Megismertetni az igazságot

Megismertetni az igazságot

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet elnöke az Emlékhelyek Napjáról, a Fiumei úti és a Salgótarján utcai temetőkről beszélt, de szóba került az 1956-os forradalomról való megemlékezés is.

 

 

Új és különleges programot szervezett a NÖRI, kérem, beszéljen erről.

Május 14-én rendeztük meg az Emlékhelyek Napját, ez miután egy első ilyen esemény volt, ezért is nevezhetjük kísérletinek. A cél nem volt más, mint az, hogy minél többen ismerjék meg az emlékhelyeinket. Hatvan ilyen hely van, ezek közül tizennégy nemzeti, a többi pedig történelmi emlékhely. Az volt az idei programban a szerencsénk, hogy ez a nap a háromnapos hosszú hétvégére esett. Szervezőként abban bíztunk, hogy minél többen fogják magukat és legalább a szűkebb helyükön lévő emlékhelyhez ellátogatnak. Ennek megfelelően az összes emlékhely családbarát programokat szervezett, persze az is igaz, hogy az időjárás nem volt hozzánk idén barátságos.

A NÖRI egyfajta profilváltáson ment át, ez mit jelent?

Inkább profilbővítésről beszélnék, mert a kezelésünkbe került a Fiumei úti temető, valamint a szomszédságában lévő Salgótarján úti zsidó temető. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy a Fiumei úti az ország egyetlen olyan temetője, amelyik teljes egészében nemzeti emlékhely. A Salgótarján úti az egy zárt temető, amiről már többször is beszéltem, sőt ki is adtunk egy albumot róla. Egy olyan közkincs van a város szívében, amit rendbe kell hozni. Nekem az a feladatom, hogy ebből a temetőből igazi kincset varázsoljunk, természetesen a Fiumei útival együtt.

Mit jelent a rendbehozatal a Salgótarján úti temetőben? Olyan rossz állapotban van, hogy ideiglenesen a látogatását is fel kell függeszteni?

Pont tegnap jártuk be a temetőt, ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével, és az ott látottak alapján kellett valóban meghoznunk ezt az intézkedést, azaz jelenleg nem látogatható. Pontosan tudom, hogy ez nem egy népszerű döntés, de szükség volt rá. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy már volt ilyen döntésünk, éppen a Fiumei úton a Kossuth mauzóleum kapcsán. amit a gyönyörűséges rendbehozatal után megnyitottunk. Ezeknek a döntéseknek az indokát akkor értik meg, amikor olyanokat olvashatnak az emberek, mint a múlt hétvégén, amikor is súlyos baleset történt az egyik fővárosi temetőben. Egy kisgyermek esett bele egy nyitott kriptába. Most éppen azért kellett bezárnunk a Salgótarján úti zsidó temetőt, mert ott szinte mindegyik sír fedlap nélküli. Ezeket kell majd visszaállítani, de ez csak az egyik része a munkának, az életveszély elhárításának. A másik szintén fontos feladata, a fákkal kapcsolatos. Bármikor ledőlhetnek a látogatókra, ezért is nagyon veszélyes jelenleg ez a helyzet. Most, amikor bezártuk ezt a temetőt, mindent el kell követnünk azért, hogy az életveszélyt elhárítsuk, hogy kijelöljük, hova mehetnek a látogatók.

Idén emlékezik az ország az 1956-os forradalomra is, ennek kapcsán van egy nagyobb projektje is a NÖRI-nek, kérem erről is beszéljen.

A Rákoskeresztúri temetőről van szó, ami egyébként a főváros tulajdonában van, ami egy nyitott, működő köztemető. Itt található a 301-es parcella, ami a magyar történelem egyik része, a szomszédságában található egykori Kisfogházzal együtt. Mi eddig annyit tettünk az emlékezetért, hogy elkészítettünk egy dokumentumfilmet a történelem ezen időszakáról.

Térjünk vissza a projektjükre.

Tehát a köztemető hátsó részében, ahol négy parcella található, ezek együttesen jelentik az ottani nemzeti emlékhelyet. Ezért ezeket mi gondozzuk. Itt kerül átadásra, a tervek szerint a november 4-i Nemzeti Gyásznapon az a látogatóközpont. Célunk, hogy az odalátogató fiatalok megismerjék a történelemnek ezt a részét. Ez nem múzeum lesz, a feladat az, hogy az ott eltemetett emberek életét ismertessük meg, a parcella történetével, egyszerűbben szólva, az igazsággal ismertessük meg őket. Ez utóbbi azért is fontos, mert az elmúlt másfél évtizedben számos alkalommal szembesültem azzal, hogy csupán félinformációk jelentek meg az itt elte4metett emberekről, én szeretném egyszer és mindenkorra tisztába tenni ezt a kérdést.

Önök célcsoportként határozzák meg a fiatalabb korosztályt, de miként próbálják meg ezt a Kegyeleti Múzeumnál, a Fiumei úton található?

Nagyon sok feladatunk van, hiszen ez az ország egyetlen kegyeleti múzeuma, ám ezt kevesen tudják. Több olyan új munkatársunk van, akik már más szemmel nézik a világot, nagyon bízom abban, hogy fél éven belül egy új tematikával találkozhatnak a látogatók.

A történelem viharában vannak olyan áldozatok, akiknek nem tudni a nyughelyét. Rájuk is lehet emlékezni a Fiumei úti temetőben?

A Nemzeti Sírkert egy nyitott temető, ahová várjuk a látogatókat, köztük azokat is, akik a kegyeletüket akarják leróni az ismeretlen helyen nyugvók, az ismeretlen áldozatok előtt, s valóban itt van egy ilyen hely is. Itt a Fiumei úton minden lehetséges sírt igyekszünk rendben tartani, őrizni, figyelünk erre, ez kormányzati szándék és ez a NÖRI szándéka is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter