Szóljon a zene és zenéljen a szó!

Szóljon a zene és zenéljen a szó!

Szalay -Bobrovniczky Vince a Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöke beszélt Szegeden a Zsidó Őszi Kulturális Fesztivál megnyitóján.

 

 

Magyarország 2015-ben az IHRA elnöki tisztjét Magyarország látja el, a delegáció vezetőjeként jöttem el Szegedre.

Löw Lipót főrabbi örülne, ha iott lenne, hogy él a műve, amit szegediként, a szabadságharc tábori lelkészeként alkotni kezdett, a magyar szabadság, a zsidóság, a zsidó közösség szellemi felvirágoztatásával. Megújító, tudós vezetőként Löw Lipót nem csupán megálmodta, de társaival, utódaival, közösségével meg is cselekedte a jövőt, amelyben a gyarapodó dél-alföldi zsidóság a reformkortól kezdve nagyban segítette Szegedet, azt virágzó európai várossá tette. A zsidóság alkotása az a bizonyos Palotás Szeged, amely az impozáns épületeknél is maradandóbb. Ez a Szeged, amely teljes értékű, az alkotás minden ágára adó kultúrát, s vele együtt egy büszke, erős, kiapadhatatlan kreativitást, egy magyar közösséget teremtett. Ennek a teremtésnek a társtulajdonosa, alkotója volt a szegedi zsidóság és az is maradt.

A magyar Holokauszt legnagyobb részben a vidéki zsidóságot sújtotta, rendkívül nagy veszteség volt ez Szegeden is. A Vészkorszak után úgy látszott, az erőből csupán már csak a temetők gondozására futja, egykori épületek, köztük a világ negyedik legnagyobb zsinagógája lélek nélkül marad. Köszönjük a hazatérőknek, a maiaknak, hogy ez nem így lett. Amit a hazatérők tettek, az messze több mint megmentették a tárgyi és szellemi örökséget. Szegeden újjászületett mindaz, amit immár tizenegyedik alkalommal jelentkező kulturális fesztivál ad, olyan kínálattal és színvonallal, amelyre bárhol a világon lehetnek büszkék a szervezők, a művészek, a közönség.

Szól a zene, zenél a szó, amit nem lehetett elhallgattatni! A Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválnak bizonyító ereje van, borzalmas eseményekkel teli a múlt, de biztos a jelen, s reményekkel teli a jövő a szegedi zsidóság számára, s vele együtt az egész magyarországi zsidóság számára is.

A magyar kormány nem csak a múlt iránti elkötelezettsége tudatában néz szembe a zsidóság sorsával és támogatja a magyarországi és határontúli zsidó közösséget, hanem a jövőért vállalt elkötelezettségéért is. Jó ideje immár nemzetközi keretben is aktívan, a Holokauszt Emlékezési Szövetség tagállamaként, 2015-ben meg soros elnökeként minden erőnkkel azon vagyunk, hogy továbbra is tisztább legyen a szembenézés és az új nemzedékek számára is nyilvánvaló legyen minden tanulság. Ezt az üzenetet, a szó szép értelmében vett tanítást természetesen a kultúra adja át a legjobban. Hiszen értéket, erőt és tisztaságot mutat a mindig újjá- és újjászületni képes élet. Méltó megemlékezésként az áldozatokra és igyekvő cselekedetként a következő generációkra.

Szívből kívánok olyan sikert az őszi fesztiválnak, amely után sok-sok télre, tavaszra és nyárra marad kedv és erő, hogy szóljon a zene és zenéljen a szó, és soha többé ne hallgasson el!