Lázár János: 2010 óta 500 ezer új munkahely született, melyből 134 ezer az unió támogatásával jött létre

SIKERES VOLT AZ UNIÓS PÉNZEK LEHÍVÁSA

Az MSZP megtervezte és ellehetetlenítette az EU-s pénzek lehívását, mi megmentettük és kifizettük a rendelkezésre álló forrásokat – húzta alá Lázár János.

A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus lezárásáról, annak eredményeiről beszélt napirend előtti felszólalásában a Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben. A Magyar Szocialista Párt megtervezte és ellehetetlenítette az EU-s pénzek lehívását, mi megmentettük és kifizettük a rendelkezésre álló forrásokat – jelentette ki.

” A MAI NAPIG  9041 MILLIÁRD FORINT UNIÓS FORRÁST FIZETTEK KI.”

Lázár János bejelentette, a napi árfolyam szerint mintegy 8600 milliárd forint állt rendelkezésre az előző uniós ciklusban, ebből 9536 milliárd forint értékű fejlesztési szerződést kötött Magyarország, és a mai napig kifizettek belőle 9041 milliárd forintot.

Emlékeztetett arra, a 9041 milliárdból 940 milliárd forint volt kifizetve a 2010-es kormányváltásig.

A tárcavezető köszönetet mondott annak a mintegy 3 ezer állami alkalmazottnak, több ezer magántisztviselőnek, és önkormányzati tisztviselőnek, akik munkája lehetővé tette a kifizetéseket az elmúlt öt évben.

A politikus kezdeményezte azt is, hogy 2016-ban a tavaszi ülésszakban összegezzék a fejlesztési ciklus lezárását és annak tanulságait. Lázár János kitért arra is, hogy hazánk az előző uniós ciklusban 2500 milliárd forintot fizetett be az unió kasszájába, és 2004-ben a társulási megállapodással lemondott függetlensége jelentős szeletéről, elsősorban a piacvédelemről, a kereskedelempolitikai önállóságról, a vámok lehetőségéről. Ezzel együtt azt mondhatjuk, hogy az ország fejlődött az elmúlt hét évben – húzta alá. Hozzátette: a nagy uniós befizetők által befizetett eurók számukra duplán térülnek meg. Amíg Németország befizet 1 eurót, kettőt kap vissza Magyarországról is, tehát az unió befizetői is jól jártak a magyar fejlesztésekkel – jegyezte meg.

A miniszter elmondta, 133 ezer pályázat érkezett be, ebből 73 ezer volt a nyertes, mely 28 ezer céget, 25 ezer önkormányzati, civil és állami programot jelent.

„HA A 2010 ELŐTTI ÜTEM MARADT VOLNA, AKKOR 3000 MILLIÁRD FORINTNYI UNIÓS TÁMOGATÁST SEM LEHETETT VOLNA LEHÍVNI.”

A miniszter felidézte, 2013-ban átalakították az intézményrendszert, ami lehetővé tette az idei 2400 milliárdos kifizetést.

Arról is beszélt, hogy a pénzek felhasználásnak szabályossága megfelel az unió átlagának. Nem azért van több vizsgálat, mert több a hiba, hanem azért, mert több az önök feljelentése – mondta az ellenzéki képviselőknek.

Manninger Jenő viszontválaszában közölte, az adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nagy sikerről beszélhetünk.

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, ha a 2010 előtti ütem maradt volna, akkor 3000 milliárd forintnyi uniós támogatást sem lehetett volna lehívni.

Manninger Jenő jó döntésnek nevezte az intézményrendszer átalakítását is, mely lehetővé tette a pénzek hatékony kifizetését, és azt hogy nagy esély van a 100 százalékos lehívásra is.