Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke

A szíriai és iraki háború megszüntetése alapvető fontosságú a migrációs válság és a világ biztonságának a szempontjából is – hangsúlyozta Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, miután zárt ülésen meghallgatták az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviselőit.

A politikus sajtótájékoztatója elején felhívta a figyelmet arra, hogy Gál Kinga az Európai Néppárt alelnöke lett. Mint fogalmazott, ez jelentős mértékben növelni fogja Magyarország érdekérvényesítő képességét, hiszen az Európai Néppárt Európa meghatározó politikai ereje.

Rátérve a bizottság ülésnapjának részleteire, Németh Zsolt leszögezte, a szíriai és iraki súlyos konfliktus nem elválasztható a migrációs válságtól. Hozzátette, a migrációs válság hőmérő, a betegség pedig Szíria és Irak. Ha a lázat csökkenteni akarjuk, a betegséget kell megszűntetni, a betegség pedig a két országban dúló háború – fogalmazott. A háború megszűntetése a legmeghatározóbb összetevője a migrációs válságnak, a világ biztonsága szempontjából is alapvető érdek – tette hozzá.

„AZ IÁ AZ EPICENTRUM, EZÉRT KULCSKÉRDÉS ELLENE EREDMÉNYESEN FELLÉPNI.”

A véres katonai konfliktus megszűntetése nem képzelhető el katonai összetevők nélkül – mutatott rá. Elmondta, a háború kiváltó okát olyan erő képezi, amit az egyszerűség kedvéért Iszlám Államnak lehet nevezni, az IÁ az epicentrum, ezért kulcskérdés ellene eredményesen fellépni.

Kijelentette, ezért is rendkívüli fontosságú, hogy ebben a küzdelemben nem csak az USA vezetésével létrejött nemzetközi koalíció vállalt szerepet, hanem már Oroszország is.

A közös nevezőt lényegesnek nevezte, hiszen ha nem sikerül ezt megtalálni, az orosz szerepvállalás nem egyszerűsíti, hanem bonyolítja a helyzetet.

Örvendetesnek nevezte azt a közelmúltban született katonai-technikai megállapodást Oroszország és az Egyesült Államok között, amely a koordinált fellépés reményével kecsegtet. Mint mondta, ez Magyarország szempontjából azért is lényeges, mert a nemzetközi koalícióban magyar katonák is szerepet vállalnak. Hozzátette, katonáink a közepes biztonsági kockázatú észak-iraki térségben töltenek be eredményes és nagy elismerést kiváltó tevékenységet.

Fotó: fidesz.hu

Leszögezte, a hosszú távú megoldás politikai, ha a katonai fellépés nélkülözhetetlen is. Ennek elindítására utaló fontos diplomáciai eseménynek nevezte a hétvégi orosz-amerikai külügyminiszteri találkozót Bécsben, amelyen a török és szaúd-arábiai külügyminiszterek is részt vettek.

Elmondta, ezen a találkozón Bassár el-Aszad szír elnök szerepvállalásával kapcsolatos közös álláspontot nem sikerült elérni. Németh Zsolt szólt arról is, hogy a magyar vélemény szerint a kérdésben a döntést végső soron a szíriai népnek kell meghoznia, „a legszélesebb megállapodással”. Örvendetes, hogy az oroszok jelezték, az ellenzékkel is hajlandóak a párbeszéd kialakítására – mutatott rá.

„A HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁSÁBAN EURÓPÁNAK LEHET MEGHATÁROZÓ SZEREPE.”

Németh Zsolt azt is elmondta, „valamilyen autonómiának mind Szíriában, mind Irakban meghatározó szerepet kell betöltenie a jelentős vallási és etnikai közösségekre való tekintettel”.

Németh Zsolt végül a drámai méreteket öltő humanitárius katasztrófára irányítva a figyelmet hangsúlyozta, 10 milliós tömeg kényszerült lakóhelye elhagyására. A humanitárius katasztrófa elhárításában Európának lehet meghatározó szerepe – jelentette ki.

Előrelépésnek nevezte, hogy a hétvégi uniós csúcson Törökország megkapta azt a kiemelt támogatást, ami Európától idáig is elvárható lett volna.

Rámutatott, Törökország döntő szerepet vállal a humanitárius helyzet kezelésében, aminek ára van. Mint fogalmazott, emellett nagy terheket visel Jordánia, Libanon és Egyiptom is. Az ő kiemelt támogatásuk is fontos európai feladat – mondta.