Felavatták a felújított Kossuth mauzóleumot Radnainé dr Fogarasi Katalin a NÖRI elnöke nyilatkozott

Felavatták a felújított Kossuth mauzóleumot Radnainé dr Fogarasi Katalin a NÖRI elnöke nyilatkozott

 

 

Sikeresen szervezte meg a Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Sírkertben Kossuth Lajos mauzóleumának a felújítását. Az átadáson Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt. A ceremónia előtt beszélgettünk Radnainé dr. Fogarasi Katalinnal, a NÖRI elnökével az építményről és a felújításról.

 

Mit lehet tudni Kossuth Lajos mauzóleumáról?

Esz Magyarország legnagyobb temetői építménye, melyben a Kossuth család tagjai nyugszanak. Most a felújítás után el sem lehet mondani azt a valóságot, amit csak az idelátogatók tapasztalhatnak meg a mauzóleum láttán. Ez egy olyan műemlék, aminek a világon nincsen párja. Most került sor ennek a teljes rekonstrukciójára, egy évvel ezelőtt be kellett záratnom ez a mauzóleumot, mert annyira balesetveszélyes volt, csak egy példa a mozaikok lepotyogtak. Ezzel is felhívtuk a figyelmet arra, hogy ezt az építményt meg kell menteni, meg kell őrizni az utókor számára. Természetesen Kossuth Lajos személye miatt, de a mauzóleum műemléki védettsége miatt is.

Hogy zajlott ez az egész?

Nem egészen fél év alatt kiírtunk egy nyílt közbeszerzési eljárást, már áprilisban sikerült eredményt is hirdetnünk. A győztesek a szerződésben vállalt határidőn belül elvégezték a munkálatokat. Tudni kell azt is, hogy a feladatok igen sokrétűek voltak, kezdve a vizesedés megoldásától, a falak kiszáradásáig, de említhetném a gyönyörű üvegmozaikok pótlását is. Összevetve: egy teljes restaurálási komplex munkát kellett elvégezni, persze még a mauzóleum környezetét is rendbe kellett hozni. Érdekesség, hogy a fényeket elrejtették, ezek még szebbé, még impozánsabbá teszik a mauzóleumot, aminek így még a külseje is fényárban úszik. Így este is lehet gyönyörködni a Kossuth mauzóleumban. Az építmény teteje egyébként a temető legmagasabb pontja, a Génius szobor olyan magasan van, mint egy lakóház hetedik emelete.

Beszél a közbeszerzésről, ezért is kíváncsi vagyok arra, hogy mennyibe került a felújítás?

A Kossuth mauzóleum rekonstrukciójára bruttó 500 millió forint állt elkülönítetten a rendelkezésünkre, de hozzá kell tennem, ez az összeg nem lett teljes egészében elköltve, a megmaradt közel 90 millió forintot a virtuális sírkertre lesz majd elköltve.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter