Ahol a diákok is várták a tanév kezdetét

Ahol a diákok is várták a tanév kezdetét

Zelenka Pál, a Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt tulajdonosa a cég jövőjéről, a szakmunkásképzés kiemelt szerepéről beszélt.

 ZelenkaPal

Ön egy nagy céget újított meg, sikerrel működtet, de mellette folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról. Így nem furcsa egy cégvezetőhöz intézett kérdésem, mi várható a 2015-16-os tanévben a Hantech-nél Csorna városában?

Nekem cégvezetőként mindig is fontos volt a növekedés, mellette az oktatás, a kutatás-fejlesztés, azt tudom kérdésére válaszként elmondani, hogy honnan indultunk és hova fejlődtünk fel. A tavalyi évhez képest 15%-al több szakmunkásunk van, ez azt jelenti, hogy a 2015-16-os tanévre 80 fő új szakmunkástanulóval vágunk neki.

Amikor a diákok befejezik a tanulmányaikat, akkor találnak Önöknél munkát?

Nagyon sokan dolgoznak nálunk, figyelünk arra, hogy érettségit is szerezzenek. Gondolkozunk azon is, hogy a négy évfolyamos oktatás végén, az érettségi megszerzése után, a technikusi papír megszerzéséhez is tárgyalunk majd tanulókkal, azokkal, akik középszintű vezetők szeretnének lenni.  Meggyőződésem és tapasztalatom szerint is nagy szükség van ma Magyarországon a szakmunkás- és a technikusi képzésre.

Mit is gyárt az Önök cége?

Csornán mezőgazdasági gépalkatrészeket gyártunk, nagy sikerrel. Visszatérve a gyerekekre, nem is lepődtem meg, hogy már ők is nagyon várták az új tanév kezdetét.

Az Önök termékei leginkább exportra mennek?

Csak exportra gyártunk, Európába és a tengerentúlra. Nemrégiben tettem látogatást Los Angelesben, ahova szintén gyártunk alkatrészeket a John Deere traktorokhoz.

Merre próbálnak új piacokat szerezni még?

Nagy lehetőséget teremt számunkra az a békülési folyamat, ami most Iránnal történik, mi nagyon régen sokat gyártottunk az ottani traktor- és buszgyárakba, ez ugye egy ideig megszűnt, most nagyon bízom benne, hogy megint szállítunk oda műszereket.

Amikor beléptem Önhöz, meglepődve vettem észre egy helikopter alkatrészt.

Ezt még nem nagyon akartuk reklámozni, azt tudom elmondani, hogy visszatér a műszergyár a hagyományaihoz, a cég elődje a világháborúk során gyártott repülőgépekhez műszereket. Most vannak komplett műszerfalaink, amit bizonyos helikopterekhez alkalmaznak.

Lesznek még Csornán újabb fejlesztések?

Van két pályázatunk, amelyeknek a segítségével nagy fejlesztésekbe vágunk bele, terveink szerint közel félmilliárdos fejlesztést hajtunk végre.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter