Dr. Latorcai Csaba Csodarabbik útja sikeréről, a magyar zsidó kultúra reneszánszáról beszélt.

Együttműködés, tettek, eredmények

Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a Csodarabbik útja sikeréről, a magyar zsidó kultúra reneszánszáról beszélt.

A mádi rabbiház felújítása, a Csodarabbik útja projekt sikerében Ön is közreműködött. Mennyi munka áll a mai esemény mögött?

A kormányzat uniós forrásból támogatta a Csodarabbik útja programot, ennek egy eleme volt a zsinagóga megújulásának befejezése, valamint a rabbiház is. Reményeink szerin t további forrásokat tudunk a zsidó zarándokút támogatására, segítésére fordítani, hiszen úgy gondoljuk, az egyik legfontosabb zsidó kulturális gyökér itt, Tokaj-Hegyalján található, ennek nagyon komoly turisztikai értéke van, amit fontos kiaknázni az egész nemzet számára.

Itt Mádon többen is kiemelték azt a remek párbeszédet, ami a magyar kormány és a zsidó közösségek között van, például a miskolci hitközség egyik vezetője az ottani zsidó temető felújítása kapcsán emelte ezt ki. Tényleg ennyire jó a helyzet?

Tőlem ne várja itt a kormány dicséretét, ezeket a szavakat a partnereink mondták. Én úgy gondolom, ennek a munkának az eredménye abban mérhető le, hogy miközben Franciaországban, Belgiumban, Nyugat-Európa számos helyén a zsidók tömegével vándorolnak ki biztonsági okokból, mert olyan a helyzet, eközben Magyarországon a zsidó kultúra virágzik és a reneszánszát éli.

Mi a véleménye Magyarország első zsidó közösségi televíziójáról, a Heti Tv-ről?

A zsidó kultúra és közösségi élet gyümölcsözőségének egyik ékes bizonyítéka, hogy elindulhatott Európa első zsidó közösségi televíziója, ami annak az együttműködésnek a sikerét példázza, ami tettekben és eredményekben ölt testet.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter