„A magyar-horvát zöldhatárt éjféltől lezárjuk”

A nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy szombat 0 órától Magyarország teljes körűen érvényesíti a schengeni jogszabályokat a horvát határon; ez azt jelenti, hogy a magyar-horvát zöldhatárt éjféltől lezárjuk – jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján aláhúzta, az Európai Tanács tegnapi ülésén nem született olyan döntés, mely nyomán az unió külső határainak megvédése közös erővel lehetővé vált volna, holott ez lett volna a legjobb megoldás. Hozzátette: de világossá vált az is, hogy továbbra is az az elvárás, hogy a tagállamok minden uniós jogszabálynak, így a schengeninek is megfeleljenek.

„A MAGYAR-HORVÁT HATÁRON LÉTREJÖTTEK A SCHENGENI SZABÁLYOK TELJES KÖRŰ BETARTÁSÁNAK FELTÉTELEI.”

A politikus szerint jól látható, hogy Görögország nem tud megfelelni ennek az elvárásnak, Magyarország viszont igen. Elmondta, a magyar-horvát határon létrejöttek a schengeni szabályok teljes körű betartásának feltételei. Ezért a nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy szombat 0 órától Magyarország teljes körűen érvényesíti a schengeni jogszabályokat a horvát határon; ez azt jelenti, hogy a magyar-horvát zöldhatárt éjféltől lezárjuk – jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, a határátkelőhelyek továbbra is üzemelnek. Ott szigorított ellenőrzést vezetnek be, hogy a törvénysértő módon való átlépéseket meggátolják – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy két tranzitzónában – Beremenden és Letenyén – pedig lehetőség lesz a menekültügyi kérelmek beadására, és érvényesek a Büntető törvénykönyv vonatkozó jogszabályai is. Hangsúlyozta, technikai szempontból minden úgy fog történni, mint a szerb határon; a zöldhatárt lezárjuk, a határátkelőhelyek üzemelnek szigorított ellenőrzés mellett, a menekültkérelmeket a tranzitzónába be lehet adni. A tárcavezető az intézkedés kapcsán hasonló eredményre számít, mint a szerb határ esetében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb határnál 8-10 ezer illegális bevándorló érkezett a kerítés megépítése előtt napi rendszerességgel, a kerítés megépítését követően viszont 50-100 közé csökkent az illegálisan átlépők száma.

A miniszter arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek szövetségének az ereje most is megmutatta magát; a szlovák, cseh és lengyel partnerek rendőri erőkkel, illetve technikai eszközökkel segítenek bennünket abban, hogy a déli határt meg tudjuk védeni.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar döntésről tájékoztatták a horvát nagykövetet, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia és Ausztria külügyminisztereit, az illetékes bajor minisztert, és kapott értesítést Németország külügyminisztériuma is. A politikus hangsúlyozta, a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb – a görög külső határ közös védelme – nem jött létre.

A román határra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte, folyamatosan nyomon követik, hogyan alakulnak Szerbiában a bevándorlási útvonalak. Elmondta, a magyar-román határ egy ésszerű hosszúságú szakaszán már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de eddig nem látnak olyan okot, ami miatt meg kellene kezdeni a kerítés építését – mondta.

Az európai jogszabályok nem a nemzeti választások függvényei – reagált Szijjártó Péter arra a felvetésre, hogy a közeljövőben választás lesz Horvátországban.