Újranyílik a Bank of England galériája

Újranyílik a Bank of England galériája

A második világháborús Bernhard-műveletről és a papírpénz történetéről szóló egyéb kiállítási tárgyakkal nyílik meg újra szeptember 7-én a brit jegybank bankógalériája az intézmény londoni múzeumában.

A brit jegybank azonban olyan komolyan vette a veszélyt, hogy az ötfontosnál nagyobb papírpénzeket évekre kivonta a forgalomból, az ötös bankót pedig újratervezte – emlékeztetett Jennifer Adam kurátor, aki gazdasági hadviselésnek nevezte a náci akciót. A galériában a csaknem tökéletes hamisítványok közül is látható lesz néhány.

„Igen jó másolatok voltak ezek, sok szakértőt dolgoztattak rajta a börtönökben és a koncentrációs táborokban” – tette hozzá.

photo__.jpg

A Toplitz-tó mélyéről felhozott ládák, amelyekben rengeteg hamis font volt

A pénzhamisításról általában véve elmondta: „Az első érméket nagyon röviddel az után hamisítani kezdték, hogy feltalálták őket. A Bank of England sem tudta ezt megakadályozni, néhány nappal az intézmény 1694-es alapítása után az igazgatók már találtak hamisítókat. Örök versenyfutás van a bank és a hamisítók között, amelyben az előbbi próbálja megnehezíteni a pénzhamisítást. Próbáljuk olyan biztonságossá tenni a bankjegyeket, amennyire csak lehet”