A második negyedévben is nőtt a gazdaság

A második negyedévben is nőtt a gazdaság

Most a harmadik, negyedik negyedévre jósolják a recessziót

A statisztikai hivatal (ONS) által közzétett végleges adatok is megerősítették a brit gazdaság második negyedévben mért növekedését.

union-jack.jpg

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban a hazai össztermék (GDP) az EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtti bizonytalanságok ellenére is 0,6 százalékkal nőtt a júniussal végződött három hónapban az előző negyedévhez képest. Az idei első negyedévben 0,4 százalékos növekedést mértek.

A brit GDP a második negyedévben 2,2 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év  azonos időszakában. Egy negyedévvel korábban a statisztikai hivatal 2,1 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésről számolt be.

Part-DV-DV456253-1-1-0.jpg

Az ONS a július végén ismertetett becslésében közölte, hogy a brit hazai össztermék a második negyedévben reálértéken már 7,7 százalékkal meghaladta a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió előtt, 2008 első negyedévében mért legutóbbi csúcsot.

uk-shops.gif

Az MTI londoni jelentésében meghivatkozott szakértők, akiknek a jóslatai nem jöttek be, most azt állítjá, az év hátra lévő felében és jövőre kedvezőtlen adatok várhatók a Brexit miatt: a brit gazdaság jelentősen zsugorodni fog, sokan az sem zárják ki, hogy recesszióba fordul. Meglátjuk.