Kósa Lajos a Honvédelmi Minisztériumban tartott ötpárti egyeztetést követő sajtótájékoztatóján, pénteken.

KONSZENZUS AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL

A szocialista párt nem tartotta elég fontosnak az egyeztetést a terrorveszély-helyzet kapcsán – kommentálta a Fidesz frakcióvezetője az MSZP távolmaradását az eszmecseréről. A megbeszélésen a felek kifejezetten kompromisszumkésznek mutatkoztak, sokat haladtunk előre – vélekedett.

„AKIK RÉSZT VETTEK A TÁRGYALÁSON, MINDENKI ABBÓL INDUL KI, HOGY AZ EMBEREK BIZTONSÁGA MINDENNÉL ELŐRÉBBVALÓ.”

Minden parlamenti frakció – az MSZP kivételével – egyetértett abban, hogy a megváltozott biztonsági helyzetben, a párizsi és brüsszeli merényletek után, a terrorveszély elhárítása kapcsán valamilyen alkotmánymódosításra szükség van – emelte ki. Hozzátette: az, hogy ez egy új különleges jogrendi helyzet beiktatásával oldható meg vagy a meglévő különleges jogrendi helyzetekbe illeszthető az későbbi viták tárgya lehet.

Megjegyezte: mindkettő mellett szólnak érvek, ellenérvek, ugyanakkor az mindenki számára világos, hogy a terrorveszély-helyzet elhárítása adott esetben azonnali beavatkozást igényelhet, mely kapcsán korlátozni kell bizonyos alapvető jogokat. Leszögezte: alapvető jogot korlátozni csak különleges jogrendben lehet, más módon ennek az alkotmányossága rendkívül kérdéses.

Fotó: fidesz.hu

Akik részt vettek a tárgyaláson, mindenki abból indul ki, hogy az emberek biztonsága mindennél előrébbvaló, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy felkészüljünk a magyar emberek biztonságának erősítésére, védelmére – fogalmazott Kósa Lajos.

A jogi megoldások közül csak olyan támogatható, ami biztosítja és garantálja a magyar emberek biztonságát, de garantálja az alapvető emberi jogok érvényesülését és az alkotmányos rendet, a demokráciát és mindazokat az értékeket, amelyeket mindannyian fontosnak tartunk – húzta alá.

A frakcióvezető végül emlékeztetett: a Fidesz ellenzékből szavazta meg a katasztrófahelyzetre vonatkozó különleges jogrendet.