Lázár János szokásos c:sütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátette: idén 400 ezer illegális bevándorló érkezett hazánkba

Az a magyar kormányzati törekvés, hogy megvédjük a magyar határokat három eszközzel – biztonsági határzárral, élő erős védelemmel és jogi határzárral – eredményre vezetett – emelte ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátette: idén 400 ezer illegális bevándorló érkezett hazánkba, a szerb-magyar határon azonban szeptember 15-ét követően ez a szám 4000-re csökkent, október 17-ét követően pedig kevesebb mint 1000 ember próbálkozott a horvát-magyar szakaszon bejutni az országba.

Úgy fogalmazott, ami az Európai Unióban történik, „az a tökéletes impotencia”; nem adtak értelmes választ arra, hogy miként kezelnék a helyzetet. Kifejtette, hazánk továbbra is védelmet biztosít minden politikai menekült számára, azonban „egyetlenegy gazdasági bevándorlót, egyetlenegy illegális bevándorlót sem akarunk az ország területén átengedni, nem is fogunk, és nem akarunk egyet sem befogadni”.

„MAGYARORSZÁG EGYETLEN VISSZATOLONCOLÁSRA VÁRÓ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓT SEM SZERETNE ÁTVENNI.”

Reményét fejezte ki, hogy decemberre az Országgyűlés egyértelmű és világos felhatalmazást ad a kormány számára, hogy a kvótával szemben a bírósághoz fordulhasson.

A kvótát problémának és nem a megoldásnak tekintjük, a megoldás az lenne, ha Görögország végre betartaná a szabályt – húzta alá. Szólt arról is, hogy mintegy 40 ezer ember visszatoloncolását jelezték nyugat-európai országok. Magyarország egyetlen visszatoloncolásra váró illegális bevándorlót sem szeretne átvenni – jelentette ki. Leszögezte, ezek az emberek nem Magyarországnál, hanem Görögországnál léptek be az Európai Unióba, így oda kell visszaküldeni őket.

Fotó: fidesz.hu

Colleen Bell szavai kapcsán kifejtette, az ő kérésére sem akarunk befogadni és átengedni az országon senkit. Mi az Európai Unió tagjai vagyunk, és nem vagyunk tagországa az Amerikai Egyesült Államoknak – jelentette ki a miniszter. Közölte, a nagykövet asszony által érintett összes többi témát megvitatták már korábban az Európai Bizottsággal.

Példaként az új közbeszerzési törvényt, valamint az egyházügyi törvény módosítását említette meg. Egyetlenegy olyan országnak a beavatkozását sem toleráljuk Magyarországon, amely nem tagja az EU-nak, és amely tagországként, vagy alá-fölérendeltségi viszonyból beszél velünk – jelentette ki.

„KÖNNYEN KERÜLHETNEK A BENNÜNKET KRITIZÁLÓ ORSZÁGOK ABBA A HELYZETBE, HOGY KÉNYTELENEK LESZNEK A HAZÁJUK MEGVÉDÉSE ÉRDEKÉBEN OLYAN DÖNTÉSEKET MEGHOZNI, AMELYEK MÁSHOL MÁR BEVÁLTAK.”

Elmondta, az orosz energiafüggőség problémát jelent, és egyúttal arra kérte az Amerikai Egyesült Államokat, támogassa, hogy az ellátórendszer a magyar emberek tulajdonába kerüljön.

Abban is egyetértünk, hogy a paksi atomerőműben transzparenciára van szükség; mi mindent nyilvánosságra hozunk az új atomerőmű működésével kapcsolatban is, amely egy Amerikai Egyesült Államokban épülő atomerőműnél is szokás – fogalmazott.

Lázár János köszönetet mondott a határon szolgálatot teljesítő honvédeknek és rendőröknek az eddig elvégzett munkáért, valamint közölte, 15 ezer embernek nyújt üdülési lehetőséget a magyar állam.

Azzal kapcsolatban, hogy Ausztria is egy kerítés felállítására vállalkozik, kifejtette, ebből is látszik, hogy milyen fontos két ország között a korrekt együttműködés. Könnyen kerülhetnek a bennünket kritizáló országok abba a helyzetbe, hogy kénytelenek lesznek a hazájuk megvédése érdekében olyan döntéseket meghozni, amelyek máshol már beváltak – mutatott rá.

A kerítés megoldást jelentett, véleményünk és meggyőződésünk szerint más országok számára is megoldást jelent, ha megvédi az unió vagy a saját határát – emelte ki.