Orbán Viktor: A miénk egy kisgazda, polgári, kereszténydemokrata irányzat

A miénk egy kisgazda, polgári, kereszténydemokrata irányzat, amely azt gondolja, hogy ott, ahol lehet, és ott, ahol érdemes, a magántulajdonnak adjunk elsőbbséget – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő az azonnali kérdések órájában egy szocialista felvetésre reagálva hangsúlyozta, az összes állami föld mintegy 20 százaléka kerül eladásra, 300 hektáros felső birtokhatárral, 20 éves elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint állami visszavásárlási jog bejegyzésével. Mi azt gondoljuk, a gazdáknak kell odaadni a földet – szögezte le Orbán Viktor.

A korrupciós bűncselekményeket elítéljük, nem fogadjuk el, és üldözni is fogjuk mindig – húzta alá egy jobbikos kérdésre válaszolva. Viszonválaszában kifejtette, politikatörténeti botrány, hogy az Európai Parlamentben egy jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztik fel, ráadásul kémkedés vádja miatt.

Szavai szerint egy magát nemzetinek valló pártnál ez önmagában is elgondolkodtató. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Kovács Béla fizette a legtöbb támogatást a Jobbiknak. Honnan származott az a pénz? Mit kellett tennie a Jobbiknak cserébe? Volt-e ennek köze a kémkedés gyanújához? – sorolta.

Elindítottunk egy agrárpolitikát, azt mondtuk, a magyar földből származó bevétel és jövedelem maradjon Magyarországon, és kerüljön a gazdákhoz – fogalmazott egy LMP-s kérdésre adott válaszában. Emlékeztetett, ennek első lépéseként meghirdették azt a programot, miszerint a földtulajdon, földhasználat 80 százaléka kerüljön kis- és középbirtokosokhoz, a nagybirtokok aránya pedig semmiképp ne haladja meg a 20 százalékot, Rámutatott, ehhez igazítják hozzá a földtulajdon rendszerét is. A javaslat a Magosztól és az Agrárkamarától érkezett – fűzte hozzá.

Fotó. fidesz.hu
„NYILVÁNOS ÁRVERÉSEK VANNAK, AHOL MINDEN ÁTLÁTHATÓ, NYOMON KÖVETHETŐ.”

Mi megértjük, ha önök a mezőgazdasági termőföld állami tulajdonban tartását preferálják, hiszen önök vették el a magántulajdonosoktól – jelentette ki egy szocialista kérdésre válaszolva, hozzátéve: a kormány ezzel szemben egy százéves kisgazda programot hajt végre. Közölte, hogy nyilvános árverések vannak, ahol minden átlátható, nyomon követhető.

A miénk egy kisgazda, polgári, kereszténydemokrata irányzat, amely azt gondolja, hogy ott, ahol lehet, és ott, ahol érdemes, a magántulajdonnak adjunk elsőbbséget; önök pedig el szokták venni ezektől a rétegektől a vagyont – emelte ki viszonválaszában.

Úgy fogalmazott, annak kapcsán, hogy a szocialisták ismét téeszekben meg állami gazdaságokban gondolkodnak, „kénytelen volt” megemlíteni ezt a történelmi hátteret.

Egy felvetésre válaszolva a miniszterelnök felhívta a figyelmet, a Váli-völgyben most több mint 30 gazda gazdálkodik. Elmondta, a felcsúti polgármester 700 embernek ad munkát, nagy baj lenne, ha nem lenne ekkora vállalkozó a környéken. Kijelentette, ha bármilyen konkrét korrupciós ügy felmerül, feljelentést kell tenni.

Hozzátette, arról lehet vitatkozni, hogy egy jogszabály erkölcsi tartalma helyes-e, de ez nem azonos a jogszabály megsértésével, ami korrupció.

A miniszterelnök feltette a kérdést, mióta lett a Jobbik a nagybirtokosok szószólója, miért támadják a kis-, és középvállalkozókat. Kijelentette, a Jobbik újdonsült nagybirtokos támogatója meglehetősen befolyásosnak tűnik, majd feltette a kérdést: „hogy ízlik a zsoldos-lét”?