Takács Szabolcs:Közös fellépés kell, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg

Közös fellépés kell, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg

84px-Railes_yadvashem

Az utókor felelőssége, hogy a gyermekeknek megtanítsa, milyen előzmények vezettek a holokauszthoz, és közösen kell fellépni, hogy az ne ismétlődhessen meg többé – mondta Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyarországi elnöke.

Takács Szabolcs este a Budapesti Olasz Kultúrintézetben részt vett a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén, amely a magyar zsidókat mentő olasz Giorgio Perlasca emléke előtt tisztelgett. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy Magyarország történelme nagyon fájó, egyik legtragikusabb időszakának tartja a holokausztot, amikor 600 ezer honfitársunk halt meg.

Közölte: a hétfői koncert a holokauszt egy olyan fejezetéről szólt, amely szintén része a magyar történelemnek, mégpedig az embermentők tevékenységéről. Ismert embermentő volt Raoul Wallenberg, akinek 2012-ben emlékévet is szenteltek, de rajta kívül voltak más diplomaták is a negyvenes években Budapesten, akik hősiesen, a saját életüket kockáztatva mentettek embereket.

Giorgio Perlasca olasz üzletember spanyol diplomataként 5200 honfitársunkat, magyar zsidókat mentett meg a holokauszt idején – mondta. Hozzátette: neki állítottak most emléket az olasz és az izraeli nagykövetséggel együtt rendezett koncerttel, amelyen Giorgio Perlasca fia, Franco is részt vett.

Takács Szabolcs emlékeztetett: idén márciustól egy éven át Magyarország látja el az IHRA elnökségét, a szervezet elsősorban emlékezetpolitikával és holokauszt történetének oktatásával foglalkozik.

Maria Assunta Accili Sabbatini, az Olasz Köztársaság nagykövet asszonya beszédében hangsúlyozta: Olaszország és Magyarország osztozik a Shoah fájdalmas örökségén és közel érezzük magunkat az IHRA Magyar elnökségének erőfeszítéseihez, amelyek a mieink is. A fanatizmus elleni harcban, amelynek valószínűleg sosem lesz vége, bátorságra és erőre van szükségünk: együtt könnyebb lesz.

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a zene olyan nyelv, amely mindenkihez szól, és történetmesélésre is alkalmas.  Giorgio Perlasca egy alapvető emberi gesztussal zsidók ezreit mentette meg a Soá sötét korszakában. Tettével világosan megmutatta, hogy az ember választhat a jó és a rossz között, és tehet az embertelenség ellen. Moshe Zorman különleges zenekari műve, a „Giorgo Perlasca legfényesebb órája” bemutatja a jó győzelemét a gonosz felett, és a kultúra diadalát a tudatlanság felett.

A budapesti izraeli nagykövetség korábban azt közölte, hogy a koncert programjában szerepel Moshe Zorman Giorgio Perlasca legszebb órája című darabjának magyarországi premierje.

Felidézték: Giorgio Perlasca önkéntesként harcolt Franco olda­lán a spanyol polgárháborúban. Budapestre kinevezett spanyol diplomataként zsidók ezreit mentette meg a holokauszt idején.

1943 szeptembere után az olaszokat Magyarországon nem tekintették töb­bé barátságos külföldieknek, és Perlascát is internálták. Megszökött, majd kapcsolatai révén munkát kapott a spanyol követségen. Ahogy a front közeledett, a spanyol nagykövet elhagyta Budapestet, és helyére Perlasca lépett. További spanyol menleveleket hamisított és védett házakat jelölt ki.

A szovjet hadsereg megérkezéséig a helyén maradt, hogy gondoskodjon a zsidókról. Ezután elégette spanyol papírjait és ismét olasz üzletember lett. Perlasca 1989-ben kapta meg A Világ Igaza izraeli állami kitüntetést.