Tuzson Bence: Brüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében

BRÜSSZEL MIATT VESZÉLYBE KERÜLT AZ INTERNETEZÉS ÁFACSÖKKENTÉSE

Brüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében, veszélybe került ez a törekvés – közölte Tuzson Bence.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján ennek kapcsán arról tájékoztatott: az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni.

„A MAGYAR KORMÁNY ÁLLÁSPONTJA VÁLTOZATLAN, SZAKMAILAG ALÁTÁMASZTOTT ÉRVEI VANNAK, HOGY ELÉRJE: A BIZOTTSÁG EGYETÉRTÉSE MELLETT 2017. JANUÁR 1-JÉTŐL MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNELMI ALACSONY SZINTRE CSÖKKENJEN AZ INTERNET-ELŐFIZETÉS ÁFÁJA.”

Kitért rá: az internet áfája soha nem lett volna ennyire alacsony, sőt a kormány további célja volt, hogy a 18 százalékos szintet tovább csökkentse. Ráadásul előtte megkérdezték az emberek véleményét, és ők támogatták ezt a szándékot – emlékeztetett. Ma már a magyar háztartásokban nélkülözhetetlen az internet, ezért a kormánynak is fontos, hogy mindenkinek elérhető legyen – mutatott rá.

Deutsch Tamás ehhez kapcsolódóan azt mondta: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és megvédi a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést.

A Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel.

A biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően, de a bizottság változtatni akar az irányelven, és rugalmasabb szabályozást akar kidolgozni – közölte.

Fotó: fidesz.hu

Az uniós biztos azonban azt is írta, hogy erre az előzetes várakozásoknál később kerülhet sor, és az áfacsökkentés elhalasztását kérte – jegyezte meg.

Deutsch Tamás a fentieket kommentálva a bizottság álláspontját „meglepőnek és elfogadhatatlannak” tartja, mert a kényszerbetelepítések ügyében két-három hetente új, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb előterjesztéseket fogalmaznak meg, míg egy 500 millió polgár hétköznapjait érintő ügyben késik a szabályozás.

A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmi alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája – emelte ki. A biztos egyúttal leszögezte: ezt az álláspontot kemény tárgyalásokon képviselik majd Brüsszelben, és bíznak a megnyugtató megoldásban.