Lázár János :Görögország bevándorlást akar rákényszeríteni Magyarországra

A SZUVERENITÁST ÉS AZ ORSZÁG JÖVŐJÉT ALAPVETŐEN ÉRINTŐ KÉRDÉSRŐL VAN SZÓ

A kötelező betelepítés, a ránk kényszerített kvóta megváltoztatná az országot, érdemben befolyásolná minden magyar életét, ezért minden választópolgárnak meg kell adni a jogot arra, hogy saját maga döntsön ebben a kérdésben – húzta alá Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta, Görögország beavatkozik abba a perbe, amelyet Magyarország indított a kötelező betelepítési kvótával szemben, a görögök beavatkozása Magyarország-ellenes. Görögország bevándorlást akar rákényszeríteni Magyarországra – tette hozzá.

„MAGYARORSZÁGRA ÉS A MAGYAR HATÁRRA KOMOLY KOCKÁZATOT, FENYEGETÉST JELENTENEK AZ ORSZÁG HATÁRÁHOZ ÉRKEZŐ, TÖBBSÉGÉBEN EGYRE TÜRELMETLENEBB, SŐT AGRESSZÍVABB ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK.”

A migrációs válság kapcsán Lázár János felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk nem utasítja el a segítséget. De ha itt segítünk, akkor ide fognak jönni, ha ott, ahol baj van, akkor ott maradnak – jegyezte meg. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra is, a honvédség olyan külföldi missziókban vett részt, melyek megpróbálták a különböző közel-keleti országokat stabilizálni. Hozzátette: hazánk kész részt venni nemzetközi segélyprogramok közreműködésében és finanszírozásában is, Szíriában például egy kórház építésében veszünk részt a britekkel közösen.

Nem arról van szó, hogy Magyarország vagy a magyar kormány visszautasítaná a bajbajutottak támogatását, hanem arról, hogy ott szeretnénk segíteni, ahol a baj van, annak érdekében, hogy ott maradjanak, ne kelljen eljönniük – jegyezte meg.

A miniszter elmondta azt is, hogy a megítélésük szerint az Európába irányuló bevándorlásnak legalább a 70-80 százaléka illegális; nem politikai menekültekről, nem háború vagy válság elől menekülőkről van szó, hanem a megélhetés kényszere és a vonzó megélhetés hozza őket a kontinensre.

Fotó: fidesz.hu

Lázár János fontosnak tartja a schengeni határok védelmét. Elmondta, az év első két hónapjában mintegy 3000 bevándorló érkezett a magyar határhoz, akiket részben sikerült megállítani és visszafordítani. A kormány azzal számol, hogy meg kell erősíteni a déli biztonsági határzárat fizikai és személyi értelemben is. Arról is beszélt, hogy megtették az előkészületeket a biztonsági határzár felállítására a magyar-román határszakaszon is.

A kabinet döntött arról is, hogy – az alkotmány adta lehetőségek között – igénybe veszik a honvédség segítségét is a határvédelemben. „Biztos vagyok abban, hogy Magyarországra és a magyar határra komoly kockázatot, fenyegetést jelentenek az ország határához érkező, többségében egyre türelmetlenebb, sőt agresszívabb illegális bevándorlók (…) ezek az emberek lábbal akarják taposni az európai törvényeket, és az unió által megfogalmazott jogszabályokat félretéve próbálnak belépni” – fogalmazott.

A miniszter kitért arra is, hogy a közép-európaiak álláspontja világos, szükség van egy második védelmi vonalra is a Balkánon, mert ennek hiányában ott beláthatatlan események is bekövetkezhetnek. Elmondta azt is, hogy a kormány támogatja Görögország uniós pénzügyi támogatását az ottani helyzet kezelésére. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nálunk a védekezés eddig 83 milliárd forintba került, melyből 3 milliárdot adott az unió.

Lázár János arról is beszélt, hogy az unióban vita zajlik azzal kapcsolatban, hogyan nézzen ki az EU a következő évtizedekben; a fő kérdés, hogy a tagországoknak fel kell-e adniuk a szuverenitásukat, vagy meg tudják-e azt tartani. Mi itt Közép-Európában azt mondjuk, hogy a nemzeti függetlenség rendkívül fontos, és a szuverén államok közössége alkothatja az erős Európát – tette hozzá.

„HAZÁNKBAN VANNAK OLYAN BALOLDALI PÁRTOK, AKIK MEG AKARJÁK VÁLTOZTATNI AZ ORSZÁG NEMZETISÉGI VISZONYAIT, ÉS ÚGY GONDOLJÁK, HOGY MAGYARORSZÁGRA BE KELL TELEPÍTENI IDEGENEKET.”

A politikus szerint ennek a vitának egy szimbolikus kifejezése, hogy ránk akarják kényszeríteni a kötelező betelepítési kvótát. Mivel a szuverenitást és az ország jövőjét alapvetően érintő kérdésről van szó, a kormány a választópolgárokhoz fordul – mondta el a népszavazás kapcsán. A kormány meggyőződése, hogy a kötelező betelepítés, az idegenek kötelező befogadása, a ránk kényszerített kvóta megváltoztatná az ország nemzetiségi, etnikai, vallási, kulturális viszonyait, és érdemben befolyásolná minden magyar életét, ezért minden választópolgárnak meg kell adni a jogot arra, hogy saját maga döntsön ebben a kérdésben – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, vannak olyan politikai erők, akik a Kúriához vagy más fórumokhoz fordulnak a népszavazás megakadályozása érdekében. A miniszter szerint lassan eljön az igazság pillanata, és kiderül az, hogy hazánkban vannak olyan baloldali pártok, akik meg akarják változtatni az ország nemzetiségi viszonyait, és úgy gondolják, hogy Magyarországra be kell telepíteni idegeneket. A kormány szerint nincs szükség befogadásra – szögezte le.

Miután éles ellentét van a baloldal és a kormánypártok álláspontja között, ezért ebben a kérdésben állást kell foglalnia a magyar társadalomnak – tette hozzá. Lázár János arról is beszélt, hogy az ukrán válság miatt 50-100 ezer ember hagyta el Kárpátalját és hosszabb-rövidebb távon Magyarországon tartózkodtak. Ez nem azonos azzal, hogy hányan kértek közülük menekültstátuszt – fűzte hozzá.