Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúban

Az Országgyűlés elnöke szerint Európa „krízisponton van”, de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai válság.

kover 999999

Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúban – utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira – azt mondta: Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt „rajtunk kívül kevesen ismerik fel és ismerik be”.

„A KÖZELMÚLTBELI LONDONI, PÁRIZSI MERÉNYLETEK AZ EDDIG EURÓPÁBA ÉRKEZETT, ELTÉRŐ KULTÚRÁVAL RENDELKEZŐK INTEGRÁLHATATLANSÁGÁRÓL ÁRULKODTAK.”

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök szerint Európa még elbírja a migránsokat, kitért az ottani sajtóhírekre, és azt mondta: Magyarország újabb támadás kereszttüzébe került, teljesen indokolatlanul és méltánytalanul.

Amerika nagyobb, erősebb és hosszabb falat emelt mexikói határán, mint amilyet Magyarország tud vagy szándékozik a magyar-szerb határon építeni, és Amerikának van felelőssége a világ azon részében kialakult káosz előidézésében, ahonnan most ezek migránsok Európa felé elindultak – közölte Kövér László.

Hivatalosan nem kívánta kommentálni az amerikai álláspontot, mindössze annyit mondott: nem túlságosan érzékelhető belőle a részvét, vagy az együttérzés az európai szövetségesekkel.

Szerinte az Amerikai Egyesült Államoknak is van felelőssége, de az ügy mégis európai, nemcsak azért, mert Nagy-Britannia és Franciaország egymással versenyezve bombázta szét Líbiát, amely addig elszigetelte a kontinenstől az afrikai migrációt, hanem azért is mert Európának el kellene döntenie, miként tekint a migrációra: a népességfogyásból adódó munkaerő-hiány pótlását, vagy a biztonsági kockázati tényezőt látja benne.

A házelnök szerint a közelmúltbeli londoni, párizsi merényletek az eddig Európába érkezett, eltérő kultúrával rendelkezők integrálhatatlanságáról árulkodtak.

Az Iszlám Állam – amely ennek a migrációnak az egyik közvetlen kiváltó oka – maga is több ezer európai születésű muszlim vagy nem is muszlim fiatalt tudhat soraiban. Ez azt jelzi, Európa maga beteg – mondta Kövér László.

Hozzátette: nehéz lenne megmagyarázni, hogyan gondolják az európai államok, ha eddig nem tudták integrálni saját társadalmukba azokat a milliókat, akiket önként befogadtak, behívtak mint olcsó munkaerőt, akkor hogyan fogják megoldani a mostani beáramlók integrálását. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hol van ennek a folyamatnak a vége, és az európai politikusok nyilatkozatai nem lassítják, éppen fordítva, gyorsítják azt – állapította meg.

„EZ EGY POLITIKAI KÖZÖSSÉG A SZÓ LEGSZOROSABB ÉRTELMÉBEN, ÉS EREJÉT ÉPPEN A NEMZET IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG ADJA.”

Semmilyen ellentét, szakadás a Fideszen belül nincs – jelentette ki Kövér László, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltozáskor indult és azóta színre lépő pártok közül a Fidesz a legsikeresebb, nemcsak Magyarországon, hanem az egész volt szocialista táborban.

Nem találni még egy olyan pártot, amelyik 1990-ben elindult, mind a mai napig létezik, és immár harmadik kormányzati ciklusát tölti. Nincs még egy olyan politikus, mint Orbán Viktor – mondta.

Nem ismerik a Fideszt, akik azt gondolják, ilyen egyszerűen el lehet őket távolítani. Ez egy politikai közösség a szó legszorosabb értelmében, és erejét éppen a nemzet iránti elkötelezettség adja – fejtette ki Kövér László.

A parlamenti elnökök közelmúltbeli negyedik, New Yorkban tartott világkonferenciájáról elmondta: a fenntarthatóság kérdése mellett szó volt a migrációról, demokráciák helyzetéről és a parlamentek szerepéről is.

Felidézte, hogy köszönetet mondott az ottani magyarságnak a segítségért, amelyet a magyar kormány kapott az elmúlt években politikai álláspontjának védelmében, amikor az Egyesült Államok hivatalos köreiből, vagy az unióból méltatlanul támadták.

Ez a fellépés, ha nem is változtatta meg a sajtó politikáját, de nagyon mérséklőleg hatott rá – mutatott rá a házelnök, aki szerint ezzel az ottani magyarság is nyert, mert megérezhette saját erejét, az anyaországgal való együttélést, ami fontos a nemzetépítés szempontjából.