Saul fiai és unokái a budapesti Élet Menetén

Saul fiai és unokái a budapesti Élet Menetén

Élet Menete Alapítvány

„…hogy nagyapáink múltja ne válhasson gyermekeink jövőjévé!”

 

Tízezreket várnak az Élet Menetére 2016. április 17-én

 

 

Az Élet Menete idei megemlékezése halottainkról és gyermekeinkről szól!

2016-ban a budapesti, immáron 14.  Élet Menete a holokauszt áldozatainak emléke mellett a múlt jelenkorban észlelhető lenyomatait kívánja az emlékezés és a mának szóló üzenete középpontjába állítani.

Aki nincs tisztában a múlt lenyomatával és hatásával jelen korunkban, az kiszolgáltatottan áll saját jövője előtt. Európai, magyar zsidó – keresztény hagyományunk és értékrendünk kötelez a mindennapi emberségre, a toleranciára. Európai, magyar zsidó-keresztény hagyományos értékrendünk, megfelelő történelmi tudással párosulva segíthet eligazodni a jelen összekuszált viszonyai között is. Minden körülmények között embernek lehet maradni, s a XXI. században ez a mi saját választásunk. Ez az idei Élet Menete fő üzenete.

 

A 2016. április 17.-i rendezvény fő szónoka a költő, színész, Röhrig Géza. Mellette idén szót kapnak ezúttal különböző társadalmi csoportokat képviselő tinédzserek is, akik érzik, hogy a ma konfliktusai már az ő bőrükre is mennek. Szót kér a Meneten videóüzenetben  Róma és a Vatikán főrabbija, a résztvevők és felszólalók között lesz a tervek szerint Aharon Tamir a Nemzetközi Élet Menete igazgatója is. Az idei évben első alkalommal közösen szólnak az emlékezőkhöz Magyarország római katolikus, református és evangélikus püspökei, valamint az országos főrabbi.

Az Élet Menete fellépői Bangó Margit, a Scheiber Sándor gimnázium  gyerekkórusa  Kardos Dániel vezetésével. Műsorvezető Szente Vajk lesz.

A Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat.

 

Tízezreket, köztük a hazai politikai és művészeti közélet vezető személyiségeit, és a jó érzésű civilek ezreit várja az Alapítvány a vasárnapi budapesti Menetre, mely egyedülálló a Nemzetközi Élet Menete mozgalomban. A Nemzetközi Menet helyszíne minden évben Auschwitz-Birkenau. Magyarország, az 54 országot számláló nemzetközi oktatási program egyetlen tagjaként kezdett saját, budapesti menet szervezésébe 14 évvel ezelőtt. Az első évben alig pár száz fiatal emlékezett gyertyával a kezében a holokauszt áldozataira. Mára a budapesti menet Európa egyik legnagyobb antirasszista megmozdulása lett. A budapesti Menet április 17-én, vasárnap a Dohány utcai Zsinagógától indul, végighalad a Deák tér, József Attila utca, Széchenyi tér, Zrínyi utca útvonalon a Szent István Bazilikáig.

 

Találkozó 16h-kor a Dohány utcai Zsinagóga előtt. A teljes program kb. 2 órát vesz igénybe.