Egy igazi kiküldött

Egy igazi kiküldött

Barát Tamás egykori egyetemi tanár, PR szakember, tudósító, jelenleg az újjáalakult new yorki Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara vezetője a szervezetről beszélt, de szóba került még az is, hogy mit kell tennie egy vállalkozó kedvű magyarnak, ha az Egyesült Államokban szeretne szerencsét próbálni. 

 

Egykori televíziós műsorának a címét kölcsönözve, na mi újság?

Jelen pillanatban az az újság, hogy jelenleg Budapesten vagyok, az Amerikai.Magyar Kereskedelmi Kamarával éppen itt tárgyalunk, amelyik nemrégiben alakult újjá New Yorkban. Én ennek a szervezetnek vagyok az alapító-elnöke, május óta.

Újjáalakult, de akkor mikor született a szervezet?

A kamara valójában 1909 óta létezik, ez az Egyesült Államokban a legrégebbi ilyen szervezet, nem csak New Yorkban, Los Angelesben, Nevadában is működnek ilyen kamarák, de a new yorki a legrégebbi. Azt be kell ismerni, hogy az utóbbi években nem működött hatékonyan, így kénytelenek voltunk emiatt összeülni egy páran New Yorkban.

Azért nem működött hatékonyan, mert a magyar kereskedelemmel voltak gondok?

Sokkal inkább az addigi kamara nem működött, ennek voltak politikai, személyi okai is egyaránt, tehát nem volt hatékony a működése. Visszatérve, amikor néhányan összeültünk, úgy döntöttünk, szükség volna egy valóban hatékonyan működő kamarára. Ez még februárban volt, a néhányan az körülbelül harminc embert jelentett, zömében magyar vállalkozókat az Egyesült Államokban.

A megbeszélések eredménye az újjáalakulás lett májusban, mi történt az elmúlt hónapokban?

Még annyit, hogy áprilisban kaptuk meg a pecsétet, a jóváhagyást a State Departmenttől, így alakultunk meg május 3-án. Akkor eldöntöttük, hogy mivel is fogunk majd foglalkozni. Valójában mi utódjai vagyunk az 1909-es szervezetnek, de nem jogutódja.

Mit szólt mindehhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara?

Üdvözölték a megalakulást, most tárgyalunk velük, hogy elismerjék bilaterális kamaraként a mi szervezetünket.

Az amerikai magyar diplomáciai képviselet hogyan áll az ötletükhöz?

Nagyon pozitívan, a new yorki magyar főkonzulátussal nagyon szoros a kapcsolatunk, olyannyira, hogy azt is mondhatnám, szimbiózisban működik az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara New Yorkban a Budapest Business Clubbal, amelyest a főkonzulátus üzemeltet.

Mit, kit képvisel az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara?

Az Amerikában működő, létező, valamilyen magyar kötődésű vállalkozásokat. Ez magyar tulajdonosú, Magyarországgal kereskedő cégeket. Ez egy hangsúlyozottan nonprofit szervezet, egy NGO, bárki, magánszemély és szervezet is tagja lehet a kamarának. A tagjaink élvezhetik a kamarai tagság előnyeit.

De milyen konkrét eredményeket értek el eddig?

Nagyon komoly eredményeket, mi már a legelején azt fogalmaztuk meg, hídszerepet szeretnénk betölteni a két ország között, ezzel együtt a két ország közti kereskedelem hatékonyságát növelni. Ha lehet ilyet mondani, mi vagyunk a Magyarországon működő AmCham párja. A másik nagy feladat, szóvivői szeretnénk lenni azoknak a magyar kereskedelmi cégeknek, amelyek szeretnének az Egyesült Államokban dolgozni, mellette azoknak az amerikai cégeknek is, amelyek a magyar piacon jelennének meg.

De ez a feladata a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is.

Nincs semmi feleslegesség, nekik más csatornáik vannak. Egy dolgot világosan kell látni: Amerikában az ottani magyar kereskedelemnek három szintje létezik. Az első a külügy szintje, ez a Hungarian Business Council, amely Washingtonban van, az egykori Bush kormány egyik államtitkára vezeti, ők csak a multikkal, a nagyokkal foglalkoznak. A második szint a mienk, mi a közép- és kisvállalkozásokkal foglalkozunk, a harmadik pedig a Hungarian Connect, mikrovállalkozásokkal, az egyénekkel foglalkozik, legyen szó szakácsokról, kozmetikusokról, fodrászokról és még sorolhatnám, egyébként ez a szervezet tagja a kamarának.

Nézzük a konkrétumokat. Ha valaki Erzsébetvárosban úgy érzi, hogy vállalkozni szeretne az Egyesült Államokban, mi legyen az első lépése?

Keressen meg minket. A múlt héten Budapesten tartottunk egy workshopot, ahol hatvanan jelentek meg, elmondtuk nekik, mik azok a szabályok, követelmények, amelyeket be kell tartani. Egyébként a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal közös rendezvény volt, a megjelentek úgy döntöttek, szeretnének az Egyesült Államokban valamilyen vállalkozásba kezdeni, exportálni, importálni. Mondok néhány egyszerű példát. Tárgyaltunk például magyar licencek amerikai piacon történő értékesítéséről, elhelyezéséről. De szóba került még egy magyar roma musicalnek az amerikai piacra történő kiviteléről is.

Ön éveken át tanított itthon, ám most már Amerikában él. Nem hiányzik néha a tanítás?

Nagyon hiányzik. Amikor közölte velem az egyetem rektora, hogy én bizony nyugdíjba megyek, akkor ezt kénytelen voltam tudomásul venni, ám ekkor jött az ötlet, hogy kikerüljek az Egyesült Államokba, először tudósítónak. Tudósítottam már három választási kampányról, az Oscar gáláról is.

Apropó, hol tart most a választási kampány Amerikában?

Nagyon érdekes ponton, mert szinte nem lehet tudni, Trump vagy Clinton lesz-e a befutó. Jelenleg a demokrata jelölt vezet.

Melyik lenne a jobb, a két nem a legjobb közül?

Jelen pillanatban diplomatikus választ kellene adnom, így azt mondanám, egy tudósító nem adhat választ erre a kérdésre. Kicsit másként: én jelen voltam úgy nyolc évvel ezelőtt azon a sajtótájékoztatón, ahol elhangzott az a bejelentés, hogy az Egyesült Államokban vagy fekete vagy pedig nő lesz az elnök és ez akkor be is jött. Visszatérve a kérdésére, az amerikai-magyar kereskedelem oldaláról is megnézve, Trump azt mondta, legyen Amerika ismét nagy. Ő ezt úgy képzeli el, hogy hazahozza a termelést az Egyesült Államokba, mert a termelés egy részét kiszervezték a távol-keleti országokba. A republikánus jelölt szerint ettől gyengült az USA, ezért ő azt tervezi, azzal erősíti az országot, hogy a termelést visszaszervezi. Eddig nagyon nehéz volt kereskedni az amerikai piacon, kőkemény feltételek voltak, ha Trump nyer, akkor ezek a feltételek még nehezebbek lesznek. De Clinton sem mond mást! Ugyanezt mondja, más szavakkal, így valóban, nem a legjobbak közül kell az amerikai polgároknak választani. Melyik közülük a kevésbé rossz? Ma úgy tűnik, hogy Hillary Clinton az. Nem szabad elfeledni azt sem, hogy most kőkeményen támadják, elsősorban a múltjával kapcsolatban, még külügyminiszter korából. A másik oldalon sem egyszerű a helyzet, a republikánusok egy része megrettent Trumptól, elindult egy belső erjedési folyamat, például ötven képviselő, szenátor beszélt össze, hogy talán mégsem Trump lenne a legjobb elnökjelölt, keresnek másokat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter