Willkommenskultur: beköszönt Németországba a terror és a halál

Willkommenskultur: beköszönt Németországba a terror és a halál

Nyíltan hazudott a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője

Számos szemtanú szerint Allah akbárt kiáltozott a 18 éves iráni tömeggyilkos, ám München rendőrségének vezetője mégis azt állítja, egyértelmű, hogy az ügynek „egyáltalán nincs köze a menekültek témájához”.

munchenali.jpg

A tömeggyilkosság egy héttel azután történt, hogy szintén tizenéves terrorista az Iszlám Állam inspirációjára fejszével támadt egy vonaton az utasokra. A német állampolgársaággal rendelkező iráni a tetthelyen, egy McDonald’sban több tanú szerint az iszlamista terroristák jól ismert csatakiáltását ismételgetve nyitott tüzet.

Hubertus Andrä ennek dacára azt állítja, hogy az elkövetőnek, aki Münchenben született és nevelkedett, semmi köze nem volt az Iszlám Államhoz vagy más dzsihádista szervezethez. Ugyanezt próbálta elhitetni az amerikai kormány hazugságpropagandája az orlandói és a San Bernardinó-i rémtettek elkövwetői kapcsán. Az ISIS követőit persze ez egyik esetben sem zavarta, így most is ünnepelték a müncheni mészárlást a neten.

munchen.jpg

A gyilkos egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel kezdett lövöldözni pénteken 17.50 körül a gyorsétteremben és az Olympia bevásárlóközpontban. Kilenc embert agyonlőtt, majd elmenekült és végzett magával. Holttestére egy közeli mellékutcában találtak rá 20.30-kor.

A nyomozás előzetes megállapításai alapján röviddel a lövöldözés előtt igyekezett minél több gyereket a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon álnéven megjelentetett bejegyzésekkel: ingyen menüt ígért.

munchen2.jpg

A halálos áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú – három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak -, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak életére tört-e.

Búcsúlevelet nem hagyott, szülei egyelőre nincsenek kihallgatható állapotban – mondta Hubertus Andrä.

munchenhubertus.jpg

Hubertrus Andrä

A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak. Lőtt sebesüléssel 4 embert ápolnak.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta, hogy az elkövető az illegálisan tartott fegyverrel és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni. A szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben – miért gyilkolnak az iskolások.

Thomas Steinkraus-Koch, az eljárást a müncheni ügyészség részéről irányító ügyész azt mondta, hogy az elkövető „klasszikus ámokfutó” lehetett. Valószínűleg nem volt egészséges, a „depresszió típusai közé tartozó” pszichés betegségben szenvedhetett.

A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.

A müncheni rendőrség és általában bármilyen német hatóság vagy hivatal terrorral kapcsolatos közléseit érdemes erős fenntartással fogadni. Mint arról korábban hírt adtunk, parancsba kapta a kölni rendőrség, hogy tussolja el a szilveszteréji szervezett iszlamista nemierőszak-hullámot. A tartományi belügyminisztérium első dolga a nyomok eltüntetése volt: okirathamisításra utasították a rendőrséget. (MK/MTI)