ÚJ UNIÓS JOGSZABÁLYOK ERŐSÍTIK A SZERVEZETT UTAK BIZTONSÁGÁT

ÚJ UNIÓS JOGSZABÁLYOK ERŐSÍTIK A SZERVEZETT UTAK BIZTONSÁGÁT

üzemanyag töltö rep gép

Az Európai Parlament keddi plenáris ülése második olvasatban, nagy többséggel megszavazta a szervezett utazási formákról szóló irányelv átdolgozását, melynek értelmében szélesebb védelmet élveznek majd az utasok egy árfolyam-ingadozásból származó jelentős áremelés esetén. Pelczné Dr. Gáll Ildikó üdvözölte a szavazás eredményét. Plenáris felszólalásában kiemelte: „Mivel az Európai Unió egyik célja a közös belső piac erősítése, az utazók részére egységes védelmet, valamint olyan világos és egyértelmű jogokat kell biztosítani, amelyek nem különbözhetnek attól függően, hogy különböző tagállamokban élnek-e”.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint az internetes értékesítés jelentősen megváltoztatta a foglalási szokásokat, így mára számos önállóan szervezett út nem tartozik a kilencvenes évekből származó uniós szabályok hatálya alá, vagy nem egyértelműen fogalmazza meg az utas jogait.

„AZ INTERNETES ÉRTÉKESÍTÉS JELENTŐSEN MEGVÁLTOZTATTA A FOGLALÁSI SZOKÁSOKAT.”

Az új szabályzás tisztázza az eltérő elemekből, többek között például repülőjáratból, szállásból és autóbérlésből felépülő utazási csomagok szabályait.

Ha a nyaralás ideje alatt tönkremegy az utat szervező iroda, akkor az új szabályok értelmében a nyaralókat haza kell juttatni, emelte ki a fideszes EP-képviselő. A nehéz helyzetbe került utasokat tájékoztatni kell az egészségügyi ellátással és a hazautazásban segítő konzuli hivatal elérhetőségével kapcsolatban. Az EP-javaslat szerint a fogyasztókat egyszerű és érthető nyelven tájékoztatni kell arról, hogy a szervező felel a szerződésben szereplő valamennyi szolgáltatás megfelelő teljesítéséért.

Ha „elkerülhetetlen” és „előreláthatatlan” körülmények miatt nem tudnak hazatérni az utasok, akkor az utazási irodának az eredetileg foglalthoz hasonló színvonalú szállást kell biztosítani számukra, vagy legfeljebb öt napig éjszakánként állniuk kell az utas szállodai számláját.

(EPP-HungarianPress)