Hoppál Péter Csontváry visszakerül Pécsre !

 

Magyarország a jelentős kulturális rendezvények nagyszerű házigazdája

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások hoppál.p.p. államtitkára beszélt a Csontváry képek helyéről, az idei jelentős kulturális rendezvényekről, azok sikeréről, amelyeket a migránshullám sem tudott megakadályozni.

Mindenféle rémhíreket lehetett hallani, ám most, amikor az ötvenezredik látogatót köszöntötték, akkor elmondta Ön is, Csontváry visszakerül Pécsre. Akkor ezek szerint megnyugodhatunk?

Igen, mert Csontváry valóban visszakerül Pécsre, itt a Várban a kiállítás januárban zárul, a bontás után a képeket visszaszállítjuk, így újra a pécsi közönség az odalátogatók számára, a már megnyilvánuló kapacitásokat erősítve pozícionáljuk újra a Csontváry képeket a Janus Pannonius Múzeumban.

 

 

A leendő Csontváry Múzeumba milyen képek kerülnek majd?

A jelenlegi Csontváry Múzeum Pécsett van, így azt gondolom, a nagyon távoli jövőben, sok-sok kérdés és megannyi feltételes mód szerepel ebben a tervben. Még nem tudni, hogy az említett ötletpályázatra lesz-e indíttatás, megvalósul-e ennek nyomán bármiféle fejlesztés, ez még annyira a jövő kérdése, így ebben nekem még semmiféle üzenetem nincsen. Azt biztosnak gondolom, ha van egy érvényes szerződés, ami a jelenlegi jogszabályok szerint 10 évig érvényben van, ami a Janus Pannonius Múzeum és a Nemzeti Galéria között jött létre, akkor ennek az érvényét fent kell tartani. 2024-ig, e szerződés szerint, az érintett képeknek Pécsett a helye.

Ön ebben az évben több jeles rendezvényhez is adta a nevét, mint ez a kiállítás, de említhetném az Europa Cantat eseményét. Mi várható még az idén?

Ahogy az történni szokott, naponta rengeteg program, havonta 9 ezer kilométer, úgyhogy ennek jegyében nem lassulunk. A nagy nemzetközi rendezvényeken már túlvagyunk, nemrégiben zárult hatalmas sikerrel a WOMEX, a legnagyobb világzenei expo eseményeit, volt fórum, vásár Budapesten. Ugyanilyen nemzetközi szakmai sikerrel zárult az említett Europa Cantat is. Bátran kijelenthetjük, Magyarország idén, 2015-ben is jól bizonyította, a lehető legjobb gazdája tud lenni az ilyen jelentős nemzetközi kulturális rendezvényeknek. Láthatjuk azt is egyébként, hogy a kulturális fesztiválok miként járulnak hozzá a gazdaság élénkítéséhez, örömmel konstatáljuk, hogy a vendégéjszakák erőteljes növekedése éppen a kulturális fesztiválok időszakában mutatható ki. Ez elsősorban a nagyobb településeken, Budapesten és a régióközpontokban érhető tetten. Mindebből az következik, minden pénz, amit befektetünk a fesztiválturizmusba, annak élénkítésébe, az szolgáltatások igénybevétele formájában visszakerül az államkasszába.

A Magyarországra érkező migránshullám sem tett keresztbe ezeknek a pozitív híreknek?

Szerencsére a migránshullámnak a magyar kormány által történt példás kezelése, segített abban, hogy ezt a nagyon komoly társadalmi, európai problémát nagyon komolyan kezelte Magyarország, többek között a visegrádi négyek operatív együttműködésének is köszönhetően. A magyar társadalom nagyon kevés érintkezési felületen tudott személyes benyomást szerezni erről a problémáról, ugyanakkor az európai fórumokon naponta ez a mai napig is napirenden van. Reményeink szerint a felépített határzár segíti Magyarországnak ezt a problémáját, ami az ütközési zónából ered, mindez megoldódni is látszik, de az is igaz, hogy a kvóta kérdésében még nagyon sok tárgyalnivaló van előttünk, merthogy a magyar emberek a kormányzatnak azt az üzenetet fogalmazták meg, ne törődjünk bele a kvótába, ezért állunk ki most az igazunkért a különböző európai fórumokon.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter