Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy öt témakörben kívánnak egyeztetni.

PÉNTEKEN EGYEZTET A BELÜGYMINISZTER A FRAKCIÓVEZETŐKKEL

Pintér Sándor belügyminisztertől valamennyi frakcióvezető megkapta azt a meghívást, amely a Belügyminisztériumban április elsején tartandó egyeztetésre szól a terrorizmus elleni intézkedésekről – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy öt témakörben kívánnak egyeztetni. A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá.

Elmondta, a javaslatok között van, hogy terrorfenyegetettség mérséklésének érdekében olyan kommunikációs eszközöket lehessen megtiltani, amelyeknél a hatóság a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogát sem tudja gyakorolni.

Emellett a terrorcselekmény bekövetkeztekor a mentésben, a cselekmény felszámolásában részt vevők kommunikációjához szükséges kapacitás biztosítása végett a polgári adatforgalmazás korlátozására is javaslatot tesznek – folytatta. Elmondta, szeretnék, ha konszenzussal az ehhez szükséges jogszabály módosítást is el tudnák fogadtatni.

A következő pontban azt határozta meg, hogy terrorfenyegetettség esetén a veszélyes áruk szállításának korlátozását is el szeretnék érni. Bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét is az államhatár őrzési, valamint létesítményőrzési feladatok ellátása és végrehajtása során.

Fotó: fidesz.hu
„AZ ELFOGADÁSHOZ SZÁMÍTANAK VALAMENNYI ELLENZÉKI PÁRT TÁMOGATÁSÁRA.”

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Pintér Sándor azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy ezekben a témakörökben javaslataikat juttassák el március 30-ig a minisztériumnak, amelyeket a tárca átdolgoz, megküldi a frakcióknak, és már egy normaszöveg ismeretében tudnak április elsején egy első egyeztetést tartani.

Ezt követően a kormány április 4-i ülésén a javaslatokat megtárgyalhatja – tájékoztatott a továbbiakról.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le. Elmondta, több olyan sarkalatos törvénymódosítás van ezek között, amelyek az ellenzék támogatása nélkül nem lehetségesek, ezért az elfogadáshoz számítanak valamennyi ellenzéki párt támogatására.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy, a Jobbik által benyújtott törvénymódosítást, aminek napirendre vételét az Országgyűlésben a Fidesz-frakció nem támogatja. A részletekről elmondta, a jobbikos javaslat célja, hogy a kormányhatározatban megállapított egyes vagy kettes fokozatú terrorfenyegetettség elrendelését követően az államhatár őrzésének biztosítása, továbbá a belföldön elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában való részvételre a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt.