Ötpárti egyeztetés után Simicskó István honvédelmi miniszter.

KONSTRUKTÍV VOLT AZ EGYEZTETÉS

Akiknek fontos Magyarország biztonsága, akik látják a terrorfenyegetettséget és a terrorveszélyt, itt voltak az egyeztetésen, az MSZP távol maradt – számolt be az alaptörvény módosításához szükséges ötpárti egyeztetés után pénteken tartott sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter.

A Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetés a miniszter szerint konstruktív volt, négy parlamenti párt egyetértett abban, hogy szükséges az alaptörvény módosítása, a megfelelő jogi környezetet megteremtéséért.

„A REMÉNYEK SZERINT ÁPRILIS VÉGÉRE KERÜL OLYAN ÁLLAPOTBA A JOGANYAG, AMELY ÉLVEZI MAJD A PARLAMENTI KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET.”

Elmondta, az egyeztetésen arról volt szó, hogy a szükségesség és arányosság elvét figyelembe véve – amennyiben a rendőrség erői nem lennének elegendőek egy terrortámadás esetén -, lehetőség legyen a magyar honvédség erre felkészített erőinek bevetésére.

Abban van továbbra is vita a pártok között, hogy a meglévő különleges jogrendi tényállásokban történjen egy módosítás, egészüljenek ki a terrorveszély-helyzettel, vagy pedig egy hatodik különleges jogrendi tényállásra lenne szükség – ismertette a részleteket.

Hozzátette, ez utóbbi esetben további egyeztetések várhatóak az ehhez szükséges jogkorlátozások megtételét magával vonó honvédelmi törvény módosításáról is.

Fotó: fidesz.hu

A miniszter hangsúlyozta, a további megbeszélésekre is nyitottak a pártok, a remények szerint április végére kerül olyan állapotba a joganyag, amely élvezi majd a parlamenti kétharmados többséget.