„KŐ KÖVÖN – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából”

 

„KŐ KÖVÖN – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából”

Szarvas Zsuzsa, a kiállítás egyik kurátora, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese beszélt a nemrégiben zárult sikeres kiállításról, összefoglalva a tapasztalatokat.

 

 

 

Most zárul a Kő kövön kiállítás, mit lehet tudni, hogy ez mennyire volt sikeres, mennyien jöttek el megnézni, kik voltak látogatók?

A kiállítás egy éve alatt megközelítően 50-60 ezer ember jött el megnézni, bár erre nincsen pontos felmérésünk, ahogy arra sem, hogy kik is a látogatóink. Az biztos, hogy sokan jöttek külföldről. A vendégkönyvünkből tudjuk, hogy Izraelből, Amerikából látogattak el a kiállításra, elsősorban Magyarországról elszármazott zsidó családok tagjai. Ugyanakkor nagyon sok diák is eljött, ahogyan átlagos látogató is, rengeteg bejegyzés volt a vendégkönyvben, zsidóktól és nem zsidóktól egyaránt.

Most, hogy vége a kiállításnak, mi lesz az itt bemutatott anyaggal?

Mindig szomorú dolog bezárni egy kiállítást, pláne egy ilyen esetben, amikor egy olyan anyagról van szó, ami még soha nem volt látható. A tárgyak visszakerülnek egyelőre a raktárba, a katalógus természetesen megmarad. Nagyon bízunk abban, hogy a kiállítást vándoroltatni tudjuk a jövőben. Van már érdeklődés Párizsból, Izraelből is, még mellette próbáljuk majd más helyekre is elvinni a kiállítást.

Megnéztem, hogy a Kő kövön kiállításnak mekkora sajtója volt, s azt láttam, hogy nagyon sok megjelenésük volt, talán több is, mint bármelyik eddigi a Néprajzi Múzeumban rendezetté.

Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire volt a sajtómegjelenés sikeres, annak örülök, hogy Ön ezt látja. Vannak hiányérzeteim a megjelenéseket illetően, például a kritikai írások tekintetében. Az mindenesetre biztos, ezt a kiállítást nagy érdeklődés övezte, sokan írtak róla, de én – mint kurátor – ezzel azért nem vagyok teljesen elégedett.

Melyik lesz a következő kiállításuk, amelyik felváltja a most bezártat?

Egy teljesen más jellegű, betlehemes kiállítást nyitunk majd, a Nagy dolgok a jászolban történnek címmel. Itt a múzeum betlehemes anyagát mutatjuk be a karácsonyi gondolatkörrel, az egész ünnepkor szokását láthatják majd.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter