Magyar borok, pálinka, szalámi és kolbász New Yorkban

A New York-i magyar Főkonzulátuson Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mutatta be a meghívott amerikai közönségnek a magyar agrárium néhány termékét, a tokaji borokat, az agárdi pálinkákat, valamint a szürke-marhából készült apaji szalámikat és a tóalmási kolbászokat. Tudósítónk jelenti.

Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, New York-i főkonzul köszöntötte a konzulátus Bartók termében megjelenteket és mutatta be Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert az amerikai vendégeknek.

A vendégek között megjelent a magyar származású George Pataki, New York Állam korábbi republikánus kormányzója, korábbi amerikai elnökjelölt. A magyar élelmiszer-ipari bemutatónak nemcsak amerikai vendégei voltak, ott volt többek között a Cseh, valamint a Bolgár Főkonzul is. A vendégek között számos szakember is megjelent. Így többek között a tudósító találkozott a Grocery Headquarters főszerkesztőjével is. (Ez a lap az amerikai élelmiszerboltok számára biztosít fontos információkat.)

FazekasSandor4eDr. Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter az élelmiszer-ipari találkozó bevezetőjében beszélt a magyar agráriumról, a bemutató termékeiről. Beszédében kiemelte, hogy nagyon sajnálja, hogy az amerikai piacon még kevésbé ismertek a magyar élelmiszer-ipari termékek.

Tudósítónkkal való beszélgetésében Dr. Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy már vannak más piacok, például Japán, ahol számos magyar étterem működik, s sikeresek a magyar élelmiszer-ipari termékek. Nagyon szeretné, ha az Egyesült Államokban is kaphatók lennének a magyar borok, pálinkák, s más termékeink, mint például a szalámi, s a kolbászfélék.

Dr. Fazekas Sándor felhívta tudósítónk figyelmét a magyar szürke marhából készült termékekre.

marhaszalamiA bemutató egyik fő attrakciója a Szomor Dezső szürkemarha tenyésztő által bemutatott termékek voltak. A bemutató résztvevői megkóstolhatták a csípős és csemege kivitelben is elkészített 100%-ban magyar szürkemarha húsból készült szalámit. A szürkemarhából készült termékek többségükben bioterméknek számítanak, hiszen a legelő állatok természetes táplálékon, elsősorban szénán élnek.

Szomor Dezső tudósítónknak elmondta, hogy a szürkemarhából készült termékeken kívül készítenek még bivalyból, mangalicából, sőt újabban libából is kolbászokat, szalámikat.

A bemutató közönsége megismerkedhetett a hagyományos érlelésű félszáraz tóalmási parasztkolbászokkal is, amelyeknek a tartósítása természetes füsttel történik.

A magyar italokat a bemutatón az agárdi pálinkák és a tokaji borok képviselték.

NEWHomePalinkaAz agárdi pálinkákat Nedoba Szilárd mutatta be az érdeklődőknek. A legismertebbek, a barackból, szilvából, cigány-meggyből és a fekete-szárú cseresznyéből készült pálinkáik már kaphatóak az USA-ban. Elsősorban New York-ban, (már több mint tizenöt helyen), de már kaphatók New Jersey-ben és a fővárosban Washingtonban, s nemsokára bővülnek a kaliforniai  „piacon” is. S ami az amerikai piacon fontos lehet, online is megrendelhetők termékeik. Az agárdi szeszfőzdében helyi alapanyagokból készítik a friss zamatú, tiszta, gyümölcsös ízű pálinkákat. Ezt a vendégek komolyan értékelték, s nagy elismeréssel szóltak erről. Olyannyira, hogy a tudósító figyelmét a bolgár Főkonzul hívta fel az agárdi pálinkákra. 

S természetesen nem lehetséges New Yorkban úgy magyar élelmiszer-bemutatót tartani, hogy ne legyenek ott a magyar borok, s különösképpen a tokajiak.

A bemutatón Humayer Balázs és Humayer Dávid hívták fel a vendégek és így a tudósító figyelmét is a tokaji furmintra, a tokaji szamorodnira.

A Tokaji Furmintról tudni kell, hogy ezek a borok nemcsak, hogy Tokajban őshonos szőlőből készülnek, de elmondható, hogy ez az uralkodó szőlő fajta Tokajban. A Furmint szőlő fajtát a történelemben először 1611-ben említették, s ez vált Tokajban az ezernyolcszázas évek második felében a szőlőültetvények meghatározó fajtájává. Az ismert hagyományok miatt is a tokaji furmint jól ismert borfajtává vált az egész világon. A Tokaji Furmintról tudni kell, hogy ezek a borok nemcsak, hogy Tokajban őshonos szőlőből készülnek, de elmondható, hogy ez az uralkodó szőlő fajta Tokajban. A Furmint szőlő fajtát a történelemben először 1611-ben említették, s ez vált Tokajban az ezernyolcszázas évek második felében a szőlőültetvények meghatározó fajtájává. Az ismert hagyományok miatt is a tokaji furmint jól ismert borfajtává vált az egész világon.

Zsurki Sándor, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borásza tudósítónknak elmondta, hogy a tokaj-hegyalja tradicionális borai mellett kiváló minőségű félédes és édes, valamint száraz és félszáraz borokat készítenek a borvidék hagyományos szőlőfajtáiból.

A bemutatón, a borkóstolón is bebizonyosodott, hogy nem véletlen, hogy a Furmint a meghatározó, s továbbra is alapvető összetevője az édes aszúboroknak, a legrangosabb magyarországi fehérborokat Furmint fajtából készítik, így ez a magyar borok magyarországi zászlóshajója. 

Jelen tudósítás készítője több vendéggel is beszélgetett. A magyar élelmiszer-ipari bemutató közönsége komoly elismeréssel szólt a magyar élelmiszer-ipari termékekről. Többen is elmondták, szívesen fogyasztanának máskor is, nemcsak egy ilyen bemutató alkalmával a termékekből.

 

W.B.P.I. New York