Az LMP szerint :Tüneti kezelésre sem elég a tejtermelőknek dobott mentőöv

Tüneti kezelésre sem elég a tejtermelőknek dobott mentőöv

 

euflag

Az Európai Unió által bejelentett 500 millió eurós segély Magyarországra eső része még a hazai tejtermelők rövidtávú túléléséhez sem lesz elegendő. Az LMP szerint a magyar kormánynak a tüneti kezelés helyett arra kéne koncentrálnia, hogy a tejtermelők megélhetése hosszabb távon is garantált legyen: ehhez azt kell elérni, hogy a magyar fogyasztók asztaláról ne szorítsák ki a sok esetben áfa csalásokkal lenyomott árú, rossz minőségű import termékek a magyar tejet.

Az Uniós támogatás sikerként való beállítása ellenére a tejágazat továbbra is az összeomlás szélén áll. A támogatások önmagukban nem segítenek érdemben az ágazaton, a kormányzat által kidolgozott piacvédelmi lmp.logointézkedésekre lenne szükség.

Az LMP szerint a magyar tejipar válságának a rendkívül alacsony hazai felvásárlási árak, valamint az árletörő hatású dömpingáras, valamint adóelkerülő tejtermékimport az egyik oka. A kormánynak elsősorban azon kellene dolgoznia, hogy a termelők ne legyenek versenyhátrányban saját hazájukban: ehhez a jövő év elejétől bevezetni kívánt áfacsökkentést már évekkel korábban meg kellett volna lépni, és meg kellene kezdeni a százmilliárdos károkat okozó áfacsaló hálózatok felszámolását. A Fidesz kudarcot vallott abban is, hogy felkészítse a magyar tejtermelőket a tejkvóta-rendszer 2015-ös megszűnésére, a kormány pedig nem ösztönözte a magyar gazdák termelői szövetkezetekbe tömörülését.

 

Lengyel Szilvia,
vidékfejlesztési szakszóvivő