Lázár János a magyarországi zsidóság biztonságával kapcsolatban.

Ma az európai zsidó közösségek közül a legnagyobb biztonságban a magyar zsidó közösség él…

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 60. Kormányifón a Heti Tv kérdéseire ismertette a kormányzat álláspontját a közel-keleti helyzetről, valamint a magyar kormány eddigi tevékenységét a magyarországi zsidóság biztonságával kapcsolatban. Szóba került még a párbeszéd és annak folytatása, amit a kormány folytat a hazai zsidó szervezetekkel.

lazarj-600x400

Egy igen érdekes koalíció van kialakulóban a Közel-Keleten, Szíriában, földön, vízen, levegőben is folynak a harcok és amennyiben nem születik megoldás egy a mainál jóval erősebb menekülthullám érheti el Európát. A magyar diplomácia is megindult, a külügyminiszter volt Ankarában, a puccskísérlet után az első delegációt vezetve, majd továbbindultak Egyiptomba. Lehetséges, hogy most Magyarország, a V4-ek megpróbálnak az EU és Törökország, illetve Merkel és Erdogan között közvetíteni?

Erre a közvetítésre már azért sincsen szükség, mert teljes mértékben tisztában vagyunk a saját méretünkkel, képességünkkel, akár a V4-eket, akár csak Magyarországot nézzük. Az egy nagyon súlyos probléma, ha valaki kicsi és nagynak akar látszani, a magyar kormány sosem esik ebbe a hibába az európai viták esetén, tisztában vagyunk a saját korlátainkkal. Mi egy dolgot képviselünk a V4-ekkel közösen Európában, ez pedig az, hogy Törökország stabilitása Európa érdeke. Ha úgy tesszük fe a kérdést, hogy a V4-ek végeznek-e olyan munkát vagy Magyarország olyan álláspontot képvisel-e, amely Törökország fontosságát, stabilitását, támogathatóságát helyezi a középpontba, akkor ez így van. A mi álláspontunk Törökország stabilitása, ennek érdekében pedig az együttműködés. Ezt javasoljuk minden európai partnerünknek, a visegrádi országokkal közösen, véleményünk szerint a megoldáshoz közelebb jutunk, ha stabil és erős Törökországgal tárgyalunk. Mint arról már Orbán Viktor miniszterelnök úr is beszélt, az a helyzet, hogy Törökországban nagyon sok bevándorló, menekült van, köztük háborús menekültek is. Ha ők megkapják a török állampolgárságot, akkor felmerülhet, mennyien is indulnak el Európa felé. Nagyon sok emberről, százezrekről, milliókról beszélünk.

Magyarország felkészült egy ilyen nagy embermozgásra? Elegendő a kerítés vagy netán van B-terv is?

Magyarország fel van készülve erre is, van B-tervünk, ezt most nem részletezném. A kerítéssel időt nyertünk a bevándorlás tavalyi hullámát ősszel meg tudtuk fékezni, a mögöttünk hagyott fél esztendő alkalmas a tapasztalatok levonására és a felkészülésre egyaránt. Arra is fel vagyunk készülve, hogy a magyar-román határnál is kerítést kell építeni, ahogy arra is, hogy a jelenlegi kerítést műszakilag megerősítsük. Azért veszünk fel háromezer rendőrt, hogy megerősítsük azt a képességünket6, hogy személyesen is megvédjük a határt. A Belügyminisztérium, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a TEK és a Magyar Honvédség arra készül, hogy a bevándorlás a következő időszakban nőni fog Európa irányába, akár nagyobb volumenben, mint 2015-ben. Mi egy rosszabb forgatókönyvvel számolunk, mint sok európai ország, mindezeket a hírszerzési jelentéseink teljes egészében alá is támasztották.

Kis belpolitika. Elkészül időben az 1956-os megemlékezésekre a 301-es parcellához tervezett látogatói központ?

Igen, elkészül október végére, a Nemzeti Örökség Intézete november 4-re tervezi az átadást.

Szeptember közepén Budapest lesz a helyszíne a Cionista Világszövetség konferenciájának. A szervezők szerint azért választották a budapesti helyszínt, mert Magyarországon zéró tolerancia van a rasszizmussal, az antiszemitizmussal szemben, valamint azért, mert itt él Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közössége. A téma az antiszemitizmus lesz, a szervezők szeretnék, ha Magyarország közbenjárna azért, hogy csökkenjen Európában a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus. Önnek mi a véleménye erről?

A mostani Bayer Zsolt kitüntetése kapcsán kialakult botrány kapcsán a kirekesztés vádját megpróbálják páran a fejünkre olvasni. Van egy politikai síkja ennek az egésznek: amikor ilyen mértékű a gazdasági növekedés, sohasem látott mélységű a munkanélküliség, az elmúlt évtizedek legnagyobb adóbevételei érkeznek a költségvetésbe, akkor nem véletlenül nincsenek gazdasági témájú témái a politikai ellenfeleinknek, az ellenzéknek. Viszont kihasználnak minden egyes olyan döntést, amelyek bizonyos szempontból vitathatók, demokráciában élünk, egy döntést lehet vitatni. Érdemes a döntést tiszteletben tartani, a vitát természetesen senki sem kívánja tiltani, amely vitatható, amelyik érzelmeket vált ki. Ám ha a tények szintjén beszélünk, akkor azt gondolom, ma az európai zsidó közösségek közül a legnagyobb biztonságban a magyar zsidó közösség él Budapesten és vidéken, mert a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy magyarországi zsidó honfitársaink számára a biztonságot garantálja. Ez van antiszemitizmussal szembeni fellépést illetően is, a biztonsági feltételek megteremtésében is. Mi azt vállaltuk 2010-ben, hogy minden zsidó honfitársunkat megvédünk, és ehhez ragaszkodunk is. Ez van a tények és a napi szintű kapcsolat szintjén. Természetesen, mint minden társadalomban, Európában mindenhol a magyar viszonyokhoz képest sokkal rosszabb állapotok uralkodnak, mindenhol jelen vannak rasszista, antiszemita hangok, de Magyarországnál sokkal rosszabb helyzetben vannak más országok. A magyar zsidó közösségek vezető is megtapasztalhatták, amikor külföldi államfők, kormányfők jönnek Budapestre, találkoznak a magyarországi zsidó vezetőkkel, elmondják nekik, hogy Párizsban, Berlinben milyen biztonsági intézkedéseket kell bevezetni minden péntek este. Ehhez képest Budapest a nyugalom szigete. Ezt azért is tartom fontos dolognak, mert nem szeretem, de értem azt a politikai balhét, ami jelen pillanatban zajlik, de a valóság szintjén a kormány minden lépésével arra törekszik, hogy a magyarországi zsidó közösségekkel egy rendezett, kiegyensúlyozott kapcsolat legyen. Tiszteletben tartjuk a magyarországi zsidó polgártársaink érzelmeit, érzéseit, ugyanakkor a biztonságukat garantálni tudjuk. Ez a legfontosabb a kormány szempontjából, ezért is kerülhet joggal Budapestre ez a konferencia, amit mi támogatunk is. Ahogy nagyon sok vita kapcsán, annak ellenére az IHRA elnökségében Magyarország helytállt. Tehát van egy politikai és egy tárgybeli, ténybeli dimenziója ennek a történetnek. Azt gondolom, a zsidó vezetők is elmondják, hogy hány kérdésben tudunk kooperálni.

 Heisler András, a Mazsihisz elnöke is elmondta, kitüntetés ide vagy oda, a kapcsolatok kitűnőek.

Mi erre törekszünk mindenképpen. Én azt is gondolom, nagyon sajnálom, hogy visszaadták a kitüntetésüket emberek, amit korábban kaptak. A kitüntetést az ember nem a kormánytól, hanem a magyar államtól kapja, ha valakinek egy kitüntetett nem tetszik, az nem jelenti azt, hogy a magyar állam elismerését vissza kell utasítani, hiszen mindenki attól a magyar államtól kapja a kitüntetését, amelyiknek mindannyian polgárai vagyunk egyformán.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter