Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott egy külföldön élő magyar Holokauszt túlélő

A köztársasági elnök Schwartz Lászlónak, az Amerikában és Németországban élő baktalórántházi születésű 86 éves holokauszt túlélőnek a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. A kitüntetés átadására a mai napon New Yorkban került sor. Tudósítónk jelenti.

LSchwarz_kituntetes3Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt  kitüntetést Schwartz Lászlónak  „a magyar és német diákok történelmi ismereteit a holokauszt során elszenvedett személyes megpróbáltatásainak hiteles elbeszélésével gyarapító tevékenysége elismeréseként” adományozta.

A kitüntetést Schwartz Lászlónak, a New York-i főkonzulátuson egy ünnepség keretében, Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, New York-i főkonzul adta át.

Dr Kumin Ferenc a kitüntetés átadásakor üdvözlőbeszédében elmondta, hogy a Baktalórántházán született Schwartz Lászlót „14 évesen családjával együtt elhurcolták a falujukból először a kisvárdai gyűjtőtáborba, onnan pedig Auschwitzba. Ott vesztette el minden családtagját, egyedül őt munkaszolgálatra továbbvitték, és végül Dachau egyik külső táborába, Müldorfba jutott. A Harmadik Birodalom bukásának utolsó napjaiban a németek vonaton vitték tovább az itt raboskodókat, ez lett a hírhedt müldorfi halálvonat. Menekülésében egyszerű német emberek is segítették, talán ettől is vált Laci bácsi története az emberiesség különös példázatává. Amerikába eljutva tragikus történetét évtizedekig magában hordozta, de az utóbbi években a nyilvánosság elé állt, német középiskolák ezreiben osztotta meg az ott tanulókkal.”

Schwartz László a kitüntetést követően elmondta, hogy magára nézve igaznak tartja a Martin Luter Kingtől származó gondolatot, miszerint: „Mi nem  a történelem csinálói vagyunk, hanem mi magunk vagyunk a történelem.”

Schwartz László  beszédében elmondta, hogy a saját történetét eddig  több ezer diáknak mesélte el Németországban és az USA-ban. A történetének elmondását úgy ítéli meg, hogy ez „egy lehetőség a megértés és a gyógyulás elérésére”. Megítélése szerint „mindannyiunknak szüksége van egymásra, hogy egy jobb világ jöjjön létre, különösen szükségünk van egymás igazságainak történeteinek megismerésére, ezáltal tudunk másokon segíteni, s másokat is gyógyítani.”

Schwartz László beszédében hangsúlyozta, hogy „szeretne segíteni a társadalomnak oly módon, hogy elősegíti a demokrácia, az emberi jogok és a kölcsönös tisztelet létrejöttét.”

A kitüntetés átadását követően Schwartz László tudósítónknak elmondta, hogy a közeljövőben Németország 32 iskolájában fogja elmondani történetét, s meghívást kapott Magyarországra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre is, hogy a „Holokauszt és emlékezete” című tantárgy keretében beszéljen saját Holokauszt emlékeiről.

 

W.B.P.I. New York