Hegedűvel a világ körül – Hegedűvel New Yorkban

Mága Zoltán hegedűművész virtuóz játékát ünnepelte a New York-i Lincoln Center közönsége október 28-án este, a “Budapestről szeretettel” című amerikai koncertturné utolsó előtti állomásán. Tudósítónk jelenti.

Mága Zoltán hegedűművész New York-i, Lincoln Centerbeli koncertjén, az Allice Tully Hallban, a közönség nagyobb része magyar volt, így hát természetesen a magyar zene játszotta főszerepet. Mellette számos, a cigányzenéből ismert dallam is felcsendült, azonban a koncert komoly érdeme a multikulturalitás volt, hiszen a cigányzenén, a magyar csárdáson kívül a közönség hallhatott polkát, keringőt is, Mága Zoltán hegedűjén filmzene is felcsendült, sőt még egy rendkívül népszerű jiddis dalt, a „Jiddise Mama” is elhangzott.

A koncerten elhangzottak magyar zeneszerzők művein – például Liszt Ferenc „Második Magyar Rapszódiáján” – kívül más nemzetek zeneszerzőinek közismert magyar vonatkozású művei. Igy természetesen nem hiányozhatott a koncert programjáról Brahms „Magyar táncok” című zeneműve, vagy a koncert befejező száma, az olasz zeneszerző Vittorio Monti híres műve a „Monti Csárdás”. S természetesen nem lehetett más a koncert ráadás száma, a koncertről el nem maradható mű, a román zeneszerző Grigoraş Ionică Dinicu „Pacsirta” című alkotása.

22373888380_fc328fcce5_oe

A koncert nemcsak magyar, de amerikai közönsége is percekig állva s – ami az amerikai koncert-termekben ritka – az elhangzó zene ütemét követő vastapssal jutalmazta Mága Zoltánt, a hat táncost, és a közreműködő zenekart.

Mága Zoltán és a fellépő többi művész is megérdemelte azt az óriási sikert, amiben részük volt, hiszen tüzes, virtuóz muzsikájuk – főként az elhangzó csárdások, vagy a polka és a keringő ritmusai – felidézték a báltermek hangulatát, s emellett a felhangzó szívmelengető balladák, valamint a klasszikus zene mind, mind a siker megteremtői voltak. Ahogyan a közönség egyik tagja tudósítónknak lelkendezve fogalmazott: az elhangzott zene számára „felidézte a lélek hangját”.

A közönség soraiban helyet foglaló amerikai hegedűművész, Stephanie Kurtzman tudósítónknak elmondta, hogy rendkívül élvezte Mága Zoltán virtuóz hegedűjátékát. Ahogyan fogalmazott, szerinte „Mága Zoltán mestere a hegedűnek.”

Mága Zoltán hegedűművész a koncert után nyilatkozott tudósítónknak. Elmondta, hogy ez az amerikai turné immár a harmadik száz koncertből álló koncertsorozat része. A 2009-ben indult kezdeményezése a 100 templomi jótékonysági koncert volt, amelyet karitatív céllal szerveztek meg.

Mága Zoltán tudósítónknak azt is elmondta, hogy elhatározta, hogy a magyar zene népszerűsítése érdekében bejárja az egész világot. A nagy sikerű magyarországi karitatív céllal létrehozott koncertsorozat után, a világ minden tájára szeretné elvinni a magyar zenét. Játszottak már a világ szinte minden táján, például Európa több országában, Izraelben, Japánban, de felléptek már Hong-Kongban is.

S így jutottak el most, a 100 állomásos világturné részeként az Egyesült Államokba és Kanadába. Így került sor az október 28-i New York-i Lincoln Centerben megrendezett koncertre is. A koncert következő állomása október 31-én Torontó lesz és a koncertturné év végi lezárása a december 26-i moszkvai koncert lesz. “S persze nem szabad elfeledkezni az újévi budapesti, immár nyolcadik koncertről sem.” – tette hozzá Mága Zoltán.

A koncert kezdetén a Lincoln Center közönségét Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet és Kumin Ferenc New York-i Főkonzul köszöntötték. Mindketten hangsúlyozták, hogy rendkívül fontosságot tulajdonítanak annak, hogy ez a koncert is öregbíti a magyar zene hírnevét.

A tudósító így tudja összefoglalni a Alice Tully Hallban történteket: ma este nagyon jó volt magyarnak lenni a New York-i Lincoln Centerben, Mága Zoltán virtuóz hegedűkoncertjén.

WBPI / Barát Tamás