Kim Dzsong-un fasírozottat csinál ellenfeleiből

Kim Dzsong-un fasírozottat csinál ellenfeleiből

Kim Dzsong-un észak-koreai tirannus két csúcsvezetőjét végeztette ki egy dél-koreai lap szerint. Az eseményt a vezetőségnek végig kellett néznie.

Nem álltak ki teljes mellszélességgel a legfelsőbb szinteken kezdődött tisztogatás mellett, ezért a 32 éves diktátor parancsára pusztulnia kellett Hvang Min korábbi mezőgazdasági miniszternek, akit 2014-ben miniszterhelyettessé fokoztak le, és Ri Jong Dzsinnek, az oktatási minisztérium államtitkárának.

Kim Dzsong-un 2011. évi hatalomra jutása óta a magas rangú „árulókat” nyilvánosan végzik ki, ami annyit jelent, hogy a kivégzésen meg kell jelenniük a hasonlóan magas rangú kollégáknak, és aki ezt elmulasztja, az jó eséllyel feliratkozik a később likvidálandók közé.

RT_kim_jong_un_6_kab_150204_4x3_992.jpg

A mostani kettős kivégzés helyszíne állítólag egy phenjani katonai akadémia volt, ahol vízszintesre állított légelhárító gépágyúval szitává lőtték a kegyvesztett politikusokat. Ez a kivégzési módszer az északi politika szakértői szerint Kim Dzsong-un brutalitásának és eltökéltségének demonstrációja.

A hírt a déli Dzsung Ang Ilbo napilap közölte, és azt nem erősítette meg más forrás, főleg a dél-koreai egyesítési minisztérium, amely kommentálni szokta az ilyen értesüléseket.

A kettős kivégzésre nem sokkal azt követően került sor, hogy sikeresen Dél-Koreába menekült a londoni észak-koreai nagykövetség első beosztottja, az az ember, aki az északi politika népszerűsítéséért volt felelős. A diplomata, aki családjával együtt hajtott végre sikeres szökést, feltehetően feldühítette a rezsimet, amely egy hivatalos hírügynökségi közlésben meg is fenyegette otthon maradt rokonait, akik sorsa azóta is ismeretlen.

A rezsim maga ritkán jelent be kivégzéseket, bár ezt megtette a diktátor egy nagybátyja esetében, valamint amikor 2012-ben frakciózás és gazdasági bűncselekmények vádjával kivégezték Dzsang Szong Thaeket, Észak-Korea második leghatalmasabb emberét.

Egyes értesülések szerint tavaly vesztette életét Hjun Jong Csol korábbi hadügyminiszter, akit a déli hírszerzés szerint hazaárulással vádoltak meg.