ugyanakkor, hogy Varsónak nem lesz könnyű dolga, ha vonzó helyszínként kívánja magát feltüntetni, mivel olyan vetélytársakkal kell versenyeznie, mint Párizs, Frankfurt, Amszterdam és Dublin, amelyek máris kampányolnak a londoni  pénzügyi szolgáltató cégek áttelepüléséért. Elsődleges érvük az, hogy a Cityben honos bankok és egyéb pénzügyi-befektetési társaságok esetleg nem férnek többé hozzá az uniós piachoz, amikor Nagy-Britannia az EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás döntésének megfelelően kilép az unióból.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza szerint veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group által a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központjairól összeállított legutóbbi rangsorban London  megőrizte ugyan első helyét, de a ház szakértői kiemelték, hogy a City besorolása már csak 8 ponttal előzi meg a második helyezett New Yorkot. Az egyes vizsgált városok által megszerezhető maximális pontszám ezer, és a cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők