Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában

Alapvető félreértés van a betelepítési kvóta és a migráció kapcsán az ellenzék körében – jelentette ki Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn, napirend előtti felszólalásában arról a politikai nyilatkozatról is szólt, amelyet a kötelező betelepítési kvóta és a migráció kapcsán fogadtak el a vasárnapi tisztújító kongresszuson.

Ezzel összefüggésben kijelentette, az ellenzék nem tudja megkülönböztetni az illegális bevándorlót és az uniós jogaival élő magyar állampolgárt, aki eldöntheti, hol szeretne dolgozni. Az MSZP állandóan kivándorlókról beszél, holott napnál világosabb, hogy ez nem kivándorlás: alapvető uniós jogukkal élnek ezek az emberek – mondta. 340.000 magyar polgár dolgozik jelenleg az unió tagállamaiban – hívta fel a figyelmet.

Ha igaz lenne, hogy ezek az emberek a reménytelenség miatt vállalnak máshol munkát, akkor a németek millión felüli külföldi munkavállalói mit jeleznek? – tette fel a kérdést. Tudatos hazugságnak nevezte az ellenzék soraiban zajló kommunikációt ezzel kapcsolatban.

Arról is szólt, hogy 110.000 ember közülük napi ingázó, valamint az MSZP mellett a Jobbik és az LMP folyamatosan olyan adatokat hangoztat, amelyek „köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel”.

Fotó: fidesz.hu
„NEM FOGADJA EL A KORMÁNY AZOKAT A JAVASLATOKAT, AMIK A BEVÁNDORLÁSRA HIVATKOZVA SZŰKÍTENÉK AZ EURÓPAI POLGÁROK MUNKAVÁLLALÁSI LEHETŐSÉGEIT.”

Ezért kell folyamatosan hangsúlyozni, hogy mi a bevándorlás valósága – szögezte le. Megerősítette, nem fogadja el a kormány azokat a javaslatokat, amik a bevándorlásra hivatkozva szűkítenék az európai polgárok munkavállalási lehetőségeit. Következetesen támadjuk a kötelező bevándorlási kvótát – folytatta. Emlékeztetett, a szocialista javaslat szerint 120.000 migránst be kéne fogadni. Nem arról van szó, mekkora Magyarország teherbírása, hanem arról, elfogadjuk-e, hogy mások mondják meg nekünk, hogy tartósan kivel kell együtt élnünk – zárta szavait.

Rogán Antal válaszában úgy reagált, őszintén kell beszélni arról, hogy a schengeni övezeten belüli szabad áramlás minden európai nemzetnek hatalmas lehetőség. Emlékeztetett, Schengen kialakításakor sok hátrányt szenvedett Magyarország, a mostani előnyöket és értékeket ezért is kell védelmezni.

Ezért nem bevándorlásra van szükség, oldjuk meg inkább az Európán belüli munkanélküli fiatalok helyzetét, olyan elképzeléseket támogatunk, ami az ő helyzetüket oldja meg. Arra kérjük önöket, hogy a kötelező bevándorlás, a nagyszámban behozott bevándorlók helyett, Európa eredeti alapértékeit, az alapszerződés szellemét, és az alapszerződésben foglalt intézkedések fenntartását támogassuk – fogalmazott. Meg kell őrizni a schengeni övezetet, Európán belül a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlását, és ezt ne korlátozza egy felelőtlen, bevándorláspárti brüsszeli politika – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter