Felavatták Schwarcz Sándor emléktábláját Debrecenben

Felavatták Schwarcz Sándor emléktábláját Debrecenben

ihra-logo_2

Takács Szabolcs államtitkár a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyarországi elnökeként részt vett Schwarcz Sándor emléktáblájának felavatásán, a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. november 2-án.

Takács Szabolcs az eseményen elmondta: Schwarcz Sándor holokauszt túlélő labdarúgó, akit zsidó származása miatt Debrecenből hurcoltak náci haláltáborokba, és aki valóságban is átélte a Két félidő a pokolban, valamint a Menekülés a győzelembe című, világszerte ismert filmek történetét, SS-katonák és kápók ellen kellett futballozzon a Auschwitz-Birkenaui haláltáborban. Schwarcz Sándor túlélte a poklot, s visszatért Debrecenbe, ahol évtizedekig a város megbecsült polgára volt.

Az IHRA magyar elnökségének Debrecenben tartott második közgyűléséhez kapcsolódó, az Élet Menete Alapítvány kezdeményezésére megrendezett megemlékezésen beszédet mondott Papp László polgármester,  Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke Beer György, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ifjúsági és sport főtanácsadója, és Balogh Norbert Sándor a DVSC-TEVA labdarúgócsapat játékosa.

A felavatott emléktáblát a debreceni stadionban létesítendő sportmú­zeumban fogják véglegesen elhelyezni.