A fiatal generációt tanítva egy jobb jövő reményében

A fiatal generációt tanítva egy jobb jövő reményében

Ilan Mor, Izrael nagykövetének beszéde a munkaszolgálatosok emlékművének avatásán

 

 

 

 

Először is engedjék meg, hogy elmondjam saját érzéseimet, hogy mennyire szép ez az emlékmű, mennyire magáért beszél és mennyire hűen tükrözi a történelmet. örömmel tölt el, hogy itt lehetek ma Önökkel ezen a fontos megemlékezésen, a munkaszolgálatosok emlékművének avatásán, akik közül a legtöbben zsidók voltak.

Az emlékmű, amelyet ma felavatunk, Dan Resinger alkotása, akinek az édesapja munkaszolgálatban halt meg. Dan Resinger az emlékművével történelmi igazságot szolgáltat az áldozatoknak. Ez az új emlékmű elősegíti, hogy ismét azzal a témával foglalkozzunk, amely hosszú éveken át a történelem margójára lett szorítva.

Ez az emlékmű egyben Dan Resinger, Izrael díjas tervező személyes győzelme is. Ö adta z indítást ahhoz, hogy történelmi igazságot szolgáltatva helyére kerülhesse ez a mű. A művész rengeteg bürokratikus és egyéb akadályt is leküzdött, több mint egy évtizeden át, hogy műve felavatásra kerülhessen.

Azért vagyunk ma itt, hogy emlékezzünk, emlékeztessünk, hogy ne feledjünk. Most itt állunk e fontos emlékmű avatásán a Teleki téren, ahova egykor zsidókat és nem zsidókat gyűjtöttek be, útban a munkaszolgálatba, útban a biztos halálba. Nem is lehetne ezt az emlékművet ennél jobb helyen elhelyezni.

Köszönet Dan Resingernek, köszönet Magyarország Kormányának, amely támogatta ezt a fontos projektet. A magyar kormány újabb tanúbizonyságot tett abbéli elkötelezettségének, hogy a magyarországi zsidóság holokausztjának emlékét meg kell őrizni és történelmi igazságot kell szolgáltatni! Erre tanítva a fiatal generációt Magyarországon egy jobb jövő reményében.