Nagy jelentőséggel bír számomra is ez az emlékmű…

Nagy jelentőséggel bír számomra is ez az emlékmű…

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke a munkaszolgálatos emlékmú avatásán beszélt a szoborról, a Mazsökről, a zsidóságról.

 

 

A mostani emlékmű megvalósításában Ön nagy szerepet vállalt, mennyire volt ez könnyű, voltak-e nehézségek?

Túlságosan nagy nehézségek nem voltak, hiszen Józsefváros önkormányzata attól a pillanattól kezdve, hogy megkerestük őket nagyon konstruktívan állt az emlékmű létrehozásához, az emlékmű környékének a rendezését is magukra vállalták, így egy olyan szép parkot sikerült létrehozni, ami méltó az emlékműhöz.

A Mazsök is támogatta ezt az emlékművet. Az volt a céljuk, hogy az utódok is tudják, mi történt egykor?

Egyértelműen ige, ez volt a cél. Nyilvánvalóan sokakban felmerülhet, hogy miért is kell egy újabb Holokauszt emlékmű. Az én gondolataimban ez nem még egy, hanem egy olyan emlékmű, amely a munkaszolgálat fogalmát reprezentálja, egy jellegzetes helyszínen, itt a Józsefvárosban. A munkaszolgálat egyedülálló volt a Holokauszt történetében. Ezt a józsevárosi útvonalat követték a budapesti munkaszolgálatra bevonulók.

Az Ön családját is érintette a munkaszolgálat?

Igen, többen is innen vonultak be munkaszolgálatosnak. Az én családom nagy többsége, ahogy a magyarországi zsidóság jelentős része elpusztult a Holokausztban, a családból csupán az édesanyám és a nagymamám élte túl a borzalmakat. Nagyapám is munkaszolgálatos volt, de ennél többet nem tudunk. Annyit sem, hogy valahol meggyilkolták, éhen halt, halálra dolgoztatták, miután nem jött vissza. Ezért is bír nagy jelentőséggel számomra is ez a munkaszolgálatos emlékmű, ugyanakkor azt is tudni kell, ez a szobor a túlélőknek is emléket állít. Azoknak, akik az életük végéig magukban hordozták a munkaszolgálat embertelen körülményeit, borzalmait.

A Mazsök és az Ön feladata a túlélőkről való gondoskodás. Mit tesznek azért, hogy a hátralévő napjaik szebbek legyenek?

A Holokauszt túlélőiről való gondoskodás továbbra is a Mazsök egyik legfontosabb feladata. Jelenleg azoknak az életjáradékoknak elérhetővé tétele azok számára, akik annak idején az 1997 óta eltelt időszakban valamilyen okból nem kérvényezték. Nagyon remélem, hogy néhány hónapon belül az ő helyzetük is rendeződni fog.

Önt ma egyre inkább kalapban, nagy szakállban lehet látni. Ezek szerint visszatért a gyökerekhez?

Ahogy idősödöm, úgy térek vissza az őseim útjára, remélem, hogy nagyon sok magyar zsidó követi majd a példámat.

Könnyű 2016-ban Magyarországon zsidónak lenni?

Nem nehéz, minden csak elhatározás kérdése. Nemrégiben mondtam valakinek, hogy könnyű, hiszen nem veszek össze a feleségemmel, hogy melyik étterembe menjünk vacsorázni, hiszen nem olyan szélesek a lehetőségek. Összegezve: jó zsidónak lenni, jó zsidónak lenni Magyarországon és jó zsidónak lenni Budapesten. Az orvosaim is örülnek, mert mint vallását tartó zsidó, szombaton, az ünnepeken nem gyújtok rá.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter