Szaporodjatok, sokasodjatok – Jó Szombatot, Shabat Shalom!

Szaporodjatok, sokasodjatok – Jó Szombatot, Shabat Shalom!

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:05 óra, az ünnep kimenetele: 20:12 óra.

nerot sabat

Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 20:12 óra után.

A Tórából ezen a héten az „Tázriá” (Mózes 3. 12:1-13:59.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

„És a nyolcadik napon metéld körül előbőrének húsát”(12:3). A circumcisiot követő micvalakoma alkalmával szokás énekelni a következőket: „a Könyörületes áldja meg a gyermek apját és anyját… tegye érdemessé őket, hogy felneveljék, megneveljék, bölcsességgel ruházzák fel…”.

Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdés: mivel a gyermek (meg)nevelése korábban kezdődik, akkor miért mondjuk, hogy „felneveljék, megneveljék”, hiszen a fordított sorrend logikusabbnak tűnne?

Rabbi Jehosua Leib Diszkin válasza nagyjából így szól: életünk során tapasztalhatjuk, hogy az esetek többségében a kisgyermekek nevelése ha nem is könnyebb, de lényegesen kevesebb konfliktussal jár, mint a nagyobbaké…ezért énekeljük a szeuda során ebben a sorrendben a szavakat, mert nincs nagyobb áldás a gyereknevelésben annál, ha a szülői intelmek nagyobb (kamaszodó) gyermekeiknél is meghallgatásra találnak.

A Ramban úgy vélte, hogy a kásrut racionális alapokon nyugszik, ezért is gondolhatta a következőket: „A múlt héten Smini hetiszakasza a tisztátalan állatok törvényeivel fejeződött be, a mostani pedig a fiú- vagy lánygyermeket szülő nő tisztátlanságával kezdődik. E témák és szakaszok közelsége tanítja utalásként (dereh háremez), hogy milyen körültekintőknek kell lennünk az elénk kerülő ételekkel, mert ha tisztátalan ételeket fogyasztunk, annak – Isten óvjon – az lehet a következménye, hogy születendő gyermekünk testben és/vagy lélekben károsodva jön a világra”.

A mester, aki 1194 és 1270 között élt, valószínűleg a már az ő korában is ismert gondolatot akart erős szavakkal elmélyíteni, hogy az ételek befolyással vannak egészségünkre és önmagában ez a közelítés elfogadható napjainkban is. Ugyanakkor nem szabad egyenlőségjelet tenni a kóser és az egészséges étkezés közé, részint mert nem feltétlenül igaz (a cukor ezen az alapon tiltva lenne), és ami legalább ennyire fontos: nem racionális okból eszünk kósert, hanem mert Isten parancsba adta.

A körülmetélések ismert „szereplője” a kiszé sel Elijahu HáNávi, vagyis Illés próféta széke. A próféta különleges módon távozott a földi világból, hiszen nem halt meg, hanem tüzes szekéren ment fel az égbe (2Királyok 2:11), és részint ennek, részint pedig a földi pályafutása során következetesen képviselt értékrendnek köszönhetően a rabbinikus irodalom meghatározó alakja lett.

A brit mila kapcsán merül fel a kérdés, hogy miért ő, és nem Ábrahám ősatya az esemény központi alakja? Indokolt a felvetés, hiszen a brisz által Ábrahám szövetségébe lép be a gyermek.

Rabbi David Cohen szerint a körülmetélés szövetsége a zsidó nép múltjának, jelenének és jövőjének az egybeillesztése, Ábrahám a múlt, a brit milára összegyűltek a jelen, míg a halhatatlan Elijáhu – aki a végső megváltás előhírnöke is – a jövő reprezentánsa. Illés próféta nem csak a körülmetéléseken van jelen, hanem okkal számíthatunk érkezésére a Széder-estéken is, ezért feltétlenül töltsünk majd a prófétának is egy pohár bort!

A poklosság témájával foglalkozva bölcseink arra a megállapításra jutottak, hogy a nem halálos, de feltétlenül kellemetlen betegség kiváltó oka cselekedeteinkben keresendő. Különböző források más-más magyarázatot találnak, abban viszont teljes az összhang, hogy a poklosság elszenvedői helytelen viselkedésükkel érték el, hogy betegek legyenek.

Mestereink négy listát állítottak össze a lehetséges kiváltó okokról, kisebb-nagyobb eltérésekkel a következőket említik: rablás, rosszindulat, hazug gondolatok, eltulajdonítás, rossznyelvűség/pletyka, istenkáromlás, hamis eskü, vérontás, szexuális vétségek, bálványimádás, nagyképűség. Szerteágazó felsorolás, nem ártott óvatosnak lenni, viszont mivel napjainkban nincs már poklosság, ezért akár arra is gondolhatunk, hogy a kiváltó okok is megszűntek.

Az összes felsorolt betegség körül az egyik legkülönlegesebb a „bohák” (13:39), aminek az volt a sajátos velejárója, hogy nem okozott tisztátalanságot. Ennek ellenére meg kellett mutatni a kohénnak, fel is merült a kérdés bölcseinkben, hogy ha nem vezetett tisztátalansághoz, akkor mégis miért?

Ráv Mose Feinstein szerint „aki ilyen betegség szenvedője volt, nem követhette el azt a hibát, hogy úgy tekintsen állapotára, mint aminek nem volt – a cselekedeteiben keresendő – előzménye. A zsidó embernek kötelessége, hogy időről-időre kérdéseket tegyen fel önmagáról és tetteiről, és ha – isteni figyelmeztetés gyanánt – egy enyhébb lefolyású betegség éri, akkor legyen nagyon körültekintő az önvizsgálat során, nehogy rosszabbra forduljanak a dolgok”.

Ma este kezdődik el niszán, az a hónap, mellyel kapcsolatban ezt olvassuk a Tórában: „Ez a hónap nektek a hónapok kezdete, első nektek az év hónapjai közt” (2Mózes 12:2).

A Tóra csak a hónap sorszámát, vagy egy másik, áviv elnevezését említi, a T’náh- ban Eszter (3:7), és Nehemjá könyvében (2:1) már megtaláljuk a niszán nevet. Az idézett és holnap felolvasásra kerülő vers számos vonatkozásáról lehet szólni, talán a legfontosabb, hogy az a hónap kezdődik, melyről bölcseink (Ros HaSana 11) úgy vélik: „Niszánban váltattak meg Egyiptomból, és a jövőbeni teljes megváltás (geulá slémá) is Niszánban lesz”.

 

sabat salom kék

 

 

 

 

Szívből kívánom, hogy niszán hozzon megújulást mindenkinek, aki úgy érzi, hogy szüksége lenne rá! Sábát sálom és hodes tov!

Darvas István rabbi / OR-ZSE