Betegek látogatása a legfontosabb parancsolatok egyike

 

Betegek látogatása a legfontosabb parancsolatok egyike

Darvas István rabbi és Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum vezetője a hetiszakaszról beszélt.

 

 

Darvas István

Mi az aktuális hetiszakasz?

D.I.: Vájérá hetiszakaszt olvassuk a héten, ennek a szidrának a kapcsán érdemes beszélgetni a hagyományos kommentárokról. Vájérá hetiszakasza egy olyan jelenettel indul, amelyik egészen különleges. Ábrahám, aki a körülmetélés micváját teljesítette, éppen három nappal van a beavatkozás után, ekkor jelenik meg nála az Örökkévaló, három angyal kíséretében. Ehhez a látogatáshoz egy olyan tapasztalat kapcsolódik, amely azt mondja, a beteg embert meglátogatni, az nem egyszerűen morális szempontból helyes, hanem egyúttal micva is. Ennek a vallási parancsolatnak a neve Bikur holim, ez szószerint is azt jelenti, a betegek látogatása. Minden olyan vallási parancsolat, ami egy ember és egy másik között jöhet létre, az arra is jó, hogy aki a micvát végrehajtja, az a cselekedetének végrehajtása estéjén, az elégedettebben nézhet este a tükörbe, mert azt látja, olyat cselekedetett, ami jó. Ez önmagában nem baj, hiszen az énképnek ez a pozitív alakulása további jó cselekedetek végrehajtására sarkallhat. A betegek látogatásánál fontos azt is megjegyeznünk, hogy ez elsősorban a betegről szól.  Azaz, úgy és akkor kell hogy megtörténjen, amikor ez a beteg számára jó. Valami magasabb rendű célból, azaz, mert micvát akarunk megtenni nem érdemes, mert ahhoz nincs jogunk, hogy a beteget éppen a lábadozásában megzavarjuk.

Ez hogyan jelenik meg a szidrában?

D.I.: Az Örökkévaló és az angyalok éppen akkor keresik fel Ábrahámot, amikor neki erre a legnagyobb szüksége lehetett, hiszen ez nem csak egy hagyomány, hanem egy tapasztalat is, hogy a brit mila utáni harmadik nap az, ami a legnehezebb, a legfájdalmasabb. Ábrahám, aki a beavatkozáskor már nem volt fiatal, így ő ekkor szorult isteni megerősítésre. Megkapta ezt a látogatással, nekünk meg maradt a tapasztalat, hogy ha van valaki, a környezetünkben rászorul, akkor az ő szempontjait kell figyelembe vennünk, amikor arra készülünk, hogy meglátogassuk.

Mivel tud szolgálni a Vájérá hetiszakaszhoz a Zsidó Múzeum?

Toronyi Zsuzsa

Az óbudai Bikur holim egylet tagnyilvántartó könyve az, ami kapcsolódhat ehhez a hetiszakaszhoz. Akár mondhatjuk, hogy ez nem egy régi darab, mert 1870-ben indul, ez az időszak levéltári szempontból a közelmúltnak számít. Azért azt is el kell mondani, hogy ezek a speciális egyletek az idővel alakulnak ki, azaz olyankor, amikor a közösség már olyan nagy, hogy az ilyen specializált egyletekre van szükség. A beteglátogatás hagyományosan a Chevra Kadisák feladata, a temetkezési szent egyleteké. Itt intézték a temetéseket, az özvegyek, az árvák megsegítését, de mellette a beteglátogatást is. Azonban, ha egy akkora közösségről beszélünk, mint a XIX. századi óbudai, akkor már a Chevra Kadisa is specializálódik, nagyvárosiasodik, így alapítanak külön Bikus holim egyletet. Ennek az egyletnek számos tagja volt, a neveket a könyv megőrizte. Mint említettem, egy urbánus, nagyvárosi közegben vagyunk, ahol a betegek bekerülhetnek közkórházakba is. Ilyenkor a kórházban fekvők kóser élelmiszer-ellátását, a látogatásukat, azt a Bikur holim egylet tagjai végezték. Később egyébként létrejött az országos Bikur holim egylet, ami a különböző kisebb egyleteket fogta össze, így lehetett megoldani, hogy a pesti klinikákon fekvő vidéki betegeket is látogatták, valamint biztosították azt az ellátást, ami egy zsidó beteg számára elengedhetetlen volt, az orvosi ellátáson túlmenően.

A gondoskodás csak a zsidó betegekre terjedt ki?

T.Zs.: Dokumentumát nem láttam, ám szerintem nem zárkóztak el más betegek segítésétől. Az tény viszont, hogy a XIX-XX. század fordulóján működő felekezeti szociális intézmény kikötötte, mint például a Zsidó Kórház, hogy felekezeti hovatartozás nélkül vesz fel beteget. Úgy gondolom, a Bikur holim tagjai sem kérdezték végig a lábadozó betegeket a Zsidó Kórházban a vallási hovatartozásukról. Érdekes az is, hogy az egylet tagjai megismerhetőek voltak, már az egyenruhájukról is. A sapkájukon szerepelt a felirat: ORSZÁGOS BIKUR HOLIM EGYLET.

Manapság működik valami hasonló?

D.I.: Minden zsinagógai körzetnek nagyon fontos, megoldandó feladata, hogy ezt újraindítsa, mert szerintem ez lenne a legjobb módszer. Ezt mutatja a mostani hetiszakasz és ezt igazolja az előbb ismertetett könyv is, ami a Zsidó Múzeumban található.

A Bikur holim működhet akár a virtuális térben is?

D.I.: Volt egy ismerősöm, aki balesetet szenvedett, a gyógyulására létrejött egy közösség a Facebookon. Így ez a betegek látogatása gondolatának részben, néha teljes egészében is megfelel, hiszen törődést és odafigyelést mutat az ember a lábadozó felé, az FB-n mozgók számára ez egy valódi látogatással is felérhet.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter