Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága….

Támogatta Simicskó István honvédelmi miniszteri kinevezését az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága. A meghallgatáson a három éve sportért felelős államtitkárként dolgozó politikus elmondta, kiemelt cél a határzár megépítése, és a folyamat felgyorsítása.

Simicskó István a testület ülése után közölte, a V4-ek is egyetértettek ebben, egyértelmű, hogy ez a helyes irány. A miniszterjelölt elmondta, a határzár építéséhez szükséges létszámbeli és technikai feltételeket biztosítani kell, azon dolgozik majd, hogy ezt nemcsak Magyarország, hanem az uniós követelményrendszer védelmében is megtegyük.

A belügyminisztériummal, a katasztrófavédelemmel, és a Terrorelhárítási Központtal is szeretné szorosabbá tenni az együttműködést a feladat gyors elvégzése érdekében – emelte ki. Ez egy aktuális, és nagyon súlyos probléma, amit igyekszünk orvosolni, a kormány ebben elhatározott – szögezte le.

„A HATÁRZÁR ÉPÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES LÉTSZÁMBELI ÉS TECHNIKAI FELTÉTELEKET BIZTOSÍTANI KELL, AZON DOLGOZOM MAJD, HOGY EZT NEMCSAK MAGYARORSZÁG, HANEM AZ UNIÓS KÖVETELMÉNYRENDSZER VÉDELMÉBEN IS MEGTEGYÜK.”

Simicskó István szerint 3-4000 katona levezénylése a szerb-magyar határra elég lesz a rendőrség munkájának támogatására. Hozzátette, a tartalékos katonák behívásának lehetőségét még vizsgálják. Használható megoldás lenne a tartalékos rendszer fejlesztésében, ha a problémák közelében élőket vonnák be egyes feladatokba, ehhez a nyilvántartási rendszert kell fejleszteni – mutatott rá.

A tartalékos rendszer szoros állami felügyelet mellett marad a honvédség szárnyai alatt, amiben egyfajta területvédelmi szempontrendszert szeretne hangsúlyosabbá tenni – fogalmazott.

Megjegyezte, a meghallgatáson a honvédség állapotára vonatkozóan kiemelte a helikopteres képesség fontosságát és a tartalékos rendszer bővítésének kérdését. Hozzátette, nyitást ígért a fiatalok irányába, hogy a jövő rendszerét stabilizálhassák.

A bizottsági meghallgatáson Simicskó István Magyarország biztonságát a honvédelmi törvény alapján a saját erőforrásokra, a honvédség képességeire, az állampolgárok áldozatvállalására és elkötelezettségére, valamint a szövetségi rendszerre építve határozta meg.

Fotó: fidesz.hu

Leszögezte, kiemelt feladatnak tekinti, hogy Magyarország a NATO-ban továbbra is megbecsült tag legyen, szavunkra odafigyeljenek. A miniszterjelölt fontosnak tartja a honvédség képességeinek megőrzését és erősítését.

Simicskó István utalt a honvédség finanszírozási problémáira, a tartalékos rendszer újjáépítésének munkájára, majd kitért a jelenlegi kihívásokra és feladatokra. Elmondta, ilyen modern probléma a tömegpusztító fegyverek terjedése, és a tömeges illegális migráció, amely problémákra megoldást kell találni.

Aláhúzta, egyetért a kormány eddigi döntéseivel, örömmel fogadja az unió együttes megoldásra irányuló javaslatait, de úgy látja, hogy egyes lassú folyamatokkal szemben egyéni módszereket is keresni kell. Hozzátette, a csoportos megoldások közül örül a V4-ek egyetértésének, emellett pedig a „magunk háza táján” meg kell tenni a magyar emberek biztonságát szolgáló jogállami döntéseket.

Kósa Lajos, a bizottság elnöke közölte, Hende Csaba azért mondott le, mert Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen a déli határszakaszon épülő biztonsági határzár készültségi állapotával.

Leszögezte, a bevándorlási hullám kezelésének ügye az egyik legsürgetőbb és legfontosabb feladata a kormánynak és a kormányzati szerveknek. A holnapi bizottsági ülésen azokról a javaslatokról is fognak tárgyalni, amiket a kormány nyújtott be a rendőrségi törvény és a honvédelmi törvény módosítására – tájékoztatott.

Elmondta, a meghallgatáson kérdésként merült fel, hogy milyen veszélyekkel járhat a honvédség esetleges alkalmazása a biztonsági határzár védelmében, és a rendőrség munkájának támogatása. Leszögezte, a honvédség nem alkalmazhat az emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, hozzátéve, a honvédség elsődlegesen nem határőrizeti szerv, békeidőben ez a feladat a rendőrségre hárul.

Jelezte, az illegális határátlépések számának drasztikus növekedése olyan nyomást jelent, amit a magyar hatóságok nem tudnak kezelni, legfeljebb a schengeni határt tudjuk megvédeni a honvédség segítségével is.
Az unió messze az események után kullog, mire egy kvótaszámot mondanak, azt már messze meghaladta az élet – fogalmazott. Ezért mondtuk, hogy az unió tehetetlenkedése a probléma egyik kiváltó oka – erősítette meg.

„AZ UNIÓ MESSZE AZ ESEMÉNYEK UTÁN KULLOG, MIRE EGY KVÓTASZÁMOT MONDANAK, AZT MÁR MESSZE MEGHALADTA AZ ÉLET.”

Kósa Lajos kérdésre reagálva megjegyezte, a balliberális ellenzék magatartásával a megoldást hátráltatja, hiszen szavazatuk miatt a Parlament nem tudja a kétharmados törvényeket házszabálytól eltérően tárgyalni.

Ahelyett, hogy szeptember 15-én a honvédségi törvényt is módosíthattuk volna, – aminek segítségével a katonák a rendőrök munkáját segíthetnék -, a döntéssel most szeptember végéig várni kell – magyarázta.

Hozzátette, a kétharmados támogatottság a Jobbik közreműködésével megvolt a törvénymódosításhoz. A kétharmados törvény elfogadásával teljesül az a jogi biztonsági rendszer, aminek segítségével eredményes lesz a biztonsági határzár felállítása – tette hozzá.

A kormány 3 tranzitzóna felállítását tervezi az igények függvényében, az állomások Magyarország felé nem, Szerbia felé pedig nyitottak lennének – válaszolt újságírói kérdésre Kósa Lajos. A kérelmet benyújtók addig maradnának ezeken a helyeken, amíg a hatóság gyorsított eljárásban dönt ügyükben. Amennyiben politikai menedékjogot kap a kérelmező, tartózkodási engedélyt kap és biztosítják a lakhatását, tette hozzá, kijelentve, a magyar hatóságok mindenre felkészültek.

Megjegyezte, eddig 250.000 ember lépte át a határt, közülük 300-nál kevesebb kapott politikai menedékjogot. Hozzátette, a kérelmek egy részét azért zárták le eredménytelenül, mert a kérvényező eltűnt a hatóság látóköréből. Intézkedni, rendet fenntartani csak a rendőröknek lesz lehetősége, ezt a törvénymódosítás sem akarja megváltoztatni – mondta.

Mint ismert: Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.